HELP

Nieuws

 • Wie oud wil worden moet eigenwijs en koppig zijn

  17-12-2017
  Die lichamelijke tips om oud te worden, die kennen we nu wel. Maar welke geest heb je nodig?

  Ja ja, nou weten we het wel. Wie oud wil worden moet gezond eten, bewegen èn geluk hebben met de juiste genen: tot zover de lichamelijke tips om het lang uit te zingen.

  Maar is er ook een houding die je kunt aannemen om de honderd te halen? In Trouw van 16 december een artikel over een speciale mindset, die je net als de twee stuks fruit per dag wapent tegen zaken waardoor de mens het leven laat!

  Wie daarover meer wil weten kan de fiets pakken en aanbellen bij honderdjarigen om te vragen hoe ze in het leven staan. Toegegeven, dat levert geen oorzakelijk verband op: wie weet krijgen de echt ouden van dagen wel een levenshouding van dat oud worden, in plaats van dat die levenshouding ze naar die leeftijd brácht. Desalniettemin interessant, dacht een team van wetenschappers uit Rome en Californië. Het stuurde daarom een psycholoog langs 29 inwoners van Zuid-Italië - allen boven de negentig. Deze week stonden de resultaten in vakblad International Psychogeriatics.

  Interviews

  Ze zijn tussen de 91 en 101 jaar en ze wonen in de regio Cilento - landelijk gebied op de wreef van de Italiaanse laars. Vaak in gelijkvloerse huizen, samen met een zoon of dochter. De psycholoog die langskwam, bleef een uur lang doorvragen. Naar hun verleden, eventueel traumatische gebeurtenissen, waarden en cultuur. En naar hoe ze nu in het leven stonden, natuurlijk.

  De interviewer had ruime ervaring met zeer oude mensen. En, niet onbelangrijk: hij sprak het plaatselijke dialect. De kinderen, inmiddels ook wel op leeftijd, zaten ernaast om eventueel in het oor van hun ouder te schreeuwen als die de vraag niet had verstaan. Ook meer dan vijftig van die kinderen kregen een vraaggesprek. Zowel over hun eigen manier van in het leven staan als over die van hun ouders.

  Sommige van de thema's die in de gesprekken met de ouderen naar boven kwamen, hoeven niet te verbazen: hard werken, familiebanden en religie. Maar er was meer. Zo bleken ze opvallend eigenwijs en koppig. De zaken moesten altijd op hún manier gaan, soms tot gesteun van hun kinderen.

  Zo klaagde een schoondochter dat haar man zo onder de plak zit bij diens moeder. Hij moet elke dag langskomen, op vakantie gaan zit er niet in omdat moeder dan begint te protesteren. Een ander noemde zijn vader platweg een dictator. Een zelfzuchtig persoon die alleen met materiële zaken bezig was.

  Die bevinding is nieuw, en gaat pal in tegen het beeld van de relaxte, flexibele oude van dagen, die zo ver is gekomen door zich moeiteloos te voegen naar onverwachte omstandigheden.

  Naast een liefde voor controle was er ook een liefde voor het land en voor het bewerken daarvan. Een oude deelnemer zei dat hij vanwege zijn leeftijd en gezondheid niet meer op de boerderij mocht werken. "Ze zeggen dat ik ziek ben, maar beseffen niet dat ik ziek wórd als ik het land niet meer op mag. Ik moet daarmee in contact blijven, of ik leg het loodje!" Niet verrassend klaagden de kinderen ook hier dat hun ouders koppig waren, omdat ze maar niet achter de geraniums wilden plaatsnemen.

  Optimisme

  Daarnaast heerste er vooral optimisme in die gelijkvloerse woningen. Iemand vertelde dat hij een hartaandoening had, en niet één maar twee serieuze auto-ongelukken had overleefd. "Maar ik ben er nog steeds!" Een ander wees op het overlijden van zijn vrouw een maand geleden, met wie hij zeventig jaar getrouwd was geweest. Eerst voelde hij zich leeg van binnen, maar door de aandacht van zijn zoons krabbelde hij er nu weer bovenop, zei hij. "Ik voel me alweer veel beter."

  Vorig jaar nog verscheen onderzoek met een vergelijkbare conclusie, namelijk dat echt oude mensen als geen ander de kunst bezitten om de gebeurtenissen op hun levenspad in een positief licht te zien.

  Veel van deze zaken hebben iets gemeen: ze geven een doel aan het leven, zingeving. Door de touwtjes van sociaal contact sterk in de hand te houden, behouden de ouderen een mooi netwerk van mensen om zich heen. Dat netwerk geeft ook weer verantwoordelijkheden, schrijven de onderzoekers. En dus iets om voor in leven te blijven. Ook die liefde voor de omgeving en het land vervult zo'n functie. Naast tevredenheid behoud je het gevoel nuttig te zijn door op dat land te werken. Onderzoeker Anna Scelzo: "Ze hebben zoiets van: dit is mijn leven en dat ga ik niet opgeven."

  Hun kinderen, een paar decennia jonger, komen een stuk zuurder uit de bus. Dit brengt de onderzoekers tot wat de paradox van het ouder worden heet: hoewel de ouders fysiek veel minder gezond zijn dan hun kroost, zitten ze mentaal veel beter in hun vel. Ze hebben zelfvertrouwen, ze hakken makkelijk knopen door en bovenal, ze hebben lak aan wat de omgeving van ze denkt.

  Wanneer stak de eerste honderdjarige de kop op?

  Door stijgende welvaart komen er steeds meer honderdjarigen bij. Waren er begin deze eeuw 180.000, in 2050 zullen er 3,2 miljoen rondlopen, volgens een prognose van de Verenigde Naties. Vroeger waren er minder. Dus even terugrekenend, wanneer werd de allereerste mens een eeuw oud?

  Hoogleraar John Wilmoth van de universiteit van Californië zoekt het uit in één van de artikelen op zijn website. Sommige onderzoekers stellen de grens op 1800, daarvóór zou niemand de honderd hebben gehaald. Leuk, zegt Wilmoth, maar die onderzoekers zijn veel te stellig. In die tijd waren geboorteaktes niet betrouwbaar en te controleren is het dus niet. Nee, je zult gebruik moeten maken van statistische methoden, kansberekening.

  Want wetenschappers hebben wel een idee van de gemiddelde leeftijd die de mens door de eeuwen heen behaalde. Vóór de industriële revolutie mocht iemand die de vijftig haalde gemiddeld verwachten 64 te worden. Zo is de schatting althans, en dan hoef je alleen nog maar uit te rekenen hoeveel mensen er tegelijk moesten rondlopen voor je in die populatie redelijkerwijs een uitschieter naar de honderd mag verwachten. En dat was, ook naar schatting, in de tijd van de oude Egyptenaren, schrijft Wilmoth vrolijk. De kansrekening zegt het: in de tijd van de farao's haalde de eerste mens de honderd jaar.

  Wel is de hele berekening sterk afhankelijk van die gemiddelde leeftijd van sterven. Mocht je eeuwen geleden, na je vijftigste verjaardag, eerder een levensverwachting hebben van 62 in plaats van 64, dan wordt de uitkomst van Wilmoths rekenpartij heel anders. In dat geval is de eerste honderdjarige pas rond 1800 onder de mensen gekomen.

 • Meer nieuws

  • Het Holland Festival gaat niet door, of toch wel.....een beetje dan

   01-05-2020
   Ook het Holland Festival, toonaangevend, kan niet doorgaan. Maar online is er dan toch weer te genieten....
   Lees verder
  • Kort verhaal: een Coronadate op 16 april

   30-04-2020
   Keurend kijkt juffrouw Vlug haar woonkamer rond en zet het lege theekopje van die ochtend op het keuken-aanrecht. Opgeruimd staat netjes straks.
   Lees verder
  • Een blijvend appel aan bouwen voor senioren

   21-04-2020
   Specifieke woningen voor ouderen zijn uit de mode geraakt. Niemand wil ze meer bouwen. Steeds vaker komen senioren daardoor op latere leeftijd in de knel. Te laat om nog de stap te zetten.
   Lees verder
  • Hoe zouden de Stoicijnen met Coronastress omgaan?

   08-04-2020
   De coronacrisis is verwarrend, energievretend en concentratieslopend. Het is natuurlijk niet de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat er zoiets ergs gebeurt.
   Lees verder
  • An die Musik!!! Online genoeg te doen.

   03-04-2020
   Online is er genoeg muziek, ook voor hen die hen die even geen radio willen horen. Hier vindt u een aantal websites met interessante activiteiten door musici en concertzalen.
   Lees verder
  • Leesvoer voor de thuisblijvers!

   03-04-2020
   Je kunt de hele dag online blijven lezen, maar alleen over Corona lezen wordt je ook niet vrolijk van. Er kan een heleboel meer!
   Lees verder
  • Haal de natuur in huis: Artis, de Hortus of de Keukenhof

   03-04-2020
   Artis is ook online. Via Facebook of Youtube kan je Artis ook volgen. De dierverzorgers verzorgen Vlogs, een mooie manier om achter de schermen te kijken.
   Lees verder
  • Theater en film

   03-04-2020
   Naast ernstige zaken mag er ook ruimte zijn voor wat humor. Er is genoeg in e aanbieding. Allerlei films of bijvoorbeeld de lockup verhalen uit de Decamerone
   Lees verder
  • Museumbezoek vanuit je luie stoel

   03-04-2020
   Musea spannen zich in om toch toegankelijk te blijven. Geniet en neem er de tijd voor! Even geen last hebt van gedrang voor al dat moois!
   Lees verder
  • Golden Sports Online

   31-03-2020
   Voor ouderen organiseert Golden Sports normaal overal in de stad op sportveldjes gymnastiek en oefeningen. Nu zijn ze (gratis) online, dus: Profiteer!
   Lees verder
  • Erik Scherder over het waarom van bewegen. Juist nu!

   29-03-2020
   Blijf bewegen, dat is de enige weg uit deze crisis! Bouw je weerstand op, ook thuis. Volg Erik Scherder!
   Lees verder
  • Culturele evenementen in huis!

   28-03-2020
   Genieten van kunst en cultuur ondanks het coronavirus. Dat kan!
   Lees verder
  • Oh ja, binnen blijven en toch bewegen

   28-03-2020
   Binnen blijven is niet bevorderlijk voor de gezondheid, en toch wordt het geadviseerd. Wat doe je eraan?
   Lees verder
  • Telefoonlijn voor vragen ouderen

   28-03-2020
   Voor ouderen die vragen hebben over het coronavirus, is de Ouderen-Infolijn met telefoonnummer 030-3400600 opengesteld. De lijn is ook bedoeld voor een luisterend oor.
   Lees verder
  • Online is lifeline: luister muziek!

   21-03-2020
   Veel musici spelen nu online, wij zorgen voor tips om u daar naar toe te leiden
   Lees verder
  • Dorpsondersteuners brengen zorgprofessionals dichter bij de burgers

   11-03-2020
   Allerlei vormen van nieuwe bewonersondersteuners zijn belangrijk om zorg dichter bij ons te brengen en daardoor om professionals te ontzien. Dat leidt ook tot lagere zorgkosten. Denk ook aan het project van de spillen in 1018.
   Lees verder
  • LIFE: Sociale huur voor senioren in Amsterdam

   02-03-2020
   Woningcorporatie Habion maakt sociale huur voor senioren weer echt sociaal met ambitieus ‘LIFE’ project in Amsterdam. Theo Weber krijgt vandaag de sleutel van zijn nieuwe huis in LIFE, een gebouw speciaal voor 60-plussers in de Houthaven van Amsterdam. In het LIFE gebouw komen koopwoningen, vrije sector huurwoningen en sociale huurwoningen onder één dak, naast een gezondheidscentrum en zorgwoningen van Cordaan. Uit Beter Oud, 25 2 20
   Lees verder
  • Buurtboek 1018 door Gerrit Alink

   02-03-2020
   Buurtgenoot Gerrit Alink heeft nogal wat gefotografeerd in de buurt en een fraai album gemaakt van zijn mooiste foto's. We maken niet vaak reclame, maar hij laat zo mooi zien in wat voor prachtige wijk we wonen!
   Lees verder
  • Nieuwe Cursus valpreventie

   14-02-2020
   De nieuwe cursus vindt plaats in de Boomsspijker, Recht Boomssloot 52
   Lees verder
  • Gezellig spelletjes doen in de Soop

   11-02-2020
   Ook in de Soop start een leuke spelletjesmiddag
   Lees verder
  • Een auto delen is het nieuwe kopen!

   09-02-2020
   Wilt u ook een auto delen? hier een nieuw initiatief voor Centrum Oost!
   Lees verder
  • Zelfstandig blijven met spraaktechnologie?

   09-02-2020
   Spraakassistenten zoals die van Google (Home) of Apple (Siri). kunnen ouderen helpen om langer zelfstandig te blijven
   Lees verder
  • Interview met Ria Schimmelpennink bij haar expositie in de SOOP

   07-02-2020
   Janny Lok interviewde Ria Schimmelpennink over haar werk, geëxposeerd in de SOOP tot 1 april van dit jaar.“Griekenland is mijn tweede vaderland”.
   Lees verder
  • Wat gebeurt er toch op het Marineterrein?

   07-02-2020
   Op het Marineterrein zien we allemaal initiatieven waar wij in onze jeugd (weet je nog?) niet van konden dromen.
   Lees verder
  • Hoe opa en oma sociale media ontdekten

   07-02-2020
   Het aantal 65-plussers met WhatsApp, Twitter of Facebook is in vijf jaar tijd ongeveer verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Maar ze zien niet altijd de risico’s, zoals online fraude.”
   Lees verder
  • Actief zijn: goed voor mijn geest!

   07-02-2020
   Community-building: elke maand verzorgt een groepje bewoners van een zorginstelling in Geuzenveld een lunch voor buurtgenoten.
   Lees verder
  • Cursus ‘De zorg de baas’ voor mantelzorgers

   16-01-2020
   Zorgt u voor een naaste die chronisch ziek, verslaafd of dement is, of om een andere reden extra zorg nodig heeft? Dan kunt u gratis deelnemen aan de cursus ‘De zorg de baas’.
   Lees verder
  • Ga dansen!

   16-01-2020
   Kennismakingslessen starten eind januari
   Lees verder
  • Goedkoper parkeren voor uw bezoekers

   13-01-2020
   Het "autoluw maken" heeft nogal wat voeten in de aarde, en niet alle maatregelen roepen blijdschap op, maar voor Stadsdorpers die hun bezoek willen ontzien hebben we hier wat informatie
   Lees verder
  • We are YEPS!!!

   13-01-2020
   We moeten er wel een beetje om lachen, maar tot ons 80e horen we bij een nieuwe bevolkingsgroep. Er komen er steeds meer van....
   Lees verder
  • Beweeg! Beweegtips voor elke dag

   09-01-2020
   Bewegen is goed, maar mag het ook leuk zijn? Hoe doe je dat? Via de website van BeterOud kregen we tips voor (meer) beweging in je dagelijks leven. Tips die je met plezier wilt opvolgen, of om samen te doen: gedeeld plezier, is dubbel plezier!!!
   Lees verder
  • YEPS kunnen best nuttig blijven (en hebben daar zelf ook wat aan)!

   09-01-2020
   Een groeiende groep jonge ouderen wil graag actief blijven. Help ze daarbij, luidt het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan het kabinet.
   Lees verder
  • Vitale ouderen weigeren voorzorg voor toekomstige zorg

   09-01-2020
   We brengen natuurlijk het liefst alleen maar blij nieuws, maar soms een waarschuwing, zoals deze: de huidige generatie vitale ouderen is onvoorbereid op de levensfase waarin zij afhankelijk worden van zorg.
   Lees verder
  • Interview met kunstenaar Caroline Gevers

   08-12-2019
   vanwege haar expositie “Toscane in de Plantage” in Soop
   Lees verder
  • Beter fietsen door op 1 been je tanden te poetsen

   06-12-2019
   Veel ouderen fietsen graag. Het programma Doortrappen motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Zo kunnen ouderen langer blijven fietsen. Tips van leeftijdgenoten, waaronder: op één been je tanden poetsen! Uit: Beter Oud
   Lees verder
  • Wat maakt (het) leven zinvol?

   06-12-2019
   Veel mensen staan nauwelijks stil bij wat het leven zinvol maakt. Een onderzoek onder ouderen gaf een top-tien aan! Ter inspiratie! (Uit: Beter Oud)
   Lees verder
  • Oosterkerk moet blijven!

   02-12-2019
   Het Eilandenoverleg, het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) en de Stichting Oosterkerk trekken samen op voor het behoud van de buurtfunctie van de Oosterkerk.
   Lees verder
  • Uitkomsten Buurtenquete 2019 Centrum Oost

   02-12-2019
   1079 bewoners en 140 ondernemers hebben de buurtenquete Centrum-Oost van het stadsdeel ingevuld. Daarvan 114 bewoners van de Oostelijke Eilanden, 78 van de Kadijken, 116 van de Plantagebuurt en 119 van de Weesperbuurt.
   Lees verder
  • Uit BO1018

   02-12-2019
   In de Nieuwsbrief van BO1018 staan altijd wel nieuwtjes die u aangaan. Sommigen halen we aan, anderen vatten we samen.
   Lees verder
  • Deze krasse knarren zorgen goed voor elkaar

   25-10-2019
   Met minder mantelzorgers en meer ouderen wordt het belangrijk dat ouderen naar elkaar omkijken. Maar nieuwe woonvormen zijn niet zo makkelijk te beginnen.
   Lees verder
  • In zorgzaam dorp Austerlitz regelen yeps de thuiszorg zelf wel

   24-10-2019
   Hoe houden young elderly persons (yeps) hun leven vitaal en zinvol? Zorg moeten ze met elkaar regelen. In ‘zorgzaam dorp’ Austerlitz doen ze niets liever. (Trouw, 14 september)
   Lees verder
  • Waarom een goede band met de buurman belangrijk is

   24-10-2019
   Het gaat goed met de burenbanden in ons land, stelt sociologe Beate Volker, die al twintig jaar de netwerken in buurten onderzoekt. Op burendag is de vraag: waarom is dat belangrijk?
   Lees verder
  • Ondersteuning MANTELZORG & ONTMOETINGEN

   30-08-2019
   Wie de zorg heeft voor ander en daarbij ondersteuning denkt nodig te hebben kan terecht bij één van de mantelzorgconsulenten van Centram
   Lees verder
  • Hoeveel bewegen is gezond?

   20-06-2019
   Ja ja, we weten wel dat we moeten blijven bewegen, en de examentijd ligt al weer een tijdje achter ons, gelukkig! Maar toch even onze kennis testen over hoeveel bewegen goed voor ons is? Doe dan de quiz!!!
   Lees verder
  • Stadsdorp op Slotfestival van We make The city

   18-06-2019
   Slotfestival van We Make The City waar je kunt genieten en kennismaken met uiteenlopende smaakmakers van de stad in smaak, design, cultuur en beleving
   Lees verder
  • Innerlijke beelden

   18-06-2019
   Interview met Naqiba Bergefurt, zij exposeert van donderdag 6 juni t/m vrijdag 19 juli 2019 in SOOP.
   Lees verder
  • Zonder (inschrijving) Woningnet geen seniorenwoning!

   14-06-2019
   Wilt u in de toekomst wellicht naar nog eens een seniorenwoning verhuizen. Dan is inschrijving in Woningnet belangrijk. Of je nu sociaal woont of nog niet. Regel het dan voor 1 juli!
   Lees verder
  • Het Luther Museum gaat open!

   13-06-2019
   Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht en gaat 22 juni open. Men zoekt ook vrijwilligers.
   Lees verder
  • Bewonersplannen op de weegschaal

   11-06-2019
   Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Er zijn 144 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeventien over postcodegebied 1018 gaan. Twaalf daarvan hebben voldoende (50 of meer) likes gekregen. Bron: BO1018
   Lees verder
  • Bewonersenquete

   11-06-2019
   Evenals voorgaande jaren houdt stadsdeel Centrum een enquete onder bewoners en ondernemers over zaken als veiligheid, overlast, doorloopruimte bij terrassen en hoe u uw buurt ervaart. De resultaten worden onder meer gebruikt bij het opstellen van het Gebiedsplan 2020.
   Lees verder