HELP

Nieuws

 • Wie oud wil worden moet eigenwijs en koppig zijn

  17-12-2017
  Die lichamelijke tips om oud te worden, die kennen we nu wel. Maar welke geest heb je nodig?

  Ja ja, nou weten we het wel. Wie oud wil worden moet gezond eten, bewegen èn geluk hebben met de juiste genen: tot zover de lichamelijke tips om het lang uit te zingen.

  Maar is er ook een houding die je kunt aannemen om de honderd te halen? In Trouw van 16 december een artikel over een speciale mindset, die je net als de twee stuks fruit per dag wapent tegen zaken waardoor de mens het leven laat!

  Wie daarover meer wil weten kan de fiets pakken en aanbellen bij honderdjarigen om te vragen hoe ze in het leven staan. Toegegeven, dat levert geen oorzakelijk verband op: wie weet krijgen de echt ouden van dagen wel een levenshouding van dat oud worden, in plaats van dat die levenshouding ze naar die leeftijd brácht. Desalniettemin interessant, dacht een team van wetenschappers uit Rome en Californië. Het stuurde daarom een psycholoog langs 29 inwoners van Zuid-Italië - allen boven de negentig. Deze week stonden de resultaten in vakblad International Psychogeriatics.

  Interviews

  Ze zijn tussen de 91 en 101 jaar en ze wonen in de regio Cilento - landelijk gebied op de wreef van de Italiaanse laars. Vaak in gelijkvloerse huizen, samen met een zoon of dochter. De psycholoog die langskwam, bleef een uur lang doorvragen. Naar hun verleden, eventueel traumatische gebeurtenissen, waarden en cultuur. En naar hoe ze nu in het leven stonden, natuurlijk.

  De interviewer had ruime ervaring met zeer oude mensen. En, niet onbelangrijk: hij sprak het plaatselijke dialect. De kinderen, inmiddels ook wel op leeftijd, zaten ernaast om eventueel in het oor van hun ouder te schreeuwen als die de vraag niet had verstaan. Ook meer dan vijftig van die kinderen kregen een vraaggesprek. Zowel over hun eigen manier van in het leven staan als over die van hun ouders.

  Sommige van de thema's die in de gesprekken met de ouderen naar boven kwamen, hoeven niet te verbazen: hard werken, familiebanden en religie. Maar er was meer. Zo bleken ze opvallend eigenwijs en koppig. De zaken moesten altijd op hún manier gaan, soms tot gesteun van hun kinderen.

  Zo klaagde een schoondochter dat haar man zo onder de plak zit bij diens moeder. Hij moet elke dag langskomen, op vakantie gaan zit er niet in omdat moeder dan begint te protesteren. Een ander noemde zijn vader platweg een dictator. Een zelfzuchtig persoon die alleen met materiële zaken bezig was.

  Die bevinding is nieuw, en gaat pal in tegen het beeld van de relaxte, flexibele oude van dagen, die zo ver is gekomen door zich moeiteloos te voegen naar onverwachte omstandigheden.

  Naast een liefde voor controle was er ook een liefde voor het land en voor het bewerken daarvan. Een oude deelnemer zei dat hij vanwege zijn leeftijd en gezondheid niet meer op de boerderij mocht werken. "Ze zeggen dat ik ziek ben, maar beseffen niet dat ik ziek wórd als ik het land niet meer op mag. Ik moet daarmee in contact blijven, of ik leg het loodje!" Niet verrassend klaagden de kinderen ook hier dat hun ouders koppig waren, omdat ze maar niet achter de geraniums wilden plaatsnemen.

  Optimisme

  Daarnaast heerste er vooral optimisme in die gelijkvloerse woningen. Iemand vertelde dat hij een hartaandoening had, en niet één maar twee serieuze auto-ongelukken had overleefd. "Maar ik ben er nog steeds!" Een ander wees op het overlijden van zijn vrouw een maand geleden, met wie hij zeventig jaar getrouwd was geweest. Eerst voelde hij zich leeg van binnen, maar door de aandacht van zijn zoons krabbelde hij er nu weer bovenop, zei hij. "Ik voel me alweer veel beter."

  Vorig jaar nog verscheen onderzoek met een vergelijkbare conclusie, namelijk dat echt oude mensen als geen ander de kunst bezitten om de gebeurtenissen op hun levenspad in een positief licht te zien.

  Veel van deze zaken hebben iets gemeen: ze geven een doel aan het leven, zingeving. Door de touwtjes van sociaal contact sterk in de hand te houden, behouden de ouderen een mooi netwerk van mensen om zich heen. Dat netwerk geeft ook weer verantwoordelijkheden, schrijven de onderzoekers. En dus iets om voor in leven te blijven. Ook die liefde voor de omgeving en het land vervult zo'n functie. Naast tevredenheid behoud je het gevoel nuttig te zijn door op dat land te werken. Onderzoeker Anna Scelzo: "Ze hebben zoiets van: dit is mijn leven en dat ga ik niet opgeven."

  Hun kinderen, een paar decennia jonger, komen een stuk zuurder uit de bus. Dit brengt de onderzoekers tot wat de paradox van het ouder worden heet: hoewel de ouders fysiek veel minder gezond zijn dan hun kroost, zitten ze mentaal veel beter in hun vel. Ze hebben zelfvertrouwen, ze hakken makkelijk knopen door en bovenal, ze hebben lak aan wat de omgeving van ze denkt.

  Wanneer stak de eerste honderdjarige de kop op?

  Door stijgende welvaart komen er steeds meer honderdjarigen bij. Waren er begin deze eeuw 180.000, in 2050 zullen er 3,2 miljoen rondlopen, volgens een prognose van de Verenigde Naties. Vroeger waren er minder. Dus even terugrekenend, wanneer werd de allereerste mens een eeuw oud?

  Hoogleraar John Wilmoth van de universiteit van Californië zoekt het uit in één van de artikelen op zijn website. Sommige onderzoekers stellen de grens op 1800, daarvóór zou niemand de honderd hebben gehaald. Leuk, zegt Wilmoth, maar die onderzoekers zijn veel te stellig. In die tijd waren geboorteaktes niet betrouwbaar en te controleren is het dus niet. Nee, je zult gebruik moeten maken van statistische methoden, kansberekening.

  Want wetenschappers hebben wel een idee van de gemiddelde leeftijd die de mens door de eeuwen heen behaalde. Vóór de industriële revolutie mocht iemand die de vijftig haalde gemiddeld verwachten 64 te worden. Zo is de schatting althans, en dan hoef je alleen nog maar uit te rekenen hoeveel mensen er tegelijk moesten rondlopen voor je in die populatie redelijkerwijs een uitschieter naar de honderd mag verwachten. En dat was, ook naar schatting, in de tijd van de oude Egyptenaren, schrijft Wilmoth vrolijk. De kansrekening zegt het: in de tijd van de farao's haalde de eerste mens de honderd jaar.

  Wel is de hele berekening sterk afhankelijk van die gemiddelde leeftijd van sterven. Mocht je eeuwen geleden, na je vijftigste verjaardag, eerder een levensverwachting hebben van 62 in plaats van 64, dan wordt de uitkomst van Wilmoths rekenpartij heel anders. In dat geval is de eerste honderdjarige pas rond 1800 onder de mensen gekomen.

 • Meer nieuws

  • Deze ‘krasse knarren’ zorgen goed voor elkaar

   25-10-2019
   Met minder mantelzorgers en meer ouderen wordt het belangrijk dat ouderen naar elkaar omkijken. Maar nieuwe woonvormen zijn niet zo makkelijk te beginnen.
   Lees verder
  • In ‘zorgzaam dorp’ Austerlitz regelen yeps de thuiszorg zelf wel

   24-10-2019
   Hoe houden young elderly persons (yeps) hun leven vitaal en zinvol? Zorg moeten ze met elkaar regelen. In ‘zorgzaam dorp’ Austerlitz doen ze niets liever. (Trouw, 14 september)
   Lees verder
  • Ondersteuning MANTELZORG & ONTMOETINGEN

   30-08-2019
   Wie de zorg heeft voor ander en daarbij ondersteuning denkt nodig te hebben kan terecht bij één van de mantelzorgconsulenten van Centram
   Lees verder
  • Hoeveel bewegen is gezond?

   20-06-2019
   Ja ja, we weten wel dat we moeten blijven bewegen, en de examentijd ligt al weer een tijdje achter ons, gelukkig! Maar toch even onze kennis testen over hoeveel bewegen goed voor ons is? Doe dan de quiz!!!
   Lees verder
  • Stadsdorp op Slotfestival van We make The city

   18-06-2019
   Slotfestival van We Make The City waar je kunt genieten en kennismaken met uiteenlopende smaakmakers van de stad in smaak, design, cultuur en beleving
   Lees verder
  • Innerlijke beelden

   18-06-2019
   Interview met Naqiba Bergefurt, zij exposeert van donderdag 6 juni t/m vrijdag 19 juli 2019 in SOOP.
   Lees verder
  • Zonder (inschrijving) Woningnet geen seniorenwoning!

   14-06-2019
   Wilt u in de toekomst wellicht naar nog eens een seniorenwoning verhuizen. Dan is inschrijving in Woningnet belangrijk. Of je nu sociaal woont of nog niet. Regel het dan voor 1 juli!
   Lees verder
  • Het Luther Museum gaat open!

   13-06-2019
   Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht en gaat 22 juni open. Men zoekt ook vrijwilligers.
   Lees verder
  • Bewonersplannen op de weegschaal

   11-06-2019
   Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Er zijn 144 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeventien over postcodegebied 1018 gaan. Twaalf daarvan hebben voldoende (50 of meer) likes gekregen. Bron: BO1018
   Lees verder
  • Bewonersenquete

   11-06-2019
   Evenals voorgaande jaren houdt stadsdeel Centrum een enquete onder bewoners en ondernemers over zaken als veiligheid, overlast, doorloopruimte bij terrassen en hoe u uw buurt ervaart. De resultaten worden onder meer gebruikt bij het opstellen van het Gebiedsplan 2020.
   Lees verder
  • Oud leren worden van Japanners

   06-05-2019
   Oud worden in Japan: wat kunnen we ervan leren? Gezond ouder worden, wat kunnen wij leren van Japanners? Hoe blijven ouderen erbij horen? En hoe staat de zorg ten dienste van de Japanners? Uit: Beter Oud nieuwsbrief 2 mei 2019
   Lees verder
  • “Mijn schilderijen zijn in wezen gedachten”

   03-04-2019
   INTERVIEW MET BEELDEND KUNSTENAAR BEN VOLLERS. Hij exposeert van 4 april tm 5 juni in de SOOP
   Lees verder
  • Verzilveren om thuis te blijven wonen

   31-03-2019
   Senioren kunnen steeds vaker een hypotheek nemen om zo hun woningwaarde te kunnen opnemen: welkom in de groeiende markt voor verzilverproducten
   Lees verder
  • Rembrandt Prive

   31-03-2019
   Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal onze grootste schilder
   Lees verder
  • Af en toe oppassen op een hond?

   25-03-2019
   Stichting OOPOEH, kort voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier, is in het leven geroepen om 50-plussers die wel van honden houden, maar er zelf niet meer aan willen beginnen
   Lees verder
  • Verhuisregeling van Groot naar beter

   22-03-2019
   De gemeente heeft op 6 maart bekend gemaakt dat de verhuisregeling van Groot naar Beter nu ook geldt voor corporatiewoningen met vier kamers. U krijgt voorrang als u nu groot woont, maar liever een kleiner huis wilt.
   Lees verder
  • Dance Connects is van start op Wittenburg!

   27-02-2019
   Een nieuw seizoen Moderne Dans voor iedereen van 60 jaar en ouder
   Lees verder
  • Betere zorg begint met een goed gesprek

   14-02-2019
   Je dokter wil jou graag goed helpen. Om jou goed te kunnen helpen heeft de dokter veel informatie van jou nodig! Welke klachten heb je? Wat vind jij belangrijk?
   Lees verder
  • Meedoen aan onderzoek Erik Scherder

   12-02-2019
   Deelnemers gezocht voor onderzoek olv prof. dr. Erik Scherder.
   Lees verder
  • Bouwen op Oostenburg Noord

   15-01-2019
   Zo langzamerhand worden de plannen voor Oostenburg Noord steeds concreter. Binnenkort komen de eerste zelfbouwkavels op de markt, voor CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) bouwgroepen. Dus: voor wie met anderen samen dit avontuur in willen. Een seniorencoöperatie bijvoorbeeld?
   Lees verder
  • Wie helpen tegen eenzaamheid?

   06-12-2018
   Helpt meer professioneel zorgaanbod tegen eenzaamheid? Het SCP denkt van wel.
   Lees verder
  • De Persoonlijke Gezondheidsomgeving Workshop 1

   06-12-2018
   Er heeft zich een Meedenkgroep geformeerd rondom het thema digitale gezondheidsinstrumenten. Een daarvan is het PGO.
   Lees verder
  • Bij Resto van Harte doet iedereen mee!

   28-11-2018
   Hét recept voor een betere buurt!
   Lees verder
  • Loes van Luijk (81) op de Bres voor benedenwoningen

   27-11-2018
   Loes van Luijk is het, net als ons, beu dat benedenwoningen door woningbouwcorporaties verkocht worden. Juist deze sociale huurwoningen moeten beschikbaar blijven voor ouderen. (AT5 24 november)
   Lees verder
  • Gebiedsplan Centrum Oost gaat ook over ouderenhuisvesting

   13-11-2018
   Het stadsbestuur is begonnen met het gebiedsplan over Centrum Oost. Minder drukte, minder verkeer, minder vuil, maar ook aandacht voor ouderenhuisvesting! Wordt 20 november besproken ten stadhuize.
   Lees verder
  • Wil jij je eigen kanjer van een boom? Dat kan!

   08-11-2018
   Doe dan mee met de campagne 'Bomen voor Amsterdam'! Gratis kanjers van bomen in de aanbieding.
   Lees verder
  • Ontdek de vrijwilliger in jezelf!

   04-11-2018
   Je kunt wat en je wilt wat! Vrijwilligerswerk is een mooie manier om goed bezig te zijn, maar wel vrijwilligerswerk past bij jou?
   Lees verder
  • Wat heb je nodig om gezond oud te worden?

   01-11-2018
   Deze vraag stond centraal tijdens een serie verhalenworkshops van Ouderen aan het Woord. Beter Oud, 22 oktober 2018
   Lees verder
  • Explosiegevaar, een expositie

   05-10-2018
   Wegens succes verlengd tot en met 6 januari 2019!
   Lees verder
  • Bent u een opa of oma voor een buurtgezin?

   27-09-2018
   Doe dan mee aan een TV-programma waarin ouderen de rol van oma of opa op zich nemen in gezinnen die een grootouder missen.
   Lees verder
  • Krasse knarren kunnen kraken.....

   24-08-2018
   De overheid verwacht onterecht dat ouderen het zelfstandig blijven wonen helemaal zelf kunnen betalen, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (Pbl).
   Lees verder
  • Zorg dat je mee blijft tellen

   12-07-2018
   ‘Ertoe doen’ is belangrijk voor ieder mens. Deze behoefte houdt niet op als mensen ouder worden. Maar hoe doe je dat na je pensioen of als je (klein)kinderen je niet meer nodig hebben? Uit Beter Oud 10 juli 2018
   Lees verder
  • Piano in de Mozes en Aaron

   20-06-2018
   Van 27 juni tot en met 29 augustus speelt pianiste Frederique Lucanet op elke woensdag van 12:15u – 12:45u 24 Preludia in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein in Amsterdam.
   Lees verder
  • Weten we hoe we langer thuis kunnen blijven wonen?

   13-06-2018
   Ouderen zijn erg verschillend en we weten daardoor niet zeker wat goede maatregelen zijn om lang zelfstandig te blijven. In ieder geval moet niet het medische maar het sociale domein leidend zijn. Het versterken van sociale netwerken, zoals bij Stadsdorp!
   Lees verder
  • SOOP jubileert en gaat de zomer door!

   13-06-2018
   De SOOP vierde haar vierde lustrum op 6 juni onder grote belangstelling, maar rust deze zomer niet op haar lauweren.......
   Lees verder
  • Cultuur en ouderen

   13-06-2018
   Cultuur en actief aan kunst doen maken het leven de moeite waard, ook als je ouder bent. uit: Beter Oud 6 juni 2018
   Lees verder
  • Blijven senioren toch langer werken?

   02-05-2018
   Ouderen moeten langer doorwerken. Natuurlijk heeft dat alleen zin als er ook vraag is naar hun diensten. In Amsterdam lijkt die vraag met name naar de wat hoger opgeleide senioren wel enigszins toe te nemen.
   Lees verder
  • Wat is voor senioren belangrijk in hun buurt?

   12-04-2018
   Wat een buurt is en wie daarbij horen, is voor ouderen heel erg verschillend. Gemeenschappelijk kenmerk is dat je je er thuis kunt voelen.
   Lees verder
  • De laatste levensfase; nooit te vroeg om erover te praten

   23-03-2018
   Vroeg of laat krijgt ieder mens met de dood te maken. Toch praten de meeste mensen maar weinig over deze laatste fase van het leven.
   Lees verder
  • Komt Verzilvering ook naar de Hoofdstad? geld voor het aanpassen van je eigen huis

   08-03-2018
   Senioren kunnen met een nieuw type lening de overwaarde van hun woning gebruiken voor het veiliger en comfortabeler maken van hun huis. Maar... nog niet in Amsterdam!
   Lees verder
  • Aan Pact voor de ouderenzorg doen ook bedrijven mee: erop af!

   08-03-2018
   Samen met zo’n 35 andere partijen tekende minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag een Pact voor de Ouderenzorg. Met het pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en doorbreken
   Lees verder
  • De zorgcooperatie, houd de regie in eigen hand!

   08-03-2018
   Als je zorg nodig hebt is het een goed idee om zoveel mogelijk de regie in eigen handen te hebben. Nog mooier is het om dat samen te doen met anderen
   Lees verder
  • Cultuur voor gezond en beter oud worden.

   22-02-2018
   Het vermoeden was er al, maar er is nu ook steeds meer bewijs dat kunst en cultuur een belangrijke bijdrage levert aan gezond en gelukkig oud worden.
   Lees verder
  • Algemene tevredenheid met het wonen in onze buurt, maar.....

   16-02-2018
   De bewoners van Centrum Oost oordelen evenals de bewoners in heel Amsterdam positief over hun de leefbaarheid van hun buurt. Wel is er meer overlast door toerisme.
   Lees verder
  • Woningcorporatie De Key helpt ouderen om te verhuizen

   29-01-2018
   Bent u huurder van De Key (zie kaartje) 65 jaar of ouder en wilt u verhuizen naar de begane grond in het Centrum, kom in actie!
   Lees verder
  • Rustig buurtje........

   30-11-2017
   De resultaten van de bewonersenquete zijn binnen. En wat blijkt? We vinden zelf dat we in een redelijk rustig buurtje wonen. Meer tenminste dan de andere bewoners van het Centrum.
   Lees verder
  • Gebiedsplan 1018

   30-11-2017
   Via Buurtorganisatie 1018 worden we ook goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in de buurt, zoals nu het gebiedsplan 1018.
   Lees verder
  • Een boekje open voor dementerenden

   30-11-2017
   De herinnering aan madeleines bracht een stroom verhalen op gang bij Proust in A la recherche du temps perdu. Een serie prachtige boeken vol herinneringen. De geur van kolenkachels in een Engels dorpje riep bij mij ook van alles op. Nu is er een boekje uitgekomen met verhalen speciaal voor dementerenden: "ik weet nog goed....".
   Lees verder
  • Van het Marineterrein.....

   30-11-2017
   Het Marineterrein stuurt soms ook een nieuwsbrief
   Lees verder
  • Tips voor een toegankelijk huis

   22-11-2017
   De gemeente wil bewoners ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen en helpt met tips voor het huis. Een goed ontwerp draagt eraan bij dat ouderen daadwerkelijk langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in een prettige omgeving met voldoende mogelijkheden voor contact en ontmoeting.
   Lees verder

  Agenda