HELP

Nieuws

 • Wie oud wil worden moet eigenwijs en koppig zijn

  17-12-2017
  Die lichamelijke tips om oud te worden, die kennen we nu wel. Maar welke geest heb je nodig?

  Ja ja, nou weten we het wel. Wie oud wil worden moet gezond eten, bewegen èn geluk hebben met de juiste genen: tot zover de lichamelijke tips om het lang uit te zingen.

  Maar is er ook een houding die je kunt aannemen om de honderd te halen? In Trouw van 16 december een artikel over een speciale mindset, die je net als de twee stuks fruit per dag wapent tegen zaken waardoor de mens het leven laat!

  Wie daarover meer wil weten kan de fiets pakken en aanbellen bij honderdjarigen om te vragen hoe ze in het leven staan. Toegegeven, dat levert geen oorzakelijk verband op: wie weet krijgen de echt ouden van dagen wel een levenshouding van dat oud worden, in plaats van dat die levenshouding ze naar die leeftijd brácht. Desalniettemin interessant, dacht een team van wetenschappers uit Rome en Californië. Het stuurde daarom een psycholoog langs 29 inwoners van Zuid-Italië - allen boven de negentig. Deze week stonden de resultaten in vakblad International Psychogeriatics.

  Interviews

  Ze zijn tussen de 91 en 101 jaar en ze wonen in de regio Cilento - landelijk gebied op de wreef van de Italiaanse laars. Vaak in gelijkvloerse huizen, samen met een zoon of dochter. De psycholoog die langskwam, bleef een uur lang doorvragen. Naar hun verleden, eventueel traumatische gebeurtenissen, waarden en cultuur. En naar hoe ze nu in het leven stonden, natuurlijk.

  De interviewer had ruime ervaring met zeer oude mensen. En, niet onbelangrijk: hij sprak het plaatselijke dialect. De kinderen, inmiddels ook wel op leeftijd, zaten ernaast om eventueel in het oor van hun ouder te schreeuwen als die de vraag niet had verstaan. Ook meer dan vijftig van die kinderen kregen een vraaggesprek. Zowel over hun eigen manier van in het leven staan als over die van hun ouders.

  Sommige van de thema's die in de gesprekken met de ouderen naar boven kwamen, hoeven niet te verbazen: hard werken, familiebanden en religie. Maar er was meer. Zo bleken ze opvallend eigenwijs en koppig. De zaken moesten altijd op hún manier gaan, soms tot gesteun van hun kinderen.

  Zo klaagde een schoondochter dat haar man zo onder de plak zit bij diens moeder. Hij moet elke dag langskomen, op vakantie gaan zit er niet in omdat moeder dan begint te protesteren. Een ander noemde zijn vader platweg een dictator. Een zelfzuchtig persoon die alleen met materiële zaken bezig was.

  Die bevinding is nieuw, en gaat pal in tegen het beeld van de relaxte, flexibele oude van dagen, die zo ver is gekomen door zich moeiteloos te voegen naar onverwachte omstandigheden.

  Naast een liefde voor controle was er ook een liefde voor het land en voor het bewerken daarvan. Een oude deelnemer zei dat hij vanwege zijn leeftijd en gezondheid niet meer op de boerderij mocht werken. "Ze zeggen dat ik ziek ben, maar beseffen niet dat ik ziek wórd als ik het land niet meer op mag. Ik moet daarmee in contact blijven, of ik leg het loodje!" Niet verrassend klaagden de kinderen ook hier dat hun ouders koppig waren, omdat ze maar niet achter de geraniums wilden plaatsnemen.

  Optimisme

  Daarnaast heerste er vooral optimisme in die gelijkvloerse woningen. Iemand vertelde dat hij een hartaandoening had, en niet één maar twee serieuze auto-ongelukken had overleefd. "Maar ik ben er nog steeds!" Een ander wees op het overlijden van zijn vrouw een maand geleden, met wie hij zeventig jaar getrouwd was geweest. Eerst voelde hij zich leeg van binnen, maar door de aandacht van zijn zoons krabbelde hij er nu weer bovenop, zei hij. "Ik voel me alweer veel beter."

  Vorig jaar nog verscheen onderzoek met een vergelijkbare conclusie, namelijk dat echt oude mensen als geen ander de kunst bezitten om de gebeurtenissen op hun levenspad in een positief licht te zien.

  Veel van deze zaken hebben iets gemeen: ze geven een doel aan het leven, zingeving. Door de touwtjes van sociaal contact sterk in de hand te houden, behouden de ouderen een mooi netwerk van mensen om zich heen. Dat netwerk geeft ook weer verantwoordelijkheden, schrijven de onderzoekers. En dus iets om voor in leven te blijven. Ook die liefde voor de omgeving en het land vervult zo'n functie. Naast tevredenheid behoud je het gevoel nuttig te zijn door op dat land te werken. Onderzoeker Anna Scelzo: "Ze hebben zoiets van: dit is mijn leven en dat ga ik niet opgeven."

  Hun kinderen, een paar decennia jonger, komen een stuk zuurder uit de bus. Dit brengt de onderzoekers tot wat de paradox van het ouder worden heet: hoewel de ouders fysiek veel minder gezond zijn dan hun kroost, zitten ze mentaal veel beter in hun vel. Ze hebben zelfvertrouwen, ze hakken makkelijk knopen door en bovenal, ze hebben lak aan wat de omgeving van ze denkt.

  Wanneer stak de eerste honderdjarige de kop op?

  Door stijgende welvaart komen er steeds meer honderdjarigen bij. Waren er begin deze eeuw 180.000, in 2050 zullen er 3,2 miljoen rondlopen, volgens een prognose van de Verenigde Naties. Vroeger waren er minder. Dus even terugrekenend, wanneer werd de allereerste mens een eeuw oud?

  Hoogleraar John Wilmoth van de universiteit van Californië zoekt het uit in één van de artikelen op zijn website. Sommige onderzoekers stellen de grens op 1800, daarvóór zou niemand de honderd hebben gehaald. Leuk, zegt Wilmoth, maar die onderzoekers zijn veel te stellig. In die tijd waren geboorteaktes niet betrouwbaar en te controleren is het dus niet. Nee, je zult gebruik moeten maken van statistische methoden, kansberekening.

  Want wetenschappers hebben wel een idee van de gemiddelde leeftijd die de mens door de eeuwen heen behaalde. Vóór de industriële revolutie mocht iemand die de vijftig haalde gemiddeld verwachten 64 te worden. Zo is de schatting althans, en dan hoef je alleen nog maar uit te rekenen hoeveel mensen er tegelijk moesten rondlopen voor je in die populatie redelijkerwijs een uitschieter naar de honderd mag verwachten. En dat was, ook naar schatting, in de tijd van de oude Egyptenaren, schrijft Wilmoth vrolijk. De kansrekening zegt het: in de tijd van de farao's haalde de eerste mens de honderd jaar.

  Wel is de hele berekening sterk afhankelijk van die gemiddelde leeftijd van sterven. Mocht je eeuwen geleden, na je vijftigste verjaardag, eerder een levensverwachting hebben van 62 in plaats van 64, dan wordt de uitkomst van Wilmoths rekenpartij heel anders. In dat geval is de eerste honderdjarige pas rond 1800 onder de mensen gekomen.

 • Meer nieuws

  • Af en toe oppassen op een hond?

   25-03-2019
   Stichting OOPOEH, kort voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier, is in het leven geroepen om 50-plussers die wel van honden houden, maar er zelf niet meer aan willen beginnen
   Lees verder
  • Verhuisregeling van Groot naar beter

   22-03-2019
   De gemeente heeft op 6 maart bekend gemaakt dat de verhuisregeling van Groot naar Beter nu ook geldt voor corporatiewoningen met vier kamers. U krijgt voorrang als u nu groot woont, maar liever een kleiner huis wilt.
   Lees verder
  • Dance Connects is van start op Wittenburg!

   27-02-2019
   Een nieuw seizoen Moderne Dans voor iedereen van 60 jaar en ouder
   Lees verder
  • Betere zorg begint met een goed gesprek

   14-02-2019
   Je dokter wil jou graag goed helpen. Om jou goed te kunnen helpen heeft de dokter veel informatie van jou nodig! Welke klachten heb je? Wat vind jij belangrijk?
   Lees verder
  • Meedoen aan onderzoek Erik Scherder

   12-02-2019
   Deelnemers gezocht voor onderzoek olv prof. dr. Erik Scherder.
   Lees verder
  • Bouwen op Oostenburg Noord

   15-01-2019
   Zo langzamerhand worden de plannen voor Oostenburg Noord steeds concreter. Binnenkort komen de eerste zelfbouwkavels op de markt, voor CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) bouwgroepen. Dus: voor wie met anderen samen dit avontuur in willen. Een seniorencoöperatie bijvoorbeeld?
   Lees verder
  • Wie helpen tegen eenzaamheid?

   06-12-2018
   Helpt meer professioneel zorgaanbod tegen eenzaamheid? Het SCP denkt van wel.
   Lees verder
  • De Persoonlijke Gezondheidsomgeving Workshop 1

   06-12-2018
   Er heeft zich een Meedenkgroep geformeerd rondom het thema digitale gezondheidsinstrumenten. Een daarvan is het PGO.
   Lees verder
  • Bij Resto van Harte doet iedereen mee!

   28-11-2018
   Hét recept voor een betere buurt!
   Lees verder
  • Loes van Luijk (81) op de Bres voor benedenwoningen

   27-11-2018
   Loes van Luijk is het, net als ons, beu dat benedenwoningen door woningbouwcorporaties verkocht worden. Juist deze sociale huurwoningen moeten beschikbaar blijven voor ouderen. (AT5 24 november)
   Lees verder
  • Gebiedsplan Centrum Oost gaat ook over ouderenhuisvesting

   13-11-2018
   Het stadsbestuur is begonnen met het gebiedsplan over Centrum Oost. Minder drukte, minder verkeer, minder vuil, maar ook aandacht voor ouderenhuisvesting! Wordt 20 november besproken ten stadhuize.
   Lees verder
  • Wil jij je eigen kanjer van een boom? Dat kan!

   08-11-2018
   Doe dan mee met de campagne 'Bomen voor Amsterdam'! Gratis kanjers van bomen in de aanbieding.
   Lees verder
  • Ontdek de vrijwilliger in jezelf!

   04-11-2018
   Je kunt wat en je wilt wat! Vrijwilligerswerk is een mooie manier om goed bezig te zijn, maar wel vrijwilligerswerk past bij jou?
   Lees verder
  • Wat heb je nodig om gezond oud te worden?

   01-11-2018
   Deze vraag stond centraal tijdens een serie verhalenworkshops van Ouderen aan het Woord. Beter Oud, 22 oktober 2018
   Lees verder
  • Explosiegevaar, een expositie

   05-10-2018
   Wegens succes verlengd tot en met 6 januari 2019!
   Lees verder
  • Bent u een opa of oma voor een buurtgezin?

   27-09-2018
   Doe dan mee aan een TV-programma waarin ouderen de rol van oma of opa op zich nemen in gezinnen die een grootouder missen.
   Lees verder
  • Krasse knarren kunnen kraken.....

   24-08-2018
   De overheid verwacht onterecht dat ouderen het zelfstandig blijven wonen helemaal zelf kunnen betalen, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (Pbl).
   Lees verder
  • Zorg dat je mee blijft tellen

   12-07-2018
   ‘Ertoe doen’ is belangrijk voor ieder mens. Deze behoefte houdt niet op als mensen ouder worden. Maar hoe doe je dat na je pensioen of als je (klein)kinderen je niet meer nodig hebben? Uit Beter Oud 10 juli 2018
   Lees verder
  • Piano in de Mozes en Aaron

   20-06-2018
   Van 27 juni tot en met 29 augustus speelt pianiste Frederique Lucanet op elke woensdag van 12:15u – 12:45u 24 Preludia in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein in Amsterdam.
   Lees verder
  • Weten we hoe we langer thuis kunnen blijven wonen?

   13-06-2018
   Ouderen zijn erg verschillend en we weten daardoor niet zeker wat goede maatregelen zijn om lang zelfstandig te blijven. In ieder geval moet niet het medische maar het sociale domein leidend zijn. Het versterken van sociale netwerken, zoals bij Stadsdorp!
   Lees verder
  • SOOP jubileert en gaat de zomer door!

   13-06-2018
   De SOOP vierde haar vierde lustrum op 6 juni onder grote belangstelling, maar rust deze zomer niet op haar lauweren.......
   Lees verder
  • Cultuur en ouderen

   13-06-2018
   Cultuur en actief aan kunst doen maken het leven de moeite waard, ook als je ouder bent. uit: Beter Oud 6 juni 2018
   Lees verder
  • Blijven senioren toch langer werken?

   02-05-2018
   Ouderen moeten langer doorwerken. Natuurlijk heeft dat alleen zin als er ook vraag is naar hun diensten. In Amsterdam lijkt die vraag met name naar de wat hoger opgeleide senioren wel enigszins toe te nemen.
   Lees verder
  • Wat is voor senioren belangrijk in hun buurt?

   12-04-2018
   Wat een buurt is en wie daarbij horen, is voor ouderen heel erg verschillend. Gemeenschappelijk kenmerk is dat je je er thuis kunt voelen.
   Lees verder
  • De laatste levensfase; nooit te vroeg om erover te praten

   23-03-2018
   Vroeg of laat krijgt ieder mens met de dood te maken. Toch praten de meeste mensen maar weinig over deze laatste fase van het leven.
   Lees verder
  • Komt Verzilvering ook naar de Hoofdstad? geld voor het aanpassen van je eigen huis

   08-03-2018
   Senioren kunnen met een nieuw type lening de overwaarde van hun woning gebruiken voor het veiliger en comfortabeler maken van hun huis. Maar... nog niet in Amsterdam!
   Lees verder
  • Aan Pact voor de ouderenzorg doen ook bedrijven mee: erop af!

   08-03-2018
   Samen met zo’n 35 andere partijen tekende minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag een Pact voor de Ouderenzorg. Met het pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en doorbreken
   Lees verder
  • De zorgcooperatie, houd de regie in eigen hand!

   08-03-2018
   Als je zorg nodig hebt is het een goed idee om zoveel mogelijk de regie in eigen handen te hebben. Nog mooier is het om dat samen te doen met anderen
   Lees verder
  • Cultuur voor gezond en beter oud worden.

   22-02-2018
   Het vermoeden was er al, maar er is nu ook steeds meer bewijs dat kunst en cultuur een belangrijke bijdrage levert aan gezond en gelukkig oud worden.
   Lees verder
  • Algemene tevredenheid met het wonen in onze buurt, maar.....

   16-02-2018
   De bewoners van Centrum Oost oordelen evenals de bewoners in heel Amsterdam positief over hun de leefbaarheid van hun buurt. Wel is er meer overlast door toerisme.
   Lees verder
  • Woningcorporatie De Key helpt ouderen om te verhuizen

   29-01-2018
   Bent u huurder van De Key (zie kaartje) 65 jaar of ouder en wilt u verhuizen naar de begane grond in het Centrum, kom in actie!
   Lees verder
  • Rustig buurtje........

   30-11-2017
   De resultaten van de bewonersenquete zijn binnen. En wat blijkt? We vinden zelf dat we in een redelijk rustig buurtje wonen. Meer tenminste dan de andere bewoners van het Centrum.
   Lees verder
  • Gebiedsplan 1018

   30-11-2017
   Via Buurtorganisatie 1018 worden we ook goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in de buurt, zoals nu het gebiedsplan 1018.
   Lees verder
  • Een boekje open voor dementerenden

   30-11-2017
   De herinnering aan madeleines bracht een stroom verhalen op gang bij Proust in A la recherche du temps perdu. Een serie prachtige boeken vol herinneringen. De geur van kolenkachels in een Engels dorpje riep bij mij ook van alles op. Nu is er een boekje uitgekomen met verhalen speciaal voor dementerenden: "ik weet nog goed....".
   Lees verder
  • Van het Marineterrein.....

   30-11-2017
   Het Marineterrein stuurt soms ook een nieuwsbrief
   Lees verder
  • Tips voor een toegankelijk huis

   22-11-2017
   De gemeente wil bewoners ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen en helpt met tips voor het huis. Een goed ontwerp draagt eraan bij dat ouderen daadwerkelijk langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in een prettige omgeving met voldoende mogelijkheden voor contact en ontmoeting.
   Lees verder
  • Amsterdams Netwerk (Een)zaamheid

   26-10-2017
   In het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid werken wetenschap, praktijk en beleid samen om eenzaamheid bij Amsterdammers te voorkomen en te verminderen. Aandeelhouders weten elkaar te vinden, werken samen in de uitvoering en leren van elkaar om zo effectiever te worden bij interventies. Ons Spillenproject is één van de projecten die ondersteund worden door de gemeente. Alle activiteiten die daaronder vallen kan je terugvinden op de website van het Amsterdams Netwerk (Een)Zaamheid.
   Lees verder
  • Computer speurt eenzame bejaarden op?

   16-10-2017
   Een zegen of moet het niet gekker worden? Misschien toch wel het eerste. Als iemand zegt: "Met mij gaat alles goed.", is dat dan wel zo?. Het grootste probleem van eenzaamheid is dat het zo moeilijk zichtbaar, of hoorbaar, is. Een computer kan wellicht "horen" hoe het echt gaat. Voor ons gelezen door Jacques Kleverlaan.
   Lees verder
  • Nederland Zorgt voor Elkaar

   15-10-2017
   Nederland Zorgt voor Elkaar is een initiatief dat past in de participatiemaatschappij. Ruimte voor allerlei initiatieven en ondersteuning daarbij. Voor wie ideeën heeft of zoekt, of ondersteuning wil is er een helpdesk.
   Lees verder
  • Tips van Marijke

   15-10-2017
   Altijd fijn als leden hun tips delen. Deze komen van Marijke Kühbauch: bijvoorbeeld samen naar de film of naar de lunchconcerten in de stopera! Misschien wist u het al, maar zo niet....
   Lees verder
  • Bewegen, bewegen, bewegen!!!

   28-08-2017
   Wat we wel niet allemaal kunnen doen om gezond van lichaam en geest te blijven. Op NU.nl las ik bijvoorbeeld dat we een verkeerd eetritme hebben. We zouden eigenlijk moeten beginnen met een zwaar ontbijt, de dag vervolgen met een iets lichtere lunch en het avondeten kunnen we overslaan of nog lichter houden. Maar dansen en zingen is bijvoorbeeld ook heel goed voor ons. Dit alles is te vinden in een rapport over "bewegen" van de Gezondheidsraad dat onlangs verscheen. Hun advies is: beweeg 150 minuten per week (minimaal!). Doe dat deels ook een behoorlijk intensief, dat is zelfs beter! NRC: 23 augustus 2017
   Lees verder
  • Marineterrein: Bomvol programma Ontdekdagen 8, 9 en 10 september

   24-08-2017
   Met het principebesluit is de planvorming over de toekomst van het Marineterrein Amsterdam een stap verder gekomen. Op 8, 9 en 10 september 2017 kan iedereen komen kijken wat er nu gebeurt op het terrein en reageren op de plannen voor de toekomst. Voor wie hoopt op meer betaalbare levensloopbestendige woningen daar, die komt bedrogen uit. Het terrein moet geld opbrengen. We kunnen nog reageren.
   Lees verder
  • Principebesluit Marineterrein Amsterdam nabij

   14-07-2017
   Het afgelopen jaar hebben het Rijk, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Centrum, onder coördinatie van Bureau Marineterrein Amsterdam, voorbereidingen getroffen voor de toekomstige ontwikkeling van het Marineterrein. Hiervoor zijn onderzoeken gedaan en gesprekken gevoerd met deskundigen, directbetrokkenen en vele anderen. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in een zogenaamde Principenota.
   Lees verder
  • Geniet van de zomer in de stad!

   14-07-2017
   Over de ruilbibliotheek in het Pintohuis: lekker lezen in de binnentuin
   Lees verder
  • Dementerend en toch toch veilig thuis wonen

   27-06-2017
   Cordaan en FocusCura zetten moderne techniek in voor alleenstaande mensen met dementie
   Lees verder
  • Eenzaamheid in de stad: een onderzoek

   27-06-2017
   Eenzaamheid is een groeiend probleem in Amsterdam, dat ook oneerlijk is verdeeld. Afkomst, opleiding en leeftijd spelen een rol. De stad moet meer doen dan een kopje koffie hier en daar. Maar wie is de stad? Dat zijn wij ook en ook als Stadsdorp kunnen we hier een steentje of wat bijdragen, ook al is de eenzaamheidsproblematiek in 1018 minder groot dan in andere delen van Amsterdam.
   Lees verder
  • Publieke ruimte als ontmoetingsplek

   27-06-2017
   Samen toveren we de publieke ruimte om tot ontmoetingsplek voor iedereen. Het openluchtcafé bestaat uit geopende bankjes op de stoep voor het huis, in het park of op een plein. Hier serveer je wat lekkers of organiseer je knikkerwedstrijd, dansles of… wat je maar wil!
   Lees verder
  • Het is wrang om meer efficiency te verlangen in schaarse ouderenzorg

   02-06-2017
   De bedrijfsvoering in verpleeghuizen moet eerst efficiënter, zo stelt de zorgautoriteit (NZa) op basis van onderzoek. Pas dan kan er extra geld naar de ouderenzorg. Dit gaat voorbij aan de huidige schaarste en het gebrek aan goede zorg, en leidt tot meer regeldruk. Door Tineke Abma 13 april 2017 in: Sociale Vraagstukken
   Lees verder
  • Interview Hedy d'Ancona

   02-06-2017
   Hedy d’Ancona riep in haar Socrateslezing de samenleving vandaag op om anders naar ouderen te kijken. ‘We worden neergezet als kostenpost, deerniswekkend zelfs.’
   Lees verder
  • Zorgen over de impact van toerisme, bewoners komen in actie!

   02-06-2017
   De impact van het massatoerisme op Amsterdam heeft een volgende fase bereikt, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Dat het druk is, weten we. Dat toerisme leidt tot overlast, verschraling en verloedering is genoegzaam bekend. Maar dat Amsterdammers ervaren dat de kwaliteit van hun leven afneemt en zich minder thuis voelen in hun buurt, is voor het eerst vastgesteld in onderzoek. Maar bewoners komen in de benen. Parool, 31 mei 2017 en 2 juni 2017
   Lees verder

  Agenda