HELP

Nieuws

 • Wat heb je nodig om gezond oud te worden?

  01-11-2018
  Deze vraag stond centraal tijdens een serie verhalenworkshops van Ouderen aan het Woord. Beter Oud, 22 oktober 2018

  Inzicht krijgen in wat ouderen nodig hebben, door ouderen zelf aan het woord te laten over hun leven. Dat is het doel van ‘Het woord is aan ouderen’, waarbij ouderen uit verschillende delen van het land gevraagd zijn om te vertellen over wat ze nodig hebben. 

  In Emmen kwamen 25 ouderen bij elkaar om te praten over hun leven. Ze vertelden concreet en vanuit hun eigen ervaringen over het ouder worden.

  Bekijk alle verhalen

  Ruimte voor eigen regie belangrijk

  Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig? De ouderen in Emmen proberen zo antwoord te geven op de vraag: Wat heb je nodig om gezond ouder te worden?
  In alle verhalen komt de wens om zo lang mogelijk de eigen regie over je leven te houden, terug. Een belangrijk onderdeel daarvan, misschien wel de belangrijkste, is je thuissituatie.

  De thuissituatie

  Zo vertelt Aly Mulder (76) uit Beilen dat ze blij is dat haar huis aan het spoor en dichtbij de snelweg staat. Na haar pensioen is ze hier expres blijven wonen, zodat ze overal kan komen en ook op oudere leeftijd niet van anderen afhankelijk is. Zo kan ze, ook wanneer autorijden niet meer gaat, van Assen naar Beilen met het openbaar vervoer. De gewenste woonsituatie is voor iedereen anders. Zo woont Aly alleen in een huis met een tuin.

  Ida Kroeze (74) woonde lange tijd met haar moeder,kinderen en kleinkinderen in een groot woonhuis. ‘Een mooie manier van mantelzorg’, noemt Ida het. Zo blijven alle generaties altijd contact met elkaar houden.
  Nadat haar moeder overleed, werd het huis een driegeneratiewoning. Ze vertelt dat ze na een ziekenhuisopname van vijftien dagen weer naar haar woning terugkeerde, waar ze wist dat haar kinderen en kleinkinderen haar zouden opvangen. Dat was heel prettig, maar ondanks dat voelde ze zich toen toch heel kwetsbaar en was ze de regie even kwijt.

  De patiënt achter de kwaal

  Maar een warme ontvangst thuis is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit hetverhaal van Greet van der Kamp (88), die na een operatie terug moest naar huis, waar niemand was om haar op te wachten. Greet vertelt hoe angstig en onrustig ze daarvan werd. ‘De vraag hoe het thuis moest was de bedreigende rode draad in mijn kwetsbare medische proces’, vertelt ze. ‘Waar bleef de schakel tussen ziekenhuis en thuis waar ik zo op rekende?’

  In plaats van met haar fysieke herstel, was Greet vooral bezig met de stress die het ontslag uit het ziekenhuis met zich meebracht. Ze vertelt hoe ze vocht met haar psychische en fysieke disbalans. ‘Gelukkig won ik, maar dit wens ik niemand toe.’ De patiënt achter de kwaal werd niet gezien, concludeert ze.

  Dat beaamt Bieneke Blaak. Zes jaar geleden kreeg ze een hersenbloeding, waar ze nog elke dag de gevolgen van ondervindt. Aan de buitenkant is niet altijd te zien hoe het met iemand gaat. Dat levert Bieneke vaak problemen op. Autorijden lukt haar niet, maar een taxipas krijgen kost haar keer op keer grote moeite. Ook een huishoudelijke hulp is er nog steeds niet, terwijl ze die zo hard nodig heeft. Zorgverleners en de overheid kijken niet verder dan naar hun eigen rol, en dat veroorzaakt bij veel ouderen zorgen en onzekerheid.

  Lege dagen na pensioen

  Sociale contacten zijn een groot onderdeel van gezondheid, beaamt Wim Roeleveld (70). Toen hij op zijn 65ste afscheid nam van zijn werk als vertegenwoordiger en met pensioen ging, vond hij het vreselijk om afscheid te nemen van zijn collega’s en klanten. ‘Ik was na mijn pensioen in een niemandsland terechtgekomen en vond het lastig om mijn dagen te vullen.’ Zo lastig zelfs, dat hij uiteindelijk parttime weer aan de slag ging én vrijwilligerswerk ging doen. Uiteindelijk wist Wim daarmee die leegte na het pensioen weer op te vullen en geluk te vinden, iets waar meer ouderen mee worstelen.

  Je levenslust behouden bij ziekte

  Hoe moeilijk het kan zijn als je partner ziek wordt, toont het verhaal van Gusta Manusiwa (74). In 2008 wordt er bij Gusta’s man vasculaire dementie vastgesteld. Jarenlang zorgt ze voor haar man en gaat hij een paar dagen naar de dagbesteding in Assen, maar in 2015 moet ze hem achterlaten in een woonzorgcentrum.

  Bekijk de video op YouTube (externe link).

  Hoe behoud je je levenslust als je partner ziek is? Sociale contacten spelen daarbij een heel belangrijke rol, vertelt Gusta. Omdat ze op haar dertiende alleen van Nieuw-Guinea naar Nederland kwam, leerde ze al op jonge leeftijd zelfstandig te zijn en een sociaal netwerk op te bouwen. Die sociale bagage en leven vanuit mogelijkheden, zoals haar vader het haar leerde, kwamen haar na de diagnose van haar man goed
  van pas. ‘In plaats van denken in onmogelijkheden, dacht ik: wat kunnen we nog wél samen?’, vertelt ze. Maar hoe zorg je dat je zelf gezond blijft, als je zoveel energie steekt in de zorg van je man? Daarvoor is het hebben van hobby’s onmisbaar, zegt Gusta. ‘Om mezelf weer op te peppen zing ik in een swingkoor. De sociale contacten daar en de lol heb ik nodig om mijn accu op te laden.’ Maar die hobby’s moeten wel voor iedere oudere toegankelijk zijn.

  • "Goede zorg begint bij goed voor je zelf zorgen. Hobbies zijn daarbij heel belangrijk."
   Gusta Manusiwa, mantelzorger
  • "Soms is ouder worden niet de regie koste wat kost behouden, maar ook de regie
   loslaten. Je sociale bagage en de mensen die je in je leven hebt toegelaten, zijn op zo’n
   moment van onschatbare waarde."
   Anne van Delft, verhalenverteller

  Behoefte aan zekerheid

  Uit de verhalen van ouderen in Emmen blijkt dat ze zekerheid nodig hebben, bijvoorbeeld over hun huidige woonsituatie. Wie helpt hen als ze hun eigen regie beetje bij beetje los moeten laten? Waar kunnen ze terecht als thuis wonen niet meer gaat? Daarnaast blijkt dat wat je geleerd hebt in je jeugd en de sociale contacten die je gedurende je leven hebt opgedaan, essentieel zijn voor je gezondheid als je ouder wordt.

  Goed openbaar vervoer

  In Drenthe is het vervoer een belangrijk aandachtspunt. In die provincie zijn veel dorpen en voorzieningen op grote afstand van elkaar. Als je geen rijbewijs of auto hebt, ben je afhankelijk van het openbaar vervoer. En dat is vaak niet goed geregeld, dat beperkt veel ouderen in hun bewegingsruimte. Gemeenten hebben daarin een verantwoordelijkheid. Ouderen kunnen zonder goed geregeld openbaar vervoer bijvoorbeeld geen vrijwilligerswerk doen of hun hobbies, zoals zingen in een swingkoor, uitoefenen.

  Verder kijken dan eigen rol

  Zorgverleners moeten verder kijken, kijken naar de mens achter de kwaal. Kan iemand wel zomaar ontslagen worden uit het ziekenhuis en uit de voeten met wat thuiszorg? Is dat echt het beste voor de gezondheid van de oudere in kwestie? Op het eerste oog lijkt het misschien alsof het goed gaat met iemand, maar dat is lang niet altijd zo. Het zou helpen als zorgverleners verder kijken dan alleen naar hun eigen rol, blijkt uit de verhalen van de ouderen in Emmen.

  Maatwerk blijft belangrijk

  Door in gesprek te gaan met ouderen en te beginnen vanuit hun dagelijks leven, kan je als organisatie of gemeente veel beter inspelen op de behoeften van ouderen.
  Verhalensessies als deze, waarbij naar ouderen geluisterd wordt, zouden dan ook veel vaker georganiseerd moeten worden, menen de initiatiefnemers. Want ouderen zijn
  ervaringsdeskundigen die graag willen helpen en zelf goed weten welk duwtje ze nodig hebben.

  Over ‘Ouderen aan het woord’

  Wat zou je horen als je echt zou luisteren naar persoonlijke verhalen van ouderen? Dat is het startpunt van het project Ouderen aan het Woord. Van eind 2017 tot de zomer van 2018 zijn drie sessies gehouden, door het hele land.

  Bij de sessies in Emmen, Veenendaal en Rotterdam schoven in totaal 75 ouderen aan, die de kans kregen om ononderbroken te vertellen over de dingen die zij meemaken in het leven. Ze gaven in allerlei vormen antwoord op de vraag: Wat heb je nodig om gezond ouder te worden?

  Ouderen aan het Woord is een initiatief van Zorg Innovatie Forum (Anders Oud 2030), GENERO en NUZO.  Verhalenvertelster Anne van Delft hielp de ouderen concreet en vanuit hun eigen ervaringen te vertellen over hun eigen (zorg)behoefte.

 • Meer nieuws

  • Ondersteuning MANTELZORG & ONTMOETINGEN

   30-08-2019
   Wie de zorg heeft voor ander en daarbij ondersteuning denkt nodig te hebben kan terecht bij één van de mantelzorgconsulenten van Centram
   Lees verder
  • Hoeveel bewegen is gezond?

   20-06-2019
   Ja ja, we weten wel dat we moeten blijven bewegen, en de examentijd ligt al weer een tijdje achter ons, gelukkig! Maar toch even onze kennis testen over hoeveel bewegen goed voor ons is? Doe dan de quiz!!!
   Lees verder
  • Stadsdorp op Slotfestival van We make The city

   18-06-2019
   Slotfestival van We Make The City waar je kunt genieten en kennismaken met uiteenlopende smaakmakers van de stad in smaak, design, cultuur en beleving
   Lees verder
  • Innerlijke beelden

   18-06-2019
   Interview met Naqiba Bergefurt, zij exposeert van donderdag 6 juni t/m vrijdag 19 juli 2019 in SOOP.
   Lees verder
  • Zonder (inschrijving) Woningnet geen seniorenwoning!

   14-06-2019
   Wilt u in de toekomst wellicht naar nog eens een seniorenwoning verhuizen. Dan is inschrijving in Woningnet belangrijk. Of je nu sociaal woont of nog niet. Regel het dan voor 1 juli!
   Lees verder
  • Het Luther Museum gaat open!

   13-06-2019
   Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht en gaat 22 juni open. Men zoekt ook vrijwilligers.
   Lees verder
  • Bewonersplannen op de weegschaal

   11-06-2019
   Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Er zijn 144 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeventien over postcodegebied 1018 gaan. Twaalf daarvan hebben voldoende (50 of meer) likes gekregen. Bron: BO1018
   Lees verder
  • Bewonersenquete

   11-06-2019
   Evenals voorgaande jaren houdt stadsdeel Centrum een enquete onder bewoners en ondernemers over zaken als veiligheid, overlast, doorloopruimte bij terrassen en hoe u uw buurt ervaart. De resultaten worden onder meer gebruikt bij het opstellen van het Gebiedsplan 2020.
   Lees verder
  • Oud leren worden van Japanners

   06-05-2019
   Oud worden in Japan: wat kunnen we ervan leren? Gezond ouder worden, wat kunnen wij leren van Japanners? Hoe blijven ouderen erbij horen? En hoe staat de zorg ten dienste van de Japanners? Uit: Beter Oud nieuwsbrief 2 mei 2019
   Lees verder
  • “Mijn schilderijen zijn in wezen gedachten”

   03-04-2019
   INTERVIEW MET BEELDEND KUNSTENAAR BEN VOLLERS. Hij exposeert van 4 april tm 5 juni in de SOOP
   Lees verder
  • Verzilveren om thuis te blijven wonen

   31-03-2019
   Senioren kunnen steeds vaker een hypotheek nemen om zo hun woningwaarde te kunnen opnemen: welkom in de groeiende markt voor verzilverproducten
   Lees verder
  • Rembrandt Prive

   31-03-2019
   Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal onze grootste schilder
   Lees verder
  • Af en toe oppassen op een hond?

   25-03-2019
   Stichting OOPOEH, kort voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier, is in het leven geroepen om 50-plussers die wel van honden houden, maar er zelf niet meer aan willen beginnen
   Lees verder
  • Verhuisregeling van Groot naar beter

   22-03-2019
   De gemeente heeft op 6 maart bekend gemaakt dat de verhuisregeling van Groot naar Beter nu ook geldt voor corporatiewoningen met vier kamers. U krijgt voorrang als u nu groot woont, maar liever een kleiner huis wilt.
   Lees verder
  • Dance Connects is van start op Wittenburg!

   27-02-2019
   Een nieuw seizoen Moderne Dans voor iedereen van 60 jaar en ouder
   Lees verder
  • Betere zorg begint met een goed gesprek

   14-02-2019
   Je dokter wil jou graag goed helpen. Om jou goed te kunnen helpen heeft de dokter veel informatie van jou nodig! Welke klachten heb je? Wat vind jij belangrijk?
   Lees verder
  • Meedoen aan onderzoek Erik Scherder

   12-02-2019
   Deelnemers gezocht voor onderzoek olv prof. dr. Erik Scherder.
   Lees verder
  • Bouwen op Oostenburg Noord

   15-01-2019
   Zo langzamerhand worden de plannen voor Oostenburg Noord steeds concreter. Binnenkort komen de eerste zelfbouwkavels op de markt, voor CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) bouwgroepen. Dus: voor wie met anderen samen dit avontuur in willen. Een seniorencoöperatie bijvoorbeeld?
   Lees verder
  • Wie helpen tegen eenzaamheid?

   06-12-2018
   Helpt meer professioneel zorgaanbod tegen eenzaamheid? Het SCP denkt van wel.
   Lees verder
  • De Persoonlijke Gezondheidsomgeving Workshop 1

   06-12-2018
   Er heeft zich een Meedenkgroep geformeerd rondom het thema digitale gezondheidsinstrumenten. Een daarvan is het PGO.
   Lees verder
  • Bij Resto van Harte doet iedereen mee!

   28-11-2018
   Hét recept voor een betere buurt!
   Lees verder
  • Loes van Luijk (81) op de Bres voor benedenwoningen

   27-11-2018
   Loes van Luijk is het, net als ons, beu dat benedenwoningen door woningbouwcorporaties verkocht worden. Juist deze sociale huurwoningen moeten beschikbaar blijven voor ouderen. (AT5 24 november)
   Lees verder
  • Gebiedsplan Centrum Oost gaat ook over ouderenhuisvesting

   13-11-2018
   Het stadsbestuur is begonnen met het gebiedsplan over Centrum Oost. Minder drukte, minder verkeer, minder vuil, maar ook aandacht voor ouderenhuisvesting! Wordt 20 november besproken ten stadhuize.
   Lees verder
  • Wil jij je eigen kanjer van een boom? Dat kan!

   08-11-2018
   Doe dan mee met de campagne 'Bomen voor Amsterdam'! Gratis kanjers van bomen in de aanbieding.
   Lees verder
  • Ontdek de vrijwilliger in jezelf!

   04-11-2018
   Je kunt wat en je wilt wat! Vrijwilligerswerk is een mooie manier om goed bezig te zijn, maar wel vrijwilligerswerk past bij jou?
   Lees verder
  • Explosiegevaar, een expositie

   05-10-2018
   Wegens succes verlengd tot en met 6 januari 2019!
   Lees verder
  • Bent u een opa of oma voor een buurtgezin?

   27-09-2018
   Doe dan mee aan een TV-programma waarin ouderen de rol van oma of opa op zich nemen in gezinnen die een grootouder missen.
   Lees verder
  • Krasse knarren kunnen kraken.....

   24-08-2018
   De overheid verwacht onterecht dat ouderen het zelfstandig blijven wonen helemaal zelf kunnen betalen, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (Pbl).
   Lees verder
  • Zorg dat je mee blijft tellen

   12-07-2018
   ‘Ertoe doen’ is belangrijk voor ieder mens. Deze behoefte houdt niet op als mensen ouder worden. Maar hoe doe je dat na je pensioen of als je (klein)kinderen je niet meer nodig hebben? Uit Beter Oud 10 juli 2018
   Lees verder
  • Piano in de Mozes en Aaron

   20-06-2018
   Van 27 juni tot en met 29 augustus speelt pianiste Frederique Lucanet op elke woensdag van 12:15u – 12:45u 24 Preludia in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein in Amsterdam.
   Lees verder
  • Weten we hoe we langer thuis kunnen blijven wonen?

   13-06-2018
   Ouderen zijn erg verschillend en we weten daardoor niet zeker wat goede maatregelen zijn om lang zelfstandig te blijven. In ieder geval moet niet het medische maar het sociale domein leidend zijn. Het versterken van sociale netwerken, zoals bij Stadsdorp!
   Lees verder
  • SOOP jubileert en gaat de zomer door!

   13-06-2018
   De SOOP vierde haar vierde lustrum op 6 juni onder grote belangstelling, maar rust deze zomer niet op haar lauweren.......
   Lees verder
  • Cultuur en ouderen

   13-06-2018
   Cultuur en actief aan kunst doen maken het leven de moeite waard, ook als je ouder bent. uit: Beter Oud 6 juni 2018
   Lees verder
  • Blijven senioren toch langer werken?

   02-05-2018
   Ouderen moeten langer doorwerken. Natuurlijk heeft dat alleen zin als er ook vraag is naar hun diensten. In Amsterdam lijkt die vraag met name naar de wat hoger opgeleide senioren wel enigszins toe te nemen.
   Lees verder
  • Wat is voor senioren belangrijk in hun buurt?

   12-04-2018
   Wat een buurt is en wie daarbij horen, is voor ouderen heel erg verschillend. Gemeenschappelijk kenmerk is dat je je er thuis kunt voelen.
   Lees verder
  • De laatste levensfase; nooit te vroeg om erover te praten

   23-03-2018
   Vroeg of laat krijgt ieder mens met de dood te maken. Toch praten de meeste mensen maar weinig over deze laatste fase van het leven.
   Lees verder
  • Komt Verzilvering ook naar de Hoofdstad? geld voor het aanpassen van je eigen huis

   08-03-2018
   Senioren kunnen met een nieuw type lening de overwaarde van hun woning gebruiken voor het veiliger en comfortabeler maken van hun huis. Maar... nog niet in Amsterdam!
   Lees verder
  • Aan Pact voor de ouderenzorg doen ook bedrijven mee: erop af!

   08-03-2018
   Samen met zo’n 35 andere partijen tekende minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag een Pact voor de Ouderenzorg. Met het pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en doorbreken
   Lees verder
  • De zorgcooperatie, houd de regie in eigen hand!

   08-03-2018
   Als je zorg nodig hebt is het een goed idee om zoveel mogelijk de regie in eigen handen te hebben. Nog mooier is het om dat samen te doen met anderen
   Lees verder
  • Cultuur voor gezond en beter oud worden.

   22-02-2018
   Het vermoeden was er al, maar er is nu ook steeds meer bewijs dat kunst en cultuur een belangrijke bijdrage levert aan gezond en gelukkig oud worden.
   Lees verder
  • Algemene tevredenheid met het wonen in onze buurt, maar.....

   16-02-2018
   De bewoners van Centrum Oost oordelen evenals de bewoners in heel Amsterdam positief over hun de leefbaarheid van hun buurt. Wel is er meer overlast door toerisme.
   Lees verder
  • Woningcorporatie De Key helpt ouderen om te verhuizen

   29-01-2018
   Bent u huurder van De Key (zie kaartje) 65 jaar of ouder en wilt u verhuizen naar de begane grond in het Centrum, kom in actie!
   Lees verder
  • Wie oud wil worden moet eigenwijs en koppig zijn

   17-12-2017
   Die lichamelijke tips om oud te worden, die kennen we nu wel. Maar welke geest heb je nodig?
   Lees verder
  • Rustig buurtje........

   30-11-2017
   De resultaten van de bewonersenquete zijn binnen. En wat blijkt? We vinden zelf dat we in een redelijk rustig buurtje wonen. Meer tenminste dan de andere bewoners van het Centrum.
   Lees verder
  • Gebiedsplan 1018

   30-11-2017
   Via Buurtorganisatie 1018 worden we ook goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in de buurt, zoals nu het gebiedsplan 1018.
   Lees verder
  • Een boekje open voor dementerenden

   30-11-2017
   De herinnering aan madeleines bracht een stroom verhalen op gang bij Proust in A la recherche du temps perdu. Een serie prachtige boeken vol herinneringen. De geur van kolenkachels in een Engels dorpje riep bij mij ook van alles op. Nu is er een boekje uitgekomen met verhalen speciaal voor dementerenden: "ik weet nog goed....".
   Lees verder
  • Van het Marineterrein.....

   30-11-2017
   Het Marineterrein stuurt soms ook een nieuwsbrief
   Lees verder
  • Tips voor een toegankelijk huis

   22-11-2017
   De gemeente wil bewoners ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen en helpt met tips voor het huis. Een goed ontwerp draagt eraan bij dat ouderen daadwerkelijk langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in een prettige omgeving met voldoende mogelijkheden voor contact en ontmoeting.
   Lees verder
  • Amsterdams Netwerk (Een)zaamheid

   26-10-2017
   In het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid werken wetenschap, praktijk en beleid samen om eenzaamheid bij Amsterdammers te voorkomen en te verminderen. Aandeelhouders weten elkaar te vinden, werken samen in de uitvoering en leren van elkaar om zo effectiever te worden bij interventies. Ons Spillenproject is één van de projecten die ondersteund worden door de gemeente. Alle activiteiten die daaronder vallen kan je terugvinden op de website van het Amsterdams Netwerk (Een)Zaamheid.
   Lees verder
  • Computer speurt eenzame bejaarden op?

   16-10-2017
   Een zegen of moet het niet gekker worden? Misschien toch wel het eerste. Als iemand zegt: "Met mij gaat alles goed.", is dat dan wel zo?. Het grootste probleem van eenzaamheid is dat het zo moeilijk zichtbaar, of hoorbaar, is. Een computer kan wellicht "horen" hoe het echt gaat. Voor ons gelezen door Jacques Kleverlaan.
   Lees verder

  Agenda