HELP

Stadsdorp Actueel

  • Op bezoek in het Shaffy Huis

    05-11-2017
    Iedere eerste zaterdag van de maand komen we bij elkaar in Eik en Linde. Op 4 november niet, we waren te gast in het Ramses Shaffy huis, waar Ed Cool eerder al over vertelde, en nu het resultaat aan ons liet zien. We waren onder de indruk!

    Vandaag dus geen bijeenkomst in Eik en linde maar een uitje. Ed Cools heeft uitleg gegeven over de oprichting en ontwikkeling van het Ramses Shaffyhuis. We hebben het atelier van stadsdorplid Marion, haar en een ander appartement bekeken. Op 19 nov bij Kruispunt NPO 2 om 23:10 wordt er ook aandacht gegeven aan dit huis voor oude en jonge kunstenaars.

    Meer foto's op onze Facebook

    Na de rondleiding heeft Jose Aerts een gedeelte van haar prachtige brief voorgedragen over "de vele gezichten van eenzaamheid". Ze gaf aandacht aanexistentiële, fysieke, emotionele, spirituele en psychische vormen van eenzaamheid. Zij doet een beroep op ons voor meer medemenselijkheid.

    Eenzaamheid

    In de tachtiger jaren bezocht ik met een vriend Berlijn. Terwijl ik in bus op weg was naar een museum zag ik uit het raam een poster langs komen met een indiaan erop. Ik kan tot op de dag van vandaag niet uitleggen wat er precies gebeurde in mij, maar ik moest en zou de bus uit. Met mijn neus plat gedrukt tegen het raam van de winkelruit kon ik de tekst lezen die gedrukt stond naast dan Indiaanse gezicht.

    “Ik heb eenzaamheid gekend

    gedurende een eindeloze tijd

    Ik wilde niet op zoek naar een vriend

    Ik wilde geen man zoeken

    Maar nu weet ik niet

    hoe ik mijn ziel kan bevrijden

    Er doen zoveel dingen zeer

    die ik niet kan beschrijven

    Maar een ding weet ik

    wat ik nooit heb gehad

    en dat is vrijheid.

    En natuurlijk kocht ik die poster en lijstte hem in. Maar dat was niet het einde van dit verhaal. Toen ik in 1987 een scolarship kreeg van de Australische universiteit in Wollongong, besloot ik om dit gedicht als uitgangspunt te gebruiken voor mijn research. In 1993 promoveerde ik met een dissertatie met de titel “From Loneliness, emptyness and silence to essence”, waarbij zowel psychologische, filosofische alsook literaire invalshoeken aan de orde kwamen. En omdat het een Phd in kunst was ( een Docotorate Creative Arts) werd het boek vergezeld van een catalogus en twee videos met performance werk. Dat laatste onderdeel realiseerde  ik in samenwerking met mijn studenten. 

    Eenmaal terug in Nederland heb ik al snel besloten om mijn energie niet alleen te stoppen in mijn eigen loopbaan als kunstenaar en docent, maar om mij ook in te zetten voor kwetsbare doelgroepen in de samenleving. Gedurende een aantal jaren organiseerde ik bijvoorbeeld maandelijks een verwendag voor mantelzorgers van dementerenden. Daarbij was mijn overweging dat er vaak wel aandacht en zorg is voor de dementerende, maar dat de mantelzorger onzichtbaar is en langzaam opbrandt. Van zowel de Provincie Zuid Limburg, als ook van ziekenfonds CZ kreeg ik daarvoor de financiële ondersteuning om dit project te realiseren. Omdat er zoveel levensverhalen van vooral ouderen op mijn pad kwamen, besloot ik vervolgens om die levensverhalen te gaan bundelen, zodat deze mensen zich gehoord en gezien voelden en dus daardoor minder eenzaam. Dit heeft geleid tot publicaties, foto tentoonstellingen en zelfs workshops voor behandelaren in zorginstellingen. Het gaf veel voldoening om aan een veranderend klimaat te kunne bijdragen.

    Omdat ik mijzelf in de eerste plaats als kunstenaar zie, besloot ik ook aandacht te geven aan Outsiderkunstenaars. Dit zijn mensen die zich ten gevolge van een psychische ziekte of verstandelijke beperking onvoldoende verbaal kunnen uiten, maar dat wel kunnen in beeldtaal. Zij maken geen deel uit van de reguliere kunstscene en zijn niet onder te brengen in een kunststroming. Maar hun werk is juist daardoor vaak heel verrassend, verhelderend en ontroerend.

    Nadat ik 300 schilderijen en beelden had verzameld van psychiatrische ziekenhuizen in Nederland, België en Duitsland, maakte ik een reizende tentoonstelling, die 12 locaties aandeed en meer dan 40.000 bezoekers trok. Dat bezoekerscijfer stelde de subsidiegevers tevreden, maar was vooral een opsteker voor al die deelnemende kunstenaars die tot op dat moment totaal onzichtbaar waren geweest. Tijdens het selecteren van de werken maakte ik kennis met deze bijzondere kunstenaars. Ik was geshockt door de leefomstandigheden van velen en ontroerd door de gedrevenheid die zij ondanks deze omstandigheden aan de dag legden om zich te willen uiten. Het meest werd ik geroerd door een vrouw van veertig, die 28 persoonlijkheden had. Al die persoonlijkheden hadden een stem in haar hoofd en gaven haar tegengestelde opdrachten. Zeven kinderen in haar huilden. Dat was dat deel van haar persoon-lijkheid wat op die wijze de pijn van jarenlang seksueel misbruik belichaamde. En hoe kan je, met al achtentwintig stemmen in je hoofd, nog communiceren met een ander mens? Toen ik haar vroeg of zij zich een voorstelling kon maken van een stil hoofd, antwoordde zij; “nee, dat willen WIJ niet.” Het ultieme voorbeeld voor mij, hoe je met velen alleen kunt zijn en in jezelf opgesloten. Zo verdrietig, maar wel een fantastische schilder!

    De laatste vijf jaar voor ik met pensioen ging werkte ik parttime als beeldend vaktherapeut bij een kliniek voor verslavingszorg. Geen reguliere zorginstelling, maar een privé kliniek waar welgestelde landgenoten met veel egards werden behandeld. BN’ers, politici, captains of industry, yuppen, managers e.d. klopten daar aan, om van hun destructieve gewoonten te worden verlost. Veelal betrof het mensen die jaren de schone schijn hadden op kunnen houden, totdat hun gezondheid, relatie of vriendenkring het begaf. Door leugen en bedrog waren zij vaak emotioneel in een isolement geraakt. De verslaving aan drugs, drank, seks, gokken, of combinaties daarvan dicteerde hun leven. Meestal waren zij totaal vervreemd van zichzelf en konden niet meer voelen. De ultieme eenzaamheid en emotionele leegte ging schuil achter het Prada pak, de Rolls roys op het parkeerterrein, de grote feesten en verre reizen.

    De vele gezichten van eenzaamheid

    Door middel van bovenstaand kort overzichtje wilde ik een paar voorbeelden geven van de eenzaamheid die ik ben tegengekomen in mijn projecten en werkzaamheden. Ik ben me gaan realiseren dat er vele vormen van eenzaamheid zijn, die ik als volgt zou kunnen rubriceren:

    *Existentiële eenzaamheid: We komen alleen op aarde en we gaan alleen dood. Daarbij is er ook het wezenlijke onkenbare in ieder van ons, wat wij niet kunnen delen met een ander. 

    *Fysieke eenzaamheid: Zeker 50% van de Nederlanders woont tegenwoordig alleen. Ze hebben daarvoor gekozen, of zijn er door omstandigheden ingerold. Denk aan scheidingen, overlijden van een partner, het lege nest, de eerste jaars student in de vreemde stad. De anonimiteit van de grote stad speelt hier een rol. De positieve keerzijde van sociale controle in een dorp is dat je tenminste gemist wordt.

    *Emotioneel eenzaamheid: het verlangen om gehoord en gezien te worden, en minstens door een paar mensen werkelijk gekend, wordt niet voor iedereen vervuld. Ieder mens wil geaccepteerd worden om wie hij is, maar beschikt niet altijd over het vermogen om contact te maken.

    Ieder mens maakt bovendien verdrietige dingen mee, maar niet iedereen heeft voldoende veerkracht om er voor te zorgen dat kwetsuren geen dominerende rol meer spelen.

    Lhtb jongeren vrezen de reacties van familie en medescholieren. Worden wellicht al gepest om hun “anders” zijn, en stellen hun coming out uit. Roze ouderen blijven soms een leven lang in de kast.

    *Spirituele eenzaamheid. Vroeger hadden kerken een sociale rol in een gemeenschap. Nu zoeken mensen hun heil in allerlei spirituele stromingen. Er is spraken van spiritueel shoppen. Existentiële vragen blijven onbeantwoord en de zoektocht gaat door. 

    *Psychische eenzaamheid: opgesloten zitten in een psychische aandoening; angststoornis, dwanggedrag, psychosen, schizofrenie enz. enz. Er zijn helaas veel mensen die behandeling weigeren, of anderen die wel behandeling nodig hebben, maar met medicatie naar huis gaan.

    Deze vormen van eenzaamheid overlappen elkaar ook. Denk aan de toevloed van mensen uit andere culturen die als vluchteling ons land aandoen en hopen te mogen blijven. Zij missen hun geliefden, hebben hun materiele wereld achter zich gelaten, hebben een andere culturele achtergrond, hebben trauma opgedaan tijdens de reis, spreken de taal niet enz. En wat te denken van al die documentlozen onder hen.

    Wie zijn onze eenzamen

    Ik heb niet alleen geschreven over eenzaamheid en daar projecten voor gedaan. Ik heb ook eenzaamheid gekend in mijn eigen leven door scheiding, verlies van dierbaren, emigratie enz. Dit is niet de plaatst om daar nu verslag van te doen; maar ik wil wel een lans breken voor openheid over eenzaamheid. Om zowel je kracht als je kwetsbaarheid te tonen. Want het zijn juist die twee componenten die ons mens maken.

    Ik heb een lijstje gemaakt van mensen die eenzaam zijn. Het is niet volledig, maar het is een startpunt om de ogen te openen voor al die verschillende vormen van geestelijke en lichamelijke pijn door isolatie. Eenzaamheid is zich in je directe omgeving voortdoet.

    +Denk aan ouderen die inmiddels al hun familie en vrienden zijn verloren en als enige zijn overgebleven

    +mensen die hun partner zijn verloren en al jaren niet meer zijn aangeraakt.

    +kinderen die gepest worden op school

    +meisjes die door hun jaloerse vriendje in compromitterende positie naakt op facebook worden gezet

    +mensen die door obesitas niet meer aan onze schoonheidsidealen voldoen en worden aangestaard

    +mensen met een ziektebeeld wat pijn en vermoeidheid geeft, zoals ME of fibromyalgie, en daardoor minder kracht hebben en een kleine actie radius

    +de stille armen, die hun kaken op elkaar houden en nog net niet verzuipen

    +mensen die op oudere leeftijd hun baan verliezen en bijna geen kans maken op iets nieuws op de arbeidsmarkt

    +mensen die al jaren vasthouden aan hun rouw, en er inblijven hangen.

    +mensen die mishandeld worden en dat geheim stil dragen

    +ouders die hun volwassen kinderen niet meer zien- druk, druk, druk

    +mensen die verloren zijn op de digitale snelweg, in de bureaucratie

    +nieuwkomers in de stad, die nog geen netwerk hebben

    +eenzaam in gezelschap, door gebrek aan aansluiting

    +iedereen is samen op een terrasje, op een feestje e.d., maar jij hebt geen relatie ( meer)

    +je vrienden en familie leven als stel, en jij komt altijd alleen en wordt als een bedreiging gezien.

    Wat is de eerste stap

    Elke reis begint met de eerste stap. Met de intentie om met elkaar een verandering te weeg te willen brengen in onze eigen buurt, ons gezin, onze familie of vriendenkring, en elkaar niet te laten verkommeren in eenzaamheid. De grote veranderingen in de wereld zijn ooit begonnen met de droom van een mens, die daar al zijn energie in heeft gestoken.

    Als ik droom van mijn eigen buurt, droom ik van een wijk

    *waar de medemenselijkheid centraal staat

    *waar we elkaar gedag zeggen op straat

    *waar we niet zeggen dat het goed gaat, als het slecht gaat

    *waar we hulp kunnen aanbieden, maar ook durven vragen

    *waar we aanbellen bij de buren als de gordijnen al dagen dicht zitten

    *waar we geen oplossingen aandragen, maar elkaar bevragen.

    *waar we LUISTEREN, LUISTEREN, en LUISTEREN naar elkaar.

    *waar we de hond uitlaten voor een mevrouw met een rollator

    *waar we de kat te eten geven als de buurman op vakantie wil

    *waar we een pannetje soep brengen naar een zieke

    *waar we een praatje maken met de man die de dakloze krant verkoopt

    *waar we verder gaan dan het organiseren van gezelligheidsclubs

    *waar we aan wederzijds vertrouwen werken en verdieping niet schuwen

    Kortom; het is allemaal niet zo groots en meeslepend. Verandering begint bij ieder van ons. Bij ons eigen verlangen om zorgvuldig te worden genaderd en niet alleen in de kou te blijven staan. Je zou er zoveel tegeltjes spreuken op kunnen loslaten. Zoals “wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. “Wie goed doet, goed ontmoet”. “Een goede buur is beter dan een verre vriend”. Die voorouders van ons waren zo dom nog niet. Die hadden geen wetenschappelijke bureaus, geen talkshows, geen computers. Die staken gewoon de handen uit de mouwen voor en met elkaar. Nu is het aan ons om daar een hedendaagse variant op te vinden.

    HART-elijke groet van José Aerts

    Nieuwe Oostenburgerstraat 12c

    1018MJ Amsterdam

    trouvaille19@gmail.com

  • Meer nieuws

    • Verslag van de bijeenkomst in het Luther Museum

      25-03-2024
      Een grote opkomst in het Luther museum bij de kennismaking met Milja Kruijt, kwartiermaker van het project ‘Zorgen voor Morgen’.
      Lees verder
    • Excursie Beeckestijn

      10-03-2024
      Wie gaat er vrijdag 3 april mee naar de buitenplaats Beeckestijn in Velsen Zuid. Er is een museumhuis (Hendrick de Keijzer, toegang 10 en euro). Er zijn schitterende tuinen en cultuur historische wandelingen over het landgoed.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Verslag februaribijeenkomst

      01-03-2024
      Op zondag 18 februari zongen wij onder de meeslepende leiding van zangeres Astrid Seriese.
      Lees verder
    • Kort verslag Nieuwjaarsreceptie Luther museum

      23-01-2024
      In de mooie zaal van het Luther museum, hebben wij, stadsdorpleden Centrum Oost, op 6 januari het glas geheven op het Nieuwe Jaar.
      Lees verder
    • Verslag van de december bijeenkomst van SCO

      30-12-2023
      Op 2 december was de bijeenkomst in het Luthers Museum. Er waren 2 programmaonderdelen: Yvonne Schoenmaker, trainer en leefstijlcoach bij Sciandri, wees ons op het belang om te blijven bewegen. Daarnaast bracht zij nog eens onder de aandacht wat gezonde voeding is; Na de pauze vertelde Ada ons over de stand van zaken van het project Zorgen voor Morgen.
      Lees verder
    • Preventieve zorg, wat is dat?

      26-11-2023
      In deze factsheet inventariseren we wat belangrijke elementen zijn van goede preventieve ouderenzorg. Vervolgens geven we aanknopingspunten om preventieve ouderenzorg te optimaliseren.
      Lees verder
    • Stadsecologie in beweging (verslag van de november bijeenkomst)

      08-11-2023
      Wij, ongeveer 20 stadsdorpers, hadden het geluk deze geweldige lezing bij te kunnen wonen: Atze van der Goot, vertelde en liet ons zien, wat de wildcamera zoal had ontdekt in Amsterdam
      Lees verder
    • Verslag (poezie)bijeenkomst zaterdag 7 oktober

      03-11-2023
      Deze bijeenkomst heeft een heel ander karakter dan anders. We gaan deze keer, In plaats van naar een thema, naar poezie luisteren. Jose Aerts, organisator van het Shaffy Poezie Podium, heeft deze middag speciaal voor ons Stadsdorp samengesteld.
      Lees verder
    • Ook Binnenbuurt 9 vierde het 10 jarig jubileum

      11-10-2023
      Woensdag 30 augustus was het dan zover. Als hekkensluiter van alle Binnenbuurten, vierden wij als Binnenbuurt 9 het feit dat SCO inmiddels al 10 jaar bestaat.
      Lees verder
    • Verslag september bijeenkomst

      08-10-2023
      De bijeenkomst had als thema: de (verschralende) toekomst van onze zorg (en wat wij eraan kunnen doen)
      Lees verder
    • Conclusies bijeenkomst Verschralen of vernieuwen van de zorg

      08-10-2023
      Naast het verslag van Ans Scheffers (elders in het Nieuws) vindt u hier de conclusies en de stukken van onze bijeenkomst over onze rol en keuzes in de toekomstige zorgverlening
      Lees verder
    • Een groot gezamenlijk feest!

      08-10-2023
      Stadsdorp Centrum Oost, bestaat dit jaar 2023 alweer 10 jaar. Dat was reden voor een groot gezamenlijk feest!
      Lees verder
    • Een mooi feestjaar!

      06-10-2023
      We zien in tevredenheid terug op alles wat we in ons jubileumjaar samen aan feestelijkheden tot stand hebben gebracht
      Lees verder
    • Artisborrel van 24 augustus

      28-08-2023
      De borrel van 24 augustus op het Artisplein ging door
      Angelie Weber
      Lees verder
    • SOOP 25 jarig jubileum

      28-08-2023
      Op 10 september vierde de SOOP haar 10 jarig jubileum
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Samen er op uit

      28-08-2023
      Wie wil wel eens samen met andere stadsdorpers er op uit?
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Donderdag 3 augustus borrel.

      25-07-2023
      Op 3 augustus borrelen we weer vanaf 5 uur op het Artisplein..
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Jubileum wandeling voor Kadijken en Kazerne gebied

      15-07-2023
      Jubileumactiviteit: Avondwandeling met gids en borrel
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Onze activiteiten: via de app groepen

      15-07-2023
      Zoals u wellicht weet zijn er binnen ons Stadsdorp diverse leuke activiteiten, je doet mee via een app groep. Hoe werkt dat?
      Lees verder
    • De kunst van het niets doen!

      13-07-2023
      Verslag van de Jubileum lunch in Plancius door Henk van der Westen
      Henk van der Westen
      Lees verder
    • Jubileumconcert Binnenbuurten in Luther Museum

      30-06-2023
      Het 10-jarig bestaan van het Stadsdorp werd door de Binnenbuurten 1, 2, 3, 4 en 6 gevierd met een concert met de mogelijkheid dat ook andere leden zich hierbij konden aansluiten.
      Lees verder
    • Verslag zaterdagbijeenkomst van 3 juni

      11-06-2023
      Tijdens de zaterdagbijeenkomst zagen we een korte docu en een film met als thema: het nieuwe Holocaust museum
      Lees verder
    • Samen borrelen en eten op het Artisplein

      04-06-2023
      Op dinsdag 27 juni komen we, bij mooi weer, weer samen vanaf 17.00 uur op het Artisplein
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Nog meer Jubileum activiteiten

      29-05-2023
      Het stadsdorp viert dit jaar het 10 jarig jubileum. In september is er een groot feest voor het hele Stadsdorp. het hele jaar zijn er activiteiten in de binnenbuurten.
      Lees verder
    • Verslag zaterdagbijeenkomst 1 april

      14-05-2023
      Op de zaterdagbijeenkomst van 1 april vertelde Jaap van den Herik met verve over de wereld van de artificial intelligence.
      Lees verder
    • Wat doe je graag in je vrije tijd

      24-04-2023
      Foto's van hobby's en activiteiten van stadsdorpers
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Een bomen-en parkwandeling ter gelegenheid van ons jubileum

      23-04-2023
      Op vrijdag 5 mei wil ik een bomen-en parkwandeling aanbieden. Niet ver van huis, heel mooi en interessant!
      Lees verder
    • Verslag bijeenkomst februari over oplossingen voor de zorgproblemen

      11-02-2023
      Op bezoek waren Joke Voermans en Henk van Tilborg, van de Kruisvereniging West-Brabant. Centraal stond de vraag “Wat heeft Stadsdorp Centrum Oost in Amsterdam nodig om de zelf- en samenredzaamheid op het gebied van Zorg en Welzijn toekomst-proef te maken?”
      Lees verder
    • Foto project van Angelie

      05-02-2023
      Doe mee en fotografeer je hobby. Deze foto’s kunnen een mooi beeld opleveren van wat stadsdorpers graag doen en je kunt elkaar daarin ontmoeten als je wilt. Angelie heeft daarvoor wel meer foto’s nodig!!!!
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Nieuwjaarsreceptie

      23-01-2023
      De nieuwjaarsreceptie van ons Stadsdorp Centrum Oost vond op 14 januari jl. plaats. Dit jaar in de Oosterkerk. Deze bijeenkomst had een ander karakter dan vorig jaar, want hij werd mede georganiseerd door het Huis van de Verbinding, Stadsherstel en Over de brug. Het thema voor het nieuwe jaar is dan ook Samenwerking.
      Lees verder
    • December bijeenkomst: het openbare leven in de 16e-17e eeuw

      06-12-2022
      In het Shaffyhuis luisterden wij op 3 december met veel plezier naar Bob Pierik die een boek schreef over de straten van Amsterdam, tussen 1656 en 1791. Zijn onderzoek richtte zich vooral op gewone vrouwen. Boeiende informatie, interessante afbeeldingen, het kon niet op.
      Lees verder
    • Fotoproject van december

      28-11-2022
      De opdracht in december is: laat in je foto zien hoe jij of hoe wij bezuinigen op energie! Fotografeer energie of de manier waarop jij/ of anderen er mee omgaan.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Poolen op de Nwe Achtergracht

      28-11-2022
      De jeu de boules groep gaat in de winter poolen.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Verslag oktober bijeenkomst

      19-11-2022
      1 oktober 2022. Daar waren we weer, in het Ramses Shaffyhuis. Onze maandelijkse bijeenkomst met een lezing over Bach!
      Lees verder
    • Verslag november bijeenkomst

      19-11-2022
      Op 5 november jl. hadden we weer een bijzonder geslaagde bijeenkomst van ons Stadsdorp Centrum Oost, met een grote opkomst. Onze voorzitter, Gerard van der Wel, zei het als volgt: ‘bijeenkomsten die over onze eigen buurt gaan zijn altijd succesvol’.
      Lees verder
    • Kerstdiner op 21 december

      08-11-2022
      Op woensdag 21 december kookt Edwin een kerstdiner, het is tevens zijn afscheid.
      Lees verder
    • Wat is jouw hobby?

      30-09-2022
      De foto opdracht van september is ‘werk in uitvoering’. Waar ben jij mee bezig? De opdracht voor oktober is: fotografeer de herfst.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Tochtje naar de Biesbosch

      23-09-2022
      Met de bus naar de Biesbosch!
      Lees verder
    • Tips podcast luisteren en Video's kijken

      09-09-2022
      Voor de bijeenkomst van 3 september maakten we een overzicht van de mogelijkheden om met apps de digitale wereld van podcast en video te verkennen.
      Lees verder
    • Verslag maandelijkse bijeenkomst 3 sept

      07-09-2022
      De maandelijkse themabijeenkomst stond 3 september in het teken van digitale informatie. Welke kennis en amusement kun je vinden op internet, wat valt er te zien en te horen op je PC, laptop en mobieltje? En vooral hoe kun je het vinden?
      Lees verder
    • Zomerlunch in de Nieuwe KHL

      29-08-2022
      Op 21 juni tijdens de zonnewende kwamen we bijeen voor een fijne lunch in de Nieuwe KHL
      Lees verder
    • Wandelen met Stadsdorpers

      28-08-2022
      Er is weer gewandeld in de zomer!
      Lees verder
    • Salade diner op het Artisplein

      24-08-2022
      Op donderdag 25 augustus was er het saladediner op het plein achter restaurant de Plantage.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Samen lunchen op het Artis plein

      03-08-2022
      Voor wie niet op vakantie was: zaterdag 6 augustus lunchten we vanaf 12 uur op het plein achter restaurant de Plantage, het Artisplein.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • De foto-opdracht van augustus en september

      29-07-2022
      In augustus wordt de opdracht: maak een foto van zomerse kleding, met of zonder selfie! De opdracht van september wordt 'Werk in uitvoering" Op straat of waar dan ook, iets waar je mee bezig bent en wat nog niet af is
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Jeu de Boules met het stadsdorp

      05-07-2022
      Sinds kort is er in het stadsdorp een initiatiefgroep jeu de boules.
      Lees verder
    • Resultaat foto opdracht van juli

      28-06-2022
      Elke maand is er een nieuwe opdracht waar stadsdorpers aan mee kunnen doen. Foto Yvonne Haan
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Ledenvergadering in het Shaffyhuis

      11-06-2022
      Ieder jaar bespreken we het voorgaande jaar in de ledenvergadering. De leden kunnen de stukken teruglezen achter de inlog.
      Lees verder
    • Excursie Leiden

      08-06-2022
      De maandelijkse bijeenkomst in de sleutelstad Leiden
      Lees verder
    • Stadsdorp foto opdracht voor juni.

      31-05-2022
      Maak een zomerse foto van een plek waar je graag in de zon zit of juist de schaduw opzoekt.
      Angelie Weber
      Lees verder