HELP

Nieuws

 • Eenzaamheid in de stad: een onderzoek

  27-06-2017
  Eenzaamheid is een groeiend probleem in Amsterdam, dat ook oneerlijk is verdeeld. Afkomst, opleiding en leeftijd spelen een rol. De stad moet meer doen dan een kopje koffie hier en daar. Maar wie is de stad? Dat zijn wij ook en ook als Stadsdorp kunnen we hier een steentje of wat bijdragen, ook al is de eenzaamheidsproblematiek in 1018 minder groot dan in andere delen van Amsterdam.

  Parool, DOOR: MICHIEL COUZY 24 JUNI 2017

  Dat Amsterdam een groeiend verschil heeft tussen arm en rijk, werkend en werkloos, kans­arm en kansrijk, is genoegzaam bekend. Maar de tweedeling gaat verder dan deze economische verschillen. Amsterdam heeft ook een kloof in geluk, in welzijn. In eenzaamheid.  In de stad voelt 13 procent zich ernstig eenzaam: 80.000 mensen. Inwoners van Osdorp zijn vaker eenzaam dan die van het centrum, Turken vaker dan Nederlanders, lage inkomens vaker dan hoge inkomens. Zo komen we vanzelf uit op de bekende tweedelingskaart van Amsterdam. In Nieuw-West en Zuidoost zijn mensen armer, vaker werkloos, hebben ze meer kinderen met obesitas en komt eenzaamheid veel vaker voor. Welkom in Amsterdam. Grotestedenproblematiek Eenzaamheid is in Amsterdam een veel groter probleem dan in de rest van Nederland. Dat heeft te maken met de grotestedenproblematiek, zoals hogere werkloosheid, anonimiteit en meer lage inkomens. Maar ook doordat de stad veel eenlingen trekt: studenten, expats, migranten, verwarde mensen.

  Amsterdam ondergaat momenteel een transformatie tot een kolkende metropool

  Amsterdam ondergaat momenteel een transformatie tot een kolkende metropool. Het goede nieuws is dat hierdoor de economie aantrekt, de werkloosheid daalt, de welvaart toeneemt en het opleidingsniveau stijgt. Een flink aantal voorwaarden voor eenzaamheid verdampt. Zou je zeggen. Maar daar komen weer nieuwe gevaren voor terug, zegt Theo van Tilburg, hoogleraar aan de VU en gespecialiseerd in eenzaamheid.  Upgrade Door de upgrade van de stad zien mensen hun omgeving in hoog tempo veranderen. Vrienden en buren vertrekken uit de wijken die in opkomst zijn. Ze kunnen de huur niet meer betalen.  Buurtwinkels gaan dicht - onderschat niet het effect van een groenteman die zijn buurman gedag zegt - het stamcafé maakt plaats voor een koffiewinkel, dat een heel ander publiek trekt. Toeristen en expats strijken neer in de wijk om binnen de kortste keren te vertrekken.  Amsterdammers weten niet meer wie hun buren zijn. "Ze ontdekken dat de nieuwe mensen geen behoefte meer hebben aan contacten in de buurt," aldus Van Tilburg.  Boze witte man Amsterdam groeit en anonimiseert. Veel mensen kunnen het tempo van alle veranderingen niet meer bijbenen. "Ze voelen zich in mindere mate deel van de samenleving," zegt Van Tilburg. Dat veroorzaakt woede, denk aan de boze witte man. En eenzaamheid.

  De nieuwbouw gericht zijn op ontmoeting: een plek waar mensen elkaar tegenkomen

  De stad telt tal van goedbedoelde initiatieven, zoals gezamenlijke maaltijden, ouderen die op huisdieren passen, maar die zijn niet voldoende.  "Met een kop koffie redden we het niet," zegt Maarten Poorter, gemeenteraadslid van de PvdA. Hij gaf de aanzet tot een gemeentelijke aanpak van eenzaamheid, waarvoor jaarlijks 1 miljoen euro wordt uitgetrokken.  Gezamenlijke tuin Hierbij gaat het vooral om signalering en herkenning: wie is eenzaam? "Dat is ingewikkeld genoeg," zegt Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn, "want aan de buitenkant is niet te zien of iemand eenzaam is." Van Tilburg staat voor een fundamentele aanpak, waarbij de gemeente bij de indeling van de stad rekening houdt met eenzaamheid. Amsterdam gaat de komende jaren 50.000 woningen bouwen. Wat van Tilburg betreft, moet de nieuwbouw gericht zijn op ontmoeting: een plek waar mensen elkaar tegenkomen. Een ruimte om feesten te geven, een extra kamer in complexen om logés te ontvangen. Een gezamenlijke tuin. De stad moet zich voegen naar de behoefte van de bewoners die zich in toenemende mate eenzaam voelen, vindt ook Van der Burg. "De overheid is geen geluksmachine. Maar we hebben wel de taak het welzijn van de burgers te bevorderen."

  Met het hoofd in het land van herkomst

  Turken, Marokkanen en Surinamers in Amsterdam zijn veel vaker eenzaam dan autochtonen. Meer dan de helft van deze migrantengroepen is matig of ernstig eenzaam.  Herkomst is hiermee een belangrijke factor voor eenzaamheid.  "Veel migranten zitten voor een belangrijk deel met hun hoofd in het land van herkomst," verklaart VU-hoogleraar Theo van Tilburg. "Vaak is een deel van de familie achtergebleven."  Vooral oudere migranten zijn kwetsbaar. Ze zijn bovengemiddeld werkloos en komen dus niemand meer tegen via het werk. Hun gezondheid is over het algemeen slechter en ze beheersen de taal niet altijd even goed; allemaal obstakels voor een vrolijk bestaan midden in de samenleving. De VU onderzoekt de relatie tussen ouders en volwassen kinderen. Onder autochtonen wordt die band steeds hechter en vriendschappelijker. Dat voorkomt een hoop eenzaamheid onder ouderen. Onder migranten is die band er ook, maar is die minder op basis van gelijkwaardigheid.

  Steeds meer familie en bekenden vallen weg

  Eenzaamheid neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Ruim 60 procent van de 75-plussers voelt zich vaak alleen. Dit heeft allereerst te maken met partnerverlies. Veel ouderen zijn weduwe of weduwnaar en drinken hun kopje koffie tegenover een lege stoel. Broers en zussen zijn vaak al overleden, net als hun vrienden van vroeger. Bovendien komen ze minder vaak buiten en als ze geestelijk achteruitgaan, versterkt dat het gevoel van eenzaamheid. De VU volgt groepen ouderen door de jaren heen en kijkt hierbij ook naar hun vrienden. Mensen van 55 hebben gemiddeld een netwerk van veertien mensen, die ze ge­regeld zien. Op hun negentigste zijn daar nog zes van over.  Ook jongeren voelen zich vaak eenzaam. Een op de vijf pubers kampt hiermee. Belangrijkste ­reden is dat ze zich buitengesloten voelen of worden gepest.

  Minder rijk, minder gezond, minder vrienden

  Gezelschap is niet te koop. Tussen inkomen en eenzaamheid bestaat geen direct verband. Natuurlijk is het makkelijker om met geld op zak activiteiten te ondernemen, de deur uit te gaan en rijkdom trekt ook nieuwe vrienden aan. Maar hoe oprecht zijn die banden?  In Nederland is voldoende te doen zonder geld, niet alle activiteiten zijn duur, dus armoede is op zich geen reden om binnen te blijven. En toch blijkt uit de cijfers dat de eenzaamheid het grootst is onder lage inkomens en afneemt naarmate het salaris stijgt. Reden hiervoor is, volgens Van Tilburg, dat inkomen wel relateert aan bijvoorbeeld gezondheid, afkomst en werkloosheid.  En dat zijn weer wel belangrijke factoren voor eenzaamheid. Eenzaamheid is zodoende oneerlijk verdeeld over de inkomensgroepen, zonder dat het inkomen  an sich bepalend is.

  De ontwikkeling in de samenleving gaat te snel

  Bijna 70 procent van de laagopgeleide Amsterdammers voelt zich eenzaam. Onder hoogopgeleiden is dit 'slechts' 39 procent. Opleiding doet ertoe, ook op het gebied van eenzaamheid. Natuurlijk zijn er dwarsverbanden tussen opleiding en eerder genoemde factoren voor eenzaamheid. Migranten zijn over het algemeen lager opgeleid dan autochtonen, de gezondheid onder academici is gemiddeld beter dan die van een Amsterdammer met alleen lagere school.  Opleidingsniveau is ook een zelfstandige factor voor eenzaamheid. Moderne tijden vragen nu eenmaal moderne vaardigheden. Globalisering, internet en automatisering maken de wereld voor een heleboel mensen ingewikkelder. Zo vinden nogal wat ouderen de ov-chipkaart een obstakel om te gaan reizen.  Laagopgeleiden krijgen het gevoel niet meer mee te kunnen en raken het contact kwijt met de samenleving. Dit leidt tot woede en gevoelens van alleen-zijn.

 • Meer nieuws

  • Hoeveel bewegen is gezond?

   20-06-2019
   Ja ja, we weten wel dat we moeten blijven bewegen, en de examentijd ligt al weer een tijdje achter ons, gelukkig! Maar toch even onze kennis testen over hoeveel bewegen goed voor ons is? Doe dan de quiz!!!
   Lees verder
  • Stadsdorp op Slotfestival van We make The city

   18-06-2019
   Slotfestival van We Make The City waar je kunt genieten en kennismaken met uiteenlopende smaakmakers van de stad in smaak, design, cultuur en beleving
   Lees verder
  • Innerlijke beelden

   18-06-2019
   Interview met Naqiba Bergefurt, zij exposeert van donderdag 6 juni t/m vrijdag 19 juli 2019 in SOOP.
   Lees verder
  • Zonder (inschrijving) Woningnet geen seniorenwoning!

   14-06-2019
   Wilt u in de toekomst wellicht naar nog eens een seniorenwoning verhuizen. Dan is inschrijving in Woningnet belangrijk. Of je nu sociaal woont of nog niet. Regel het dan voor 1 juli!
   Lees verder
  • Het Luther Museum gaat open!

   13-06-2019
   Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht en gaat 22 juni open. Men zoekt ook vrijwilligers.
   Lees verder
  • Bewonersplannen op de weegschaal

   11-06-2019
   Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Er zijn 144 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeventien over postcodegebied 1018 gaan. Twaalf daarvan hebben voldoende (50 of meer) likes gekregen. Bron: BO1018
   Lees verder
  • Bewonersenquete

   11-06-2019
   Evenals voorgaande jaren houdt stadsdeel Centrum een enquete onder bewoners en ondernemers over zaken als veiligheid, overlast, doorloopruimte bij terrassen en hoe u uw buurt ervaart. De resultaten worden onder meer gebruikt bij het opstellen van het Gebiedsplan 2020.
   Lees verder
  • Oud leren worden van Japanners

   06-05-2019
   Oud worden in Japan: wat kunnen we ervan leren? Gezond ouder worden, wat kunnen wij leren van Japanners? Hoe blijven ouderen erbij horen? En hoe staat de zorg ten dienste van de Japanners? Uit: Beter Oud nieuwsbrief 2 mei 2019
   Lees verder
  • “Mijn schilderijen zijn in wezen gedachten”

   03-04-2019
   INTERVIEW MET BEELDEND KUNSTENAAR BEN VOLLERS. Hij exposeert van 4 april tm 5 juni in de SOOP
   Lees verder
  • Verzilveren om thuis te blijven wonen

   31-03-2019
   Senioren kunnen steeds vaker een hypotheek nemen om zo hun woningwaarde te kunnen opnemen: welkom in de groeiende markt voor verzilverproducten
   Lees verder
  • Rembrandt Prive

   31-03-2019
   Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal onze grootste schilder
   Lees verder
  • Af en toe oppassen op een hond?

   25-03-2019
   Stichting OOPOEH, kort voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier, is in het leven geroepen om 50-plussers die wel van honden houden, maar er zelf niet meer aan willen beginnen
   Lees verder
  • Verhuisregeling van Groot naar beter

   22-03-2019
   De gemeente heeft op 6 maart bekend gemaakt dat de verhuisregeling van Groot naar Beter nu ook geldt voor corporatiewoningen met vier kamers. U krijgt voorrang als u nu groot woont, maar liever een kleiner huis wilt.
   Lees verder
  • Dance Connects is van start op Wittenburg!

   27-02-2019
   Een nieuw seizoen Moderne Dans voor iedereen van 60 jaar en ouder
   Lees verder
  • Betere zorg begint met een goed gesprek

   14-02-2019
   Je dokter wil jou graag goed helpen. Om jou goed te kunnen helpen heeft de dokter veel informatie van jou nodig! Welke klachten heb je? Wat vind jij belangrijk?
   Lees verder
  • Meedoen aan onderzoek Erik Scherder

   12-02-2019
   Deelnemers gezocht voor onderzoek olv prof. dr. Erik Scherder.
   Lees verder
  • Bouwen op Oostenburg Noord

   15-01-2019
   Zo langzamerhand worden de plannen voor Oostenburg Noord steeds concreter. Binnenkort komen de eerste zelfbouwkavels op de markt, voor CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) bouwgroepen. Dus: voor wie met anderen samen dit avontuur in willen. Een seniorencoöperatie bijvoorbeeld?
   Lees verder
  • Wie helpen tegen eenzaamheid?

   06-12-2018
   Helpt meer professioneel zorgaanbod tegen eenzaamheid? Het SCP denkt van wel.
   Lees verder
  • De Persoonlijke Gezondheidsomgeving Workshop 1

   06-12-2018
   Er heeft zich een Meedenkgroep geformeerd rondom het thema digitale gezondheidsinstrumenten. Een daarvan is het PGO.
   Lees verder
  • Bij Resto van Harte doet iedereen mee!

   28-11-2018
   Hét recept voor een betere buurt!
   Lees verder
  • Loes van Luijk (81) op de Bres voor benedenwoningen

   27-11-2018
   Loes van Luijk is het, net als ons, beu dat benedenwoningen door woningbouwcorporaties verkocht worden. Juist deze sociale huurwoningen moeten beschikbaar blijven voor ouderen. (AT5 24 november)
   Lees verder
  • Gebiedsplan Centrum Oost gaat ook over ouderenhuisvesting

   13-11-2018
   Het stadsbestuur is begonnen met het gebiedsplan over Centrum Oost. Minder drukte, minder verkeer, minder vuil, maar ook aandacht voor ouderenhuisvesting! Wordt 20 november besproken ten stadhuize.
   Lees verder
  • Wil jij je eigen kanjer van een boom? Dat kan!

   08-11-2018
   Doe dan mee met de campagne 'Bomen voor Amsterdam'! Gratis kanjers van bomen in de aanbieding.
   Lees verder
  • Ontdek de vrijwilliger in jezelf!

   04-11-2018
   Je kunt wat en je wilt wat! Vrijwilligerswerk is een mooie manier om goed bezig te zijn, maar wel vrijwilligerswerk past bij jou?
   Lees verder
  • Wat heb je nodig om gezond oud te worden?

   01-11-2018
   Deze vraag stond centraal tijdens een serie verhalenworkshops van Ouderen aan het Woord. Beter Oud, 22 oktober 2018
   Lees verder
  • Explosiegevaar, een expositie

   05-10-2018
   Wegens succes verlengd tot en met 6 januari 2019!
   Lees verder
  • Bent u een opa of oma voor een buurtgezin?

   27-09-2018
   Doe dan mee aan een TV-programma waarin ouderen de rol van oma of opa op zich nemen in gezinnen die een grootouder missen.
   Lees verder
  • Krasse knarren kunnen kraken.....

   24-08-2018
   De overheid verwacht onterecht dat ouderen het zelfstandig blijven wonen helemaal zelf kunnen betalen, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (Pbl).
   Lees verder
  • Zorg dat je mee blijft tellen

   12-07-2018
   ‘Ertoe doen’ is belangrijk voor ieder mens. Deze behoefte houdt niet op als mensen ouder worden. Maar hoe doe je dat na je pensioen of als je (klein)kinderen je niet meer nodig hebben? Uit Beter Oud 10 juli 2018
   Lees verder
  • Piano in de Mozes en Aaron

   20-06-2018
   Van 27 juni tot en met 29 augustus speelt pianiste Frederique Lucanet op elke woensdag van 12:15u – 12:45u 24 Preludia in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein in Amsterdam.
   Lees verder
  • Weten we hoe we langer thuis kunnen blijven wonen?

   13-06-2018
   Ouderen zijn erg verschillend en we weten daardoor niet zeker wat goede maatregelen zijn om lang zelfstandig te blijven. In ieder geval moet niet het medische maar het sociale domein leidend zijn. Het versterken van sociale netwerken, zoals bij Stadsdorp!
   Lees verder
  • SOOP jubileert en gaat de zomer door!

   13-06-2018
   De SOOP vierde haar vierde lustrum op 6 juni onder grote belangstelling, maar rust deze zomer niet op haar lauweren.......
   Lees verder
  • Cultuur en ouderen

   13-06-2018
   Cultuur en actief aan kunst doen maken het leven de moeite waard, ook als je ouder bent. uit: Beter Oud 6 juni 2018
   Lees verder
  • Blijven senioren toch langer werken?

   02-05-2018
   Ouderen moeten langer doorwerken. Natuurlijk heeft dat alleen zin als er ook vraag is naar hun diensten. In Amsterdam lijkt die vraag met name naar de wat hoger opgeleide senioren wel enigszins toe te nemen.
   Lees verder
  • Wat is voor senioren belangrijk in hun buurt?

   12-04-2018
   Wat een buurt is en wie daarbij horen, is voor ouderen heel erg verschillend. Gemeenschappelijk kenmerk is dat je je er thuis kunt voelen.
   Lees verder
  • De laatste levensfase; nooit te vroeg om erover te praten

   23-03-2018
   Vroeg of laat krijgt ieder mens met de dood te maken. Toch praten de meeste mensen maar weinig over deze laatste fase van het leven.
   Lees verder
  • Komt Verzilvering ook naar de Hoofdstad? geld voor het aanpassen van je eigen huis

   08-03-2018
   Senioren kunnen met een nieuw type lening de overwaarde van hun woning gebruiken voor het veiliger en comfortabeler maken van hun huis. Maar... nog niet in Amsterdam!
   Lees verder
  • Aan Pact voor de ouderenzorg doen ook bedrijven mee: erop af!

   08-03-2018
   Samen met zo’n 35 andere partijen tekende minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag een Pact voor de Ouderenzorg. Met het pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en doorbreken
   Lees verder
  • De zorgcooperatie, houd de regie in eigen hand!

   08-03-2018
   Als je zorg nodig hebt is het een goed idee om zoveel mogelijk de regie in eigen handen te hebben. Nog mooier is het om dat samen te doen met anderen
   Lees verder
  • Cultuur voor gezond en beter oud worden.

   22-02-2018
   Het vermoeden was er al, maar er is nu ook steeds meer bewijs dat kunst en cultuur een belangrijke bijdrage levert aan gezond en gelukkig oud worden.
   Lees verder
  • Algemene tevredenheid met het wonen in onze buurt, maar.....

   16-02-2018
   De bewoners van Centrum Oost oordelen evenals de bewoners in heel Amsterdam positief over hun de leefbaarheid van hun buurt. Wel is er meer overlast door toerisme.
   Lees verder
  • Woningcorporatie De Key helpt ouderen om te verhuizen

   29-01-2018
   Bent u huurder van De Key (zie kaartje) 65 jaar of ouder en wilt u verhuizen naar de begane grond in het Centrum, kom in actie!
   Lees verder
  • Wie oud wil worden moet eigenwijs en koppig zijn

   17-12-2017
   Die lichamelijke tips om oud te worden, die kennen we nu wel. Maar welke geest heb je nodig?
   Lees verder
  • Rustig buurtje........

   30-11-2017
   De resultaten van de bewonersenquete zijn binnen. En wat blijkt? We vinden zelf dat we in een redelijk rustig buurtje wonen. Meer tenminste dan de andere bewoners van het Centrum.
   Lees verder
  • Gebiedsplan 1018

   30-11-2017
   Via Buurtorganisatie 1018 worden we ook goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in de buurt, zoals nu het gebiedsplan 1018.
   Lees verder
  • Een boekje open voor dementerenden

   30-11-2017
   De herinnering aan madeleines bracht een stroom verhalen op gang bij Proust in A la recherche du temps perdu. Een serie prachtige boeken vol herinneringen. De geur van kolenkachels in een Engels dorpje riep bij mij ook van alles op. Nu is er een boekje uitgekomen met verhalen speciaal voor dementerenden: "ik weet nog goed....".
   Lees verder
  • Van het Marineterrein.....

   30-11-2017
   Het Marineterrein stuurt soms ook een nieuwsbrief
   Lees verder
  • Tips voor een toegankelijk huis

   22-11-2017
   De gemeente wil bewoners ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen en helpt met tips voor het huis. Een goed ontwerp draagt eraan bij dat ouderen daadwerkelijk langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in een prettige omgeving met voldoende mogelijkheden voor contact en ontmoeting.
   Lees verder
  • Amsterdams Netwerk (Een)zaamheid

   26-10-2017
   In het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid werken wetenschap, praktijk en beleid samen om eenzaamheid bij Amsterdammers te voorkomen en te verminderen. Aandeelhouders weten elkaar te vinden, werken samen in de uitvoering en leren van elkaar om zo effectiever te worden bij interventies. Ons Spillenproject is één van de projecten die ondersteund worden door de gemeente. Alle activiteiten die daaronder vallen kan je terugvinden op de website van het Amsterdams Netwerk (Een)Zaamheid.
   Lees verder
  • Computer speurt eenzame bejaarden op?

   16-10-2017
   Een zegen of moet het niet gekker worden? Misschien toch wel het eerste. Als iemand zegt: "Met mij gaat alles goed.", is dat dan wel zo?. Het grootste probleem van eenzaamheid is dat het zo moeilijk zichtbaar, of hoorbaar, is. Een computer kan wellicht "horen" hoe het echt gaat. Voor ons gelezen door Jacques Kleverlaan.
   Lees verder

  Agenda