HELP

Nieuws

  • Oud worden in de stad

    26-11-2016
    Oud worden in de stad, je kunt je er maar beter goed op voorbereiden: dus je oude dag, dat doe je zelf. Maar hoe? Daarover gaan de drie bijeenkomsten ‘Oud worden in de stad’ die in Pakhuis De Zwijger worden georganiseerd door Stadslicht. Gepresenteerd door Tracy Metz (zie artikel NRC 25 november 2016. O.a. over stadsdorpen).

    Oud worden gaat vanzelf

    Het gebeurt vanzelf, zei mijn moeder, gewoon in en uit blijven ademen en dan word je vanzelf groot. Als ongeduldig kind kon het mij niet snel genoeg gaan. Nu ben ik groot, en als ik in en uit blijf ademen ben ik straks... oud. Hm.

    Iedereen wil oud worden – het alternatief is nogal onaantrekkelijk – maar niemand wil oud zijn. Toch gebeurt het, en zeker in de huidige politieke klimaat kun je je maar beter goed voorbereiden. Verzorgingshuizen zijn er niet meer, en ook als ze er wel waren willen daar in de huidige opzet toch steeds minder mensen naar toe.

    Dus je oude dag, dat doe je zelf. Maar hoe? Daarover gaan de drie bijeenkomsten ‘Oud worden in de stad’ die in Pakhuis De Zwijger worden georganiseerd door Stadslicht, een programma van ‘verlichtende colleges voorstedelingen’.

    Amsterdam wordt ouder meer vergrijst niet dubbel

    Getalsmatig zijn ouderen een groeiend machtsblok. Begin vorig jaar telde Nederland 3 miljoen mensen ouder dan 65; in 2040 zullen dat er 4,7 miljoen zijn – ruim een kwart van de hele bevolking.

    Amsterdam is in zekere zin uitzonderlijk (het zal eens niet): de hoofdstad veroudert wel, maar vergrijst niet dubbel. Dat wil zeggen dat de ouderen relatief jong zijn. De groep boven de 75 jaar neemt voorlopig niet toe, maar juist af – zeg maar: sterft uit – en de ouder worden babyboomers in de stad nemen in aantal juist toe. Inmiddels is drie op de tien Amsterdammers de 50 gepasseerd.

    Volgens de afdeling Informatie, Onderzoek en Statistiek van de gemeente groeit deze groep ‘jonge ouderen’ tot 2030 met liefst 50 procent. Ze wonen vooral in het centrum, ze zijn een zekere welvaart gewend, ze zijn mondig, eigengereid, zelfredzaam. Het is de generatie van de babyboomers die „gemarineerd is in welvaart”, in de woorden van CBSdemograaf Jan Latten. En toch worden ook zij geconfronteerd met de gevolgen van het in en uit blijven ademen.

    Natuurlijk is het moeilijk om na te denken over de plek waar je vermoedelijk gaat overlijden, zegt Bas Liesker, een van de sprekers bij ‘Oud worden in de stad’ – hij merkte het aan zijn eigen ouders. Maar doe het toch maar wel, is de boodschap van de colleges, want het leven wordt er beter van. En dat in en uit ademen, gaat ondertussen gewoon door. In Pakhuis De Zwijger zijn er drie avonden rond dit thema. Drie sprekers gaven in NRC alvast hun visie. „De stad zit vol met vitale ouderen.”

    1. Eenzaamheid is belangrijk aandachtspunt

    ‘Bestrijd eenzaamheid door het creëren van ontmoetingsplaatsen’ Theo van Tilburg is hoogleraar sociale gerontologie aan de Vrije Universiteit, dat wil zeggen de sociale aspecten van het ouder worden. Eenzaamheid is een van zijn grote topics. Van de Nederlanders boven de 50 voelt 40 procent zich eenzaam, volgens het RIVM; boven de 75 jaar is dat bijna 50 procent, en boven de 85 jaar is dat bijna 60 procent.

    De veranderingen in Amsterdam maken ook dat ouderen zich minder veilig voelen. „De stad is heel populair. Daardoor is de doorstroming in de buurt sneller en zijn er veel onbekenden op straat: toeristen, nieuwe bewoners, mensen met een andere etnische achtergrond. Daar voelen oudere mensen zich minder veilig bij.”

    Van Tilburg is betrokken bij een langjarige studie die uniek is in Nederland, de Longitudinal Aging Study Amsterdam, van de VU en het VU Medisch Centrum. Sinds 1992 volgen ze mensen, intussen vijfduizend; in Amsterdam maar ook in tien andere gemeenten rond Amsterdam, in Brabant en de omgeving van Zwolle. „Om de drie jaar komen we bij ze thuis om te zien en te horen hoe het gaat: fysiek, emotioneel, cognitief en sociaal. We vragen ook naar hun netwerk – niet alleen vrienden en familie, maar ook mensen die ze kennen van vroeger, zoals collega’s en schoolgenoten. We zien dat mensen tot op hoge leeftijd hun netwerk blijven aanvullen door oude contacten weer aan te halen.” Dat netwerk wordt ook steeds belangrijker naarmate er meer (klein)kinderloze ouderen komen.

    Volgens demograaf Jan Latten wordt nu een kwart van de mannen en een vijfde van de vrouwen uit de jaren zestig zonder nakomelingen oud. Een vraag die Van Tilburg intrigeert – hij is zelf 60 – is de rol die technologie zal spelen in het leven, en bij het tegengaan van eenzaamheid, bij de generatie die al vertrouwd is met WhatsApp, Skype en Facetime. Nederland is bijna Europees koploper in internetgebruik, ook bij ouderen: van de mensen tussen 12 en 74 gebruikt 94 procent internet (het Europese gemiddeld is 77 procent). „Misschien dat ze daardoor makkelijker technologie in huis accepteren in de vorm van bewegingsmelders en camer a’s? Daarmee heb je als kwetsbare oudere meer veiligheid, maar lever je privacy in.”

    Bij het bestrijden van eenzaamheid is de gebouwde omgeving absoluut belangrijk, zegt Van Tilburg, je moet elkaar kunnen tegenkomen. Maar met het creëren van ontmoetingsplaatsen ben je er nog niet. „Eenzaamheid los je pas op met betekenisvolle contacten en diepgaande gesprekken. Dat is een opgave voor de zorg: alles wat je doet op dit gebied moet intensief en langdurig. Anders helpt het gewoon niet.” Daarom is hij enthousiast over de stadsdorpen, de buurtinitiatieven die zijn ontstaan in antwoord op het teruglopen van de zorg. „Het zijn buren die elkaar al kennen en die zelf het initiatief nemen om een sociale structuur op te zetten met elkaar. Daar moeten we het nu van hebben.”

    2. Stadsdorpen in Amsterdam

    ‘Stadsdorpen: gezelligheid en hulp als het nodig is’ Amsterdam telt nu zo’n 25 stadsdorpen, waarvan er zo’n 15 echt actief zijn. De meest succesvolle zijn die in buurten „met zelforganiserend vermogen”, zegt Gerrit de Jager (69). De Jager is bestuurskundige van huis uit en na zijn pensionering mede-oprichter van stadsdorp Wetering+, dat vijf- à zesduizend huishoudens bestrijkt.

    „In het begin gaat het vooral over sociale cohesie. We hebben inmiddels onder andere vier leesclubs, twee filmclubs, een museumclub, twee wandelclubs. Voor verschillende leeftijdsgroepen, ja.” Het stadsdorp heeft zijn eigen gevoel over de buurt zeker veranderd – als hij de straat op gaat komt hij altijd bekenden tegen. Maar ook al kent iedereen elkaar, althans een beetje, mensen blijven het moeilijk vinden om hulp te vragen. „We hebben een centrale telefoonlijn en we dachten in het begin dat het storm zou lopen. Niet dus.”

    Behalve gezelligheid biedt het stadsdorp buurtgenoten hulp met het contact met de wijkzorg. „Anders dan bijvoorbeeld Zaandam en Haarlem heeft Amsterdam geen buurtgebonden zorg, de wijkteams zijn over de hele stad verspreid. Wij zien regelmatig dat mensen de weg kwijtraken in het systeem. Dan proberen we te helpen, zonder het afvalputje van de zorg te worden.”

    3. Zijn wij allen Stadsveteranen?

    ‘Stadsveteranen willen veilig wonen, flaneren en veel cultuur’ Bas Liesker (54) van bureau Heren5 is architect, maar ook onderzoeker. Eerder onderzocht hij wat voor woningen er nodig zijn om gezinnen in de stad te houden; nu heeft hij zich, samen met collega Meintje Delisse, toegelegd op de ‘stadsveteranen’.

    Het begon met zijn eigen ouders. Die zijn van wat hij noemt „de afwachtende generatie”. „Ze ontkenden altijd de volgende levensfase. Op een gegeven moment gingen ze dementeren en moesten wij een huis voor ze zoeken. Daardoor ging ik me afvragen: als ze zelf hun huis voor hun oude dag hadden uitgezocht, wat hadden ze dan gewild?”

    Liesker doet voorstellen voor stadsveteranen op vier niveaus:

    1. wat moet er in de stad gebeuren
    2. in de buurt
    3. in het gebouw
    4. in de afzonderlijke woning.
    • Een stad moet om te beginnen beloopbaar zijn, je moet er kunnen flaneren. „Ik sprak bijvoorbeeld een vrouw die regelmatig vanuit Zuid naar de Bijenkorf gaat lopen en onderweg allerlei terrasjes aandoet. En vergis je niet, deze groep gaat veel uit, naar musea en theater.” Deze groep hoog opgeleide vitale ouderen met tijd én geld zijn een belangrijke doelgroep voor kunst en cultuur. (Opsteker: woensdag won Amsterdam de prijs voor de beste ‘Age Friendly Cultural City’ – de stad ontving 20.000 euro om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen nog verder te ontwikkelen.)
    • Op de schaal van de buurt kan een gemeenschapstuin mensen bij elkaar brengen, net als een plek buitenshuis waar een groep buren koffie kan drinken – lees: waar ze niet de enige grijze duiven zijn tussen een wolk aan jonge hipsters. Zo kwam hij een initiatief tegen van stadsveteranen zelf om voormalige stadsdeelkantoren en zieltogende buurthuizen uit te baten, inclusief een ruimte waar ze aan scholieren huiswerkbegeleiding kunnen geven. En het gebouw? Dat moet een alibi zijn voor terloopse ontmoetingen. Brede gangen dus, een zitje bij de postvakken. Géén aparte koffiekamer, „daar heerste de dood”.
    • Het gevoel van veiligheid speelt ook hier, dus: een overzichtelijke entree zonder donkere hoekjes. En liever op de eerste verdieping dan aan de straat, dan komt de reuring te dichtbij. Als het op de individuele woning aankomt, dan is bijvoorbeeld een extra kamer een pré – vo o r spullen, het logerende kleinkind of als man cave.
    • De woning mag best klein zijn, als er maar uitzicht is. „Een woning met weidse blik lijkt groter.” Het onderzoek resulteerde al in een opdracht: bouwbedrijf De Nijs wil een gebouw voor stadsveteranen laten bouwen in Heerhugowaard.

    Tijdens zijn rondgang langs Amsterdamse stadsveteranen kwam Liesker allerlei eigen initiatieven tegen, zoals ‘Bed in de buurt’ van Stadsdorp Zuid. Daar hebben ze een aparte plek op de begane grond van een woongebouw waar een buurman of -vrouw die net uit het ziekenhuis komt, kan verblijven om te herstellen, met de goede zorgen van de buren.

    Anderen hadden het idee om samen een badhuis te exploiteren, of een verhuurbedrijf voor Canta’s. „Dit noem ik de grijze economie”, zegt Liesker. „De stad zit vol met deze vitale ouderen die helemaal in de ondernemingsmodus zitten.”

    Colleges ‘Oud worden in de stad’, woensdag 30 november (Theo van Tilburg), 7 december (Gerrit de Jager) en 14 december (Bas Liesker),

    18.00 uur, Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179. Pakhuis de Zwijger

  • Meer nieuws

    • Stilstaan bij jezelf

      05-01-2024
      In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan is het goed om af en toe stil te staan. Bij jouw leven en de vragen die dit opwekt. Heb je een levensvraag die alle aandacht verdient? Wil je stilstaan bij wat er in jouw leven nu echt toe doet? Tijdens deze cursus in Huis de Pinto nemen ze er de tijd en ruimte voor.
      Lees verder
    • Wordt u blij van een vrolijk (oppas) hondje?

      05-01-2024
      Bianca Simons zet zich in voor Stichting OOPOEH (Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier). Zij zijn een landelijke stichting die zeer actief is in Amsterdam. Ze koppelen ouderen (55 jaar of ouder) aan een oppashondje uit de buurt. Zo hebben onze OOPOEH's (de senioren) meer gezelligheid in huis én op straat.
      Lees verder
    • Meedenken over een sportplek voor senioren in de buurt

      05-01-2024
      Geef uw mening over wat volgens u nodig is voor een mooie en bruikbare buurtplek met focus op vitaal ouder worden
      Lees verder
    • Kennismaken met Humanitas: voorbeeld Thuisadministratie

      03-11-2023
      Leer Humanitas kennen: een vrijwilligersorganisatie waar je hulp kan vragen van een goede vrijwilliger of waar je zelf nog actief kunt worden. Hun kantoor zit bij ons in het Stadsdorp op de Nieuwe Keizersgracht
      Lees verder
    • Als u vanwege uw gezondheid wilt verhuizen kunt een een vergoeding krijgen van de gemeente

      08-10-2023
      Iedere Amsterdammer met medische problemen kan onder voorwaarden de vergoeding aanvragen. Hier leest u er alles over. Ga als u meer vagen hebt naar het spreekuur van het Buurtteam in de Witte boei.
      Lees verder
    • Het nieuwe Koningrijk van de Leeuwen..... in Artis

      06-10-2023
      De leeuwen verkennen hun nieuwe verblijf
      Lees verder
    • Het nieuwe Nationaal Holocaust museum

      29-05-2023
      Deze maand staat de Hollandse Schouwburg in de schijnwerpers. Het is de plek van het Nieuwe Nationaal Holocaust museum, samen met de voormalige kweekschool aan de overzijde van de straat.
      Lees verder
    • Weet je iemand die ondersteuning wil bij digitale zaken?

      06-12-2022
      Voorstellen van Solveig en Suzan van DIGIMAAT: studenten die je helpen om digitaal vaardiger te worden.
      Lees verder
    • Podwalk Plantagebuurt 1940-1945

      01-09-2022
      door het Verzetsmuseum: Nergens anders in Amsterdam dan in de Plantagebuurt en de voormalige Jodenhoek zijn er zo veel gedenktekens en monumenten die herinneren aan Joods Amsterdam, de Jodenvervolging en het verzet.
      Lees verder
    • Digitale vaardigheden verbeteren

      29-08-2022
      Wij verwijzen voor cursussen naar het aanbod van Soop en de Kenniskring. Eenmalig in dit nieuwsbericht. U vindt het ook onder ons activiteitenoverzicht op de website. In het bovenmenu.
      Lees verder
    • Dansend het najaar in met Dance Connects

      28-08-2022
      Op 5 september begint het uitgebreide najaarsprogramma van Dance Connects Community.
      Lees verder
    • Hoe denken we over een vergrijzende maatschappij?

      22-04-2022
      We worden in groten getale ouder. Dat brengt een hoop vraagstukken met zich mee. Het programma Ouder Worden 2040 geeft aan hoe we dit kunnen aanpakken. Maar is dat haalbaar?
      Lees verder
    • Vrijheids buurtmaaltijd op de Kadijken op 5 mei

      08-04-2022
      Op 5 mei 19.30-20.30 is er weer een vrijheidsmaaltijd in Museum 't Kromhout
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Workshop wildplukken

      28-03-2022
      Op 15 april van 14.00 tot 16.00 uur is er vanuit de Witte Boei een workshop wildplukken met Wies Teepe.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • 30 maart einde concerten Oosterkerk: afscheidsconcerten

      27-03-2022
      Het einde van de concertserie met laagdrempelige concerten is helaas in zicht
      Lees verder
    • Kom langs op de Burendag!

      21-09-2021
      Maak kennis met organisaties en activiteiten uit 1018. Kom ons helpen om Stadsdorp te presenteren of kom gewoon kijken!
      Lees verder
    • Week tegen eenzaamheid

      21-09-2021
      Wij doen mee aan de Week tegen de eenzaamheid. Actie: Nodig iemand uit voor onze maandelijkse bijeenkomst op 2 oktober.
      Lees verder
    • Wandelen met Allemaal Amsterdammers

      16-09-2021
      Nieuwsgierig naar de verhalen van Andere Amsterdammers? Wandel mee!
      Lees verder
    • Kook Voor Je Buur 10-daagse

      14-09-2021
      Doe mee! Meld je aan: Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor hulp bij de warme maaltijd en gezellig sociaal contact.
      Lees verder
    • Ga kijken naar het Buurlicht!

      14-09-2021
      Buurtwandelingen in West: buurt, kunst, licht in verbinding
      Lees verder
    • Buurtteam in 1018 actief!

      30-08-2021
      Per 1 april zijn ze actief geworden, de buurteams, ook in 1018: voor antwoorden op (bijna) al uw vragen!!
      Lees verder
    • Kennismaking Huis van de Tijd

      30-08-2021
      Het Huis van de Tijd is in onze buurt en voor iedereen die zelf of in zijn naaste omgeving te maken krijgt met geheugenproblemen en dementie.
      Lees verder
    • Meehelpen in de Geheime tuin

      30-08-2021
      Kom kennismaken met de tuin achter het Sarphatihuis: een groene oase!
      Lees verder
    • APK van de eigen woning

      30-08-2021
      Expertise om uw eigen woning beter toegankelijk te maken.
      Lees verder
    • Blijf fietsen!

      29-08-2021
      Fietsen is een makkelijke en laagdrempelige manieren van bewegen. Het houdt ons gezond, mobiel en zelfredzaam. Maar hoe blijven we zo lang mogelijk (veilig) fietsen?
      Lees verder
    • Passende zorg voor ouderen thuis

      29-08-2021
      Eerder hebben wij een enquete onder Stadsdorpers gehouden. Nu heeft het goed onderlegde Sociaal Cultureel Planbureau ook onderzoek gedaan naar de knelpunten. Voor wie van achtergronden houdt!
      Lees verder
    • Soop start weer op!

      26-08-2021
      SOOP begint weer met de maandelijkse lezingencyclus: thema deze maand is de Plantagewandeling van de vrienden van de Plantage
      Lees verder
    • Clubhuis Wertheimpark en het Stadsdorp

      29-05-2021
      Swift en PST willen een nieuwe clubhuis in het Wertheim park. Stadsdorpleden zijn daar op maandagmiddag actief met de buurt.
      Lees verder
    • Blijf online sporten

      30-03-2021
      Er zijn diverse opties om op je eigen niveau online te sporten. Ze zijn vaak gratis dus: Profiteer!
      Lees verder
    • Muziek en het brein: een musicaal college

      04-03-2021
      Erik Scherder en Dick Swaab geven een muzikaal college met daarin speciale aandacht voor de positieve rol van muziek op het brein in stressvolle tijden
      Lees verder
    • Informatie over het Corona Virus

      08-02-2021
      Hoe kom je te weten wat er waar is van alle beweringen over het Virus? Is er goede en helder geformuleerde uitleg? Wat kunt en moet u doen? We verzamelen alles wat we tegenkomen op dit vlak. Doe mee en geef door als je iets tegenkomt!
      Lees verder
    • GGD vaccineert niet aan huis!

      08-02-2021
      Het starten van de vaccinaties tegen het coronavirus heeft helaas ook mensen met minder goede bedoelingen in beweging gebracht.
      Lees verder
    • Ga vogels kijken en wandelen in je eigen wijk

      08-02-2021
      In deze tijd zoeken we allemaal naar ideeën om in beweging te blijven. Velen van ons houden van de natuur. De Vogelwerkgroep is een leuke ingang.
      Lees verder
    • Online je eigen stad in

      07-02-2021
      Online activiteiten zijn en mooi alternatief om vanuit huis je buurt te verkennen
      Lees verder
    • Krijgen we binnenkort ook het HeenenWeer in 1018?

      07-02-2021
      Kunnen we binnenkort voor 1 euro met een kort ritje naar vrienden, winkel of bibliotheek in onze buurt?
      Lees verder
    • Wandel een Ommetje!

      18-12-2020
      Samen of apart een Ommetje doen, voor wie een leuke steun in de rug wil om te wandelen
      Lees verder
    • Hulp of afstand bij bijvoorbeeld beeldbellen......

      01-11-2020
      de website www.wijzer.amsterdam.nl helpt u op afstand met uw digitale leven
      Lees verder
    • Sport op afstand, lekker actief blijven!

      30-10-2020
      Thuis sporten, digitaal met video's en live lessen.
      Lees verder
    • Ontmoeting voor mensen met geheugenproblemen

      27-10-2020
      De ontmoetingsbijeenkomsten voor mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en geïnteresseerden zijn weer gestart.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Engelen van de zee

      27-10-2020
      In het Scheepvaartmuseum is tot begin april een prachtige tentoonstelling van portretfotograaf Stephan Vanfleteren.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Lege plek voor het Scheepvaartmuseum

      27-10-2020
      Het is bijna niet te missen: het Scheepvaartmuseum heeft een ander aanzien gekregen
      Lees verder
    • Tips in de buurt: Godinnen van de art nouveau

      27-10-2020
      Liefhebbers van Art Nouveau zullen zich hebben verheugd bij de aankondiging dat er vanaf 23 oktober een tentoonstelling komt in het Allard Pierson museum. Helaas is de opening uitgesteld
      Lees verder
    • Onderzoek naar gezond ouder worden, doet u mee?

      27-10-2020
      Oproep om deel te nemen aan het onderzoek ‘senioren doen mee’ van de UvA (Universiteit van Amsterdam)
      Lees verder
    • Kort verhaal: een Coronadate op 16 april

      30-04-2020
      Keurend kijkt juffrouw Vlug haar woonkamer rond en zet het lege theekopje van die ochtend op het keuken-aanrecht. Opgeruimd staat netjes straks.
      Lees verder
    • Een blijvend appel aan bouwen voor senioren

      21-04-2020
      Specifieke woningen voor ouderen zijn uit de mode geraakt. Niemand wil ze meer bouwen. Steeds vaker komen senioren daardoor op latere leeftijd in de knel. Te laat om nog de stap te zetten.
      Lees verder
    • Hoe zouden de Stoicijnen met Coronastress omgaan?

      08-04-2020
      De coronacrisis is verwarrend, energievretend en concentratieslopend. Het is natuurlijk niet de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat er zoiets ergs gebeurt.
      Lees verder
    • An die Musik!!! Online genoeg te doen.

      03-04-2020
      Online is er genoeg muziek, ook voor hen die hen die even geen radio willen horen. Hier vindt u een aantal websites met interessante activiteiten door musici en concertzalen.
      Lees verder
    • Leesvoer voor de thuisblijvers!

      03-04-2020
      Je kunt de hele dag online blijven lezen, maar alleen over Corona lezen wordt je ook niet vrolijk van. Er kan een heleboel meer!
      Lees verder
    • Haal de natuur in huis: Artis, de Hortus of de Keukenhof

      03-04-2020
      Artis is ook online. Via Facebook of Youtube kan je Artis ook volgen. De dierverzorgers verzorgen Vlogs, een mooie manier om achter de schermen te kijken.
      Lees verder
    • Theater en film

      03-04-2020
      Naast ernstige zaken mag er ook ruimte zijn voor wat humor. Er is genoeg in e aanbieding. Allerlei films of bijvoorbeeld de lockup verhalen uit de Decamerone
      Lees verder