HELP

Nieuws

 • Wat heb je nodig om gezond oud te worden?

  01-11-2018
  Deze vraag stond centraal tijdens een serie verhalenworkshops van Ouderen aan het Woord. Beter Oud, 22 oktober 2018

  Inzicht krijgen in wat ouderen nodig hebben, door ouderen zelf aan het woord te laten over hun leven. Dat is het doel van ‘Het woord is aan ouderen’, waarbij ouderen uit verschillende delen van het land gevraagd zijn om te vertellen over wat ze nodig hebben. 

  In Emmen kwamen 25 ouderen bij elkaar om te praten over hun leven. Ze vertelden concreet en vanuit hun eigen ervaringen over het ouder worden.

  Bekijk alle verhalen

  Ruimte voor eigen regie belangrijk

  Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig? De ouderen in Emmen proberen zo antwoord te geven op de vraag: Wat heb je nodig om gezond ouder te worden?
  In alle verhalen komt de wens om zo lang mogelijk de eigen regie over je leven te houden, terug. Een belangrijk onderdeel daarvan, misschien wel de belangrijkste, is je thuissituatie.

  De thuissituatie

  Zo vertelt Aly Mulder (76) uit Beilen dat ze blij is dat haar huis aan het spoor en dichtbij de snelweg staat. Na haar pensioen is ze hier expres blijven wonen, zodat ze overal kan komen en ook op oudere leeftijd niet van anderen afhankelijk is. Zo kan ze, ook wanneer autorijden niet meer gaat, van Assen naar Beilen met het openbaar vervoer. De gewenste woonsituatie is voor iedereen anders. Zo woont Aly alleen in een huis met een tuin.

  Ida Kroeze (74) woonde lange tijd met haar moeder,kinderen en kleinkinderen in een groot woonhuis. ‘Een mooie manier van mantelzorg’, noemt Ida het. Zo blijven alle generaties altijd contact met elkaar houden.
  Nadat haar moeder overleed, werd het huis een driegeneratiewoning. Ze vertelt dat ze na een ziekenhuisopname van vijftien dagen weer naar haar woning terugkeerde, waar ze wist dat haar kinderen en kleinkinderen haar zouden opvangen. Dat was heel prettig, maar ondanks dat voelde ze zich toen toch heel kwetsbaar en was ze de regie even kwijt.

  De patiënt achter de kwaal

  Maar een warme ontvangst thuis is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit hetverhaal van Greet van der Kamp (88), die na een operatie terug moest naar huis, waar niemand was om haar op te wachten. Greet vertelt hoe angstig en onrustig ze daarvan werd. ‘De vraag hoe het thuis moest was de bedreigende rode draad in mijn kwetsbare medische proces’, vertelt ze. ‘Waar bleef de schakel tussen ziekenhuis en thuis waar ik zo op rekende?’

  In plaats van met haar fysieke herstel, was Greet vooral bezig met de stress die het ontslag uit het ziekenhuis met zich meebracht. Ze vertelt hoe ze vocht met haar psychische en fysieke disbalans. ‘Gelukkig won ik, maar dit wens ik niemand toe.’ De patiënt achter de kwaal werd niet gezien, concludeert ze.

  Dat beaamt Bieneke Blaak. Zes jaar geleden kreeg ze een hersenbloeding, waar ze nog elke dag de gevolgen van ondervindt. Aan de buitenkant is niet altijd te zien hoe het met iemand gaat. Dat levert Bieneke vaak problemen op. Autorijden lukt haar niet, maar een taxipas krijgen kost haar keer op keer grote moeite. Ook een huishoudelijke hulp is er nog steeds niet, terwijl ze die zo hard nodig heeft. Zorgverleners en de overheid kijken niet verder dan naar hun eigen rol, en dat veroorzaakt bij veel ouderen zorgen en onzekerheid.

  Lege dagen na pensioen

  Sociale contacten zijn een groot onderdeel van gezondheid, beaamt Wim Roeleveld (70). Toen hij op zijn 65ste afscheid nam van zijn werk als vertegenwoordiger en met pensioen ging, vond hij het vreselijk om afscheid te nemen van zijn collega’s en klanten. ‘Ik was na mijn pensioen in een niemandsland terechtgekomen en vond het lastig om mijn dagen te vullen.’ Zo lastig zelfs, dat hij uiteindelijk parttime weer aan de slag ging én vrijwilligerswerk ging doen. Uiteindelijk wist Wim daarmee die leegte na het pensioen weer op te vullen en geluk te vinden, iets waar meer ouderen mee worstelen.

  Je levenslust behouden bij ziekte

  Hoe moeilijk het kan zijn als je partner ziek wordt, toont het verhaal van Gusta Manusiwa (74). In 2008 wordt er bij Gusta’s man vasculaire dementie vastgesteld. Jarenlang zorgt ze voor haar man en gaat hij een paar dagen naar de dagbesteding in Assen, maar in 2015 moet ze hem achterlaten in een woonzorgcentrum.

  Bekijk de video op YouTube (externe link).

  Hoe behoud je je levenslust als je partner ziek is? Sociale contacten spelen daarbij een heel belangrijke rol, vertelt Gusta. Omdat ze op haar dertiende alleen van Nieuw-Guinea naar Nederland kwam, leerde ze al op jonge leeftijd zelfstandig te zijn en een sociaal netwerk op te bouwen. Die sociale bagage en leven vanuit mogelijkheden, zoals haar vader het haar leerde, kwamen haar na de diagnose van haar man goed
  van pas. ‘In plaats van denken in onmogelijkheden, dacht ik: wat kunnen we nog wél samen?’, vertelt ze. Maar hoe zorg je dat je zelf gezond blijft, als je zoveel energie steekt in de zorg van je man? Daarvoor is het hebben van hobby’s onmisbaar, zegt Gusta. ‘Om mezelf weer op te peppen zing ik in een swingkoor. De sociale contacten daar en de lol heb ik nodig om mijn accu op te laden.’ Maar die hobby’s moeten wel voor iedere oudere toegankelijk zijn.

  • "Goede zorg begint bij goed voor je zelf zorgen. Hobbies zijn daarbij heel belangrijk."
   Gusta Manusiwa, mantelzorger
  • "Soms is ouder worden niet de regie koste wat kost behouden, maar ook de regie
   loslaten. Je sociale bagage en de mensen die je in je leven hebt toegelaten, zijn op zo’n
   moment van onschatbare waarde."
   Anne van Delft, verhalenverteller

  Behoefte aan zekerheid

  Uit de verhalen van ouderen in Emmen blijkt dat ze zekerheid nodig hebben, bijvoorbeeld over hun huidige woonsituatie. Wie helpt hen als ze hun eigen regie beetje bij beetje los moeten laten? Waar kunnen ze terecht als thuis wonen niet meer gaat? Daarnaast blijkt dat wat je geleerd hebt in je jeugd en de sociale contacten die je gedurende je leven hebt opgedaan, essentieel zijn voor je gezondheid als je ouder wordt.

  Goed openbaar vervoer

  In Drenthe is het vervoer een belangrijk aandachtspunt. In die provincie zijn veel dorpen en voorzieningen op grote afstand van elkaar. Als je geen rijbewijs of auto hebt, ben je afhankelijk van het openbaar vervoer. En dat is vaak niet goed geregeld, dat beperkt veel ouderen in hun bewegingsruimte. Gemeenten hebben daarin een verantwoordelijkheid. Ouderen kunnen zonder goed geregeld openbaar vervoer bijvoorbeeld geen vrijwilligerswerk doen of hun hobbies, zoals zingen in een swingkoor, uitoefenen.

  Verder kijken dan eigen rol

  Zorgverleners moeten verder kijken, kijken naar de mens achter de kwaal. Kan iemand wel zomaar ontslagen worden uit het ziekenhuis en uit de voeten met wat thuiszorg? Is dat echt het beste voor de gezondheid van de oudere in kwestie? Op het eerste oog lijkt het misschien alsof het goed gaat met iemand, maar dat is lang niet altijd zo. Het zou helpen als zorgverleners verder kijken dan alleen naar hun eigen rol, blijkt uit de verhalen van de ouderen in Emmen.

  Maatwerk blijft belangrijk

  Door in gesprek te gaan met ouderen en te beginnen vanuit hun dagelijks leven, kan je als organisatie of gemeente veel beter inspelen op de behoeften van ouderen.
  Verhalensessies als deze, waarbij naar ouderen geluisterd wordt, zouden dan ook veel vaker georganiseerd moeten worden, menen de initiatiefnemers. Want ouderen zijn
  ervaringsdeskundigen die graag willen helpen en zelf goed weten welk duwtje ze nodig hebben.

  Over ‘Ouderen aan het woord’

  Wat zou je horen als je echt zou luisteren naar persoonlijke verhalen van ouderen? Dat is het startpunt van het project Ouderen aan het Woord. Van eind 2017 tot de zomer van 2018 zijn drie sessies gehouden, door het hele land.

  Bij de sessies in Emmen, Veenendaal en Rotterdam schoven in totaal 75 ouderen aan, die de kans kregen om ononderbroken te vertellen over de dingen die zij meemaken in het leven. Ze gaven in allerlei vormen antwoord op de vraag: Wat heb je nodig om gezond ouder te worden?

  Ouderen aan het Woord is een initiatief van Zorg Innovatie Forum (Anders Oud 2030), GENERO en NUZO.  Verhalenvertelster Anne van Delft hielp de ouderen concreet en vanuit hun eigen ervaringen te vertellen over hun eigen (zorg)behoefte.

 • Meer nieuws

  • Nieuwe Cursus valpreventie

   14-02-2020
   De nieuwe cursus vindt plaats in de Boomsspijker, Recht Boomssloot 52
   Lees verder
  • Gezellig spelletjes doen in de Soop

   11-02-2020
   Ook in de Soop start een leuke spelletjesmiddag
   Lees verder
  • Een auto delen is het nieuwe kopen!

   09-02-2020
   Wilt u ook een auto delen? hier een nieuw initiatief voor Centrum Oost!
   Lees verder
  • Zelfstandig blijven met spraaktechnologie?

   09-02-2020
   Spraakassistenten zoals die van Google (Home) of Apple (Siri). kunnen ouderen helpen om langer zelfstandig te blijven
   Lees verder
  • Interview met Ria Schimmelpennink bij haar expositie in de SOOP

   07-02-2020
   Janny Lok interviewde Ria Schimmelpennink over haar werk, geëxposeerd in de SOOP tot 1 april van dit jaar.“Griekenland is mijn tweede vaderland”.
   Lees verder
  • Wat gebeurt er toch op het Marineterrein?

   07-02-2020
   Op het Marineterrein zien we allemaal initiatieven waar wij in onze jeugd (weet je nog?) niet van konden dromen.
   Lees verder
  • Hoe opa en oma sociale media ontdekten

   07-02-2020
   Het aantal 65-plussers met WhatsApp, Twitter of Facebook is in vijf jaar tijd ongeveer verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Maar ze zien niet altijd de risico’s, zoals online fraude.”
   Lees verder
  • Actief zijn: goed voor mijn geest!

   07-02-2020
   Community-building: elke maand verzorgt een groepje bewoners van een zorginstelling in Geuzenveld een lunch voor buurtgenoten.
   Lees verder
  • Cursus ‘De zorg de baas’ voor mantelzorgers

   16-01-2020
   Zorgt u voor een naaste die chronisch ziek, verslaafd of dement is, of om een andere reden extra zorg nodig heeft? Dan kunt u gratis deelnemen aan de cursus ‘De zorg de baas’.
   Lees verder
  • Ga dansen!

   16-01-2020
   Kennismakingslessen starten eind januari
   Lees verder
  • Goedkoper parkeren voor uw bezoekers

   13-01-2020
   Het "autoluw maken" heeft nogal wat voeten in de aarde, en niet alle maatregelen roepen blijdschap op, maar voor Stadsdorpers die hun bezoek willen ontzien hebben we hier wat informatie
   Lees verder
  • We are YEPS!!!

   13-01-2020
   We moeten er wel een beetje om lachen, maar tot ons 80e horen we bij een nieuwe bevolkingsgroep. Er komen er steeds meer van....
   Lees verder
  • Beweeg! Beweegtips voor elke dag

   09-01-2020
   Bewegen is goed, maar mag het ook leuk zijn? Hoe doe je dat? Via de website van BeterOud kregen we tips voor (meer) beweging in je dagelijks leven. Tips die je met plezier wilt opvolgen, of om samen te doen: gedeeld plezier, is dubbel plezier!!!
   Lees verder
  • YEPS kunnen best nuttig blijven (en hebben daar zelf ook wat aan)!

   09-01-2020
   Een groeiende groep jonge ouderen wil graag actief blijven. Help ze daarbij, luidt het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan het kabinet.
   Lees verder
  • Vitale ouderen weigeren voorzorg voor toekomstige zorg

   09-01-2020
   We brengen natuurlijk het liefst alleen maar blij nieuws, maar soms een waarschuwing, zoals deze: de huidige generatie vitale ouderen is onvoorbereid op de levensfase waarin zij afhankelijk worden van zorg.
   Lees verder
  • Interview met kunstenaar Caroline Gevers

   08-12-2019
   vanwege haar expositie “Toscane in de Plantage” in Soop
   Lees verder
  • Beter fietsen door op 1 been je tanden te poetsen

   06-12-2019
   Veel ouderen fietsen graag. Het programma Doortrappen motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Zo kunnen ouderen langer blijven fietsen. Tips van leeftijdgenoten, waaronder: op één been je tanden poetsen! Uit: Beter Oud
   Lees verder
  • Wat maakt (het) leven zinvol?

   06-12-2019
   Veel mensen staan nauwelijks stil bij wat het leven zinvol maakt. Een onderzoek onder ouderen gaf een top-tien aan! Ter inspiratie! (Uit: Beter Oud)
   Lees verder
  • Oosterkerk moet blijven!

   02-12-2019
   Het Eilandenoverleg, het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) en de Stichting Oosterkerk trekken samen op voor het behoud van de buurtfunctie van de Oosterkerk.
   Lees verder
  • Uitkomsten Buurtenquete 2019 Centrum Oost

   02-12-2019
   1079 bewoners en 140 ondernemers hebben de buurtenquete Centrum-Oost van het stadsdeel ingevuld. Daarvan 114 bewoners van de Oostelijke Eilanden, 78 van de Kadijken, 116 van de Plantagebuurt en 119 van de Weesperbuurt.
   Lees verder
  • Uit BO1018

   02-12-2019
   In de Nieuwsbrief van BO1018 staan altijd wel nieuwtjes die u aangaan. Sommigen halen we aan, anderen vatten we samen.
   Lees verder
  • Deze krasse knarren zorgen goed voor elkaar

   25-10-2019
   Met minder mantelzorgers en meer ouderen wordt het belangrijk dat ouderen naar elkaar omkijken. Maar nieuwe woonvormen zijn niet zo makkelijk te beginnen.
   Lees verder
  • In zorgzaam dorp Austerlitz regelen yeps de thuiszorg zelf wel

   24-10-2019
   Hoe houden young elderly persons (yeps) hun leven vitaal en zinvol? Zorg moeten ze met elkaar regelen. In ‘zorgzaam dorp’ Austerlitz doen ze niets liever. (Trouw, 14 september)
   Lees verder
  • Waarom een goede band met de buurman belangrijk is

   24-10-2019
   Het gaat goed met de burenbanden in ons land, stelt sociologe Beate Volker, die al twintig jaar de netwerken in buurten onderzoekt. Op burendag is de vraag: waarom is dat belangrijk?
   Lees verder
  • Ondersteuning MANTELZORG & ONTMOETINGEN

   30-08-2019
   Wie de zorg heeft voor ander en daarbij ondersteuning denkt nodig te hebben kan terecht bij één van de mantelzorgconsulenten van Centram
   Lees verder
  • Hoeveel bewegen is gezond?

   20-06-2019
   Ja ja, we weten wel dat we moeten blijven bewegen, en de examentijd ligt al weer een tijdje achter ons, gelukkig! Maar toch even onze kennis testen over hoeveel bewegen goed voor ons is? Doe dan de quiz!!!
   Lees verder
  • Stadsdorp op Slotfestival van We make The city

   18-06-2019
   Slotfestival van We Make The City waar je kunt genieten en kennismaken met uiteenlopende smaakmakers van de stad in smaak, design, cultuur en beleving
   Lees verder
  • Innerlijke beelden

   18-06-2019
   Interview met Naqiba Bergefurt, zij exposeert van donderdag 6 juni t/m vrijdag 19 juli 2019 in SOOP.
   Lees verder
  • Zonder (inschrijving) Woningnet geen seniorenwoning!

   14-06-2019
   Wilt u in de toekomst wellicht naar nog eens een seniorenwoning verhuizen. Dan is inschrijving in Woningnet belangrijk. Of je nu sociaal woont of nog niet. Regel het dan voor 1 juli!
   Lees verder
  • Het Luther Museum gaat open!

   13-06-2019
   Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht en gaat 22 juni open. Men zoekt ook vrijwilligers.
   Lees verder
  • Bewonersplannen op de weegschaal

   11-06-2019
   Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Er zijn 144 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeventien over postcodegebied 1018 gaan. Twaalf daarvan hebben voldoende (50 of meer) likes gekregen. Bron: BO1018
   Lees verder
  • Bewonersenquete

   11-06-2019
   Evenals voorgaande jaren houdt stadsdeel Centrum een enquete onder bewoners en ondernemers over zaken als veiligheid, overlast, doorloopruimte bij terrassen en hoe u uw buurt ervaart. De resultaten worden onder meer gebruikt bij het opstellen van het Gebiedsplan 2020.
   Lees verder
  • Oud leren worden van Japanners

   06-05-2019
   Oud worden in Japan: wat kunnen we ervan leren? Gezond ouder worden, wat kunnen wij leren van Japanners? Hoe blijven ouderen erbij horen? En hoe staat de zorg ten dienste van de Japanners? Uit: Beter Oud nieuwsbrief 2 mei 2019
   Lees verder
  • “Mijn schilderijen zijn in wezen gedachten”

   03-04-2019
   INTERVIEW MET BEELDEND KUNSTENAAR BEN VOLLERS. Hij exposeert van 4 april tm 5 juni in de SOOP
   Lees verder
  • Verzilveren om thuis te blijven wonen

   31-03-2019
   Senioren kunnen steeds vaker een hypotheek nemen om zo hun woningwaarde te kunnen opnemen: welkom in de groeiende markt voor verzilverproducten
   Lees verder
  • Rembrandt Prive

   31-03-2019
   Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal onze grootste schilder
   Lees verder
  • Af en toe oppassen op een hond?

   25-03-2019
   Stichting OOPOEH, kort voor Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier, is in het leven geroepen om 50-plussers die wel van honden houden, maar er zelf niet meer aan willen beginnen
   Lees verder
  • Verhuisregeling van Groot naar beter

   22-03-2019
   De gemeente heeft op 6 maart bekend gemaakt dat de verhuisregeling van Groot naar Beter nu ook geldt voor corporatiewoningen met vier kamers. U krijgt voorrang als u nu groot woont, maar liever een kleiner huis wilt.
   Lees verder
  • Dance Connects is van start op Wittenburg!

   27-02-2019
   Een nieuw seizoen Moderne Dans voor iedereen van 60 jaar en ouder
   Lees verder
  • Betere zorg begint met een goed gesprek

   14-02-2019
   Je dokter wil jou graag goed helpen. Om jou goed te kunnen helpen heeft de dokter veel informatie van jou nodig! Welke klachten heb je? Wat vind jij belangrijk?
   Lees verder
  • Meedoen aan onderzoek Erik Scherder

   12-02-2019
   Deelnemers gezocht voor onderzoek olv prof. dr. Erik Scherder.
   Lees verder
  • Bouwen op Oostenburg Noord

   15-01-2019
   Zo langzamerhand worden de plannen voor Oostenburg Noord steeds concreter. Binnenkort komen de eerste zelfbouwkavels op de markt, voor CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) bouwgroepen. Dus: voor wie met anderen samen dit avontuur in willen. Een seniorencoöperatie bijvoorbeeld?
   Lees verder
  • Wie helpen tegen eenzaamheid?

   06-12-2018
   Helpt meer professioneel zorgaanbod tegen eenzaamheid? Het SCP denkt van wel.
   Lees verder
  • De Persoonlijke Gezondheidsomgeving Workshop 1

   06-12-2018
   Er heeft zich een Meedenkgroep geformeerd rondom het thema digitale gezondheidsinstrumenten. Een daarvan is het PGO.
   Lees verder
  • Bij Resto van Harte doet iedereen mee!

   28-11-2018
   Hét recept voor een betere buurt!
   Lees verder
  • Loes van Luijk (81) op de Bres voor benedenwoningen

   27-11-2018
   Loes van Luijk is het, net als ons, beu dat benedenwoningen door woningbouwcorporaties verkocht worden. Juist deze sociale huurwoningen moeten beschikbaar blijven voor ouderen. (AT5 24 november)
   Lees verder
  • Gebiedsplan Centrum Oost gaat ook over ouderenhuisvesting

   13-11-2018
   Het stadsbestuur is begonnen met het gebiedsplan over Centrum Oost. Minder drukte, minder verkeer, minder vuil, maar ook aandacht voor ouderenhuisvesting! Wordt 20 november besproken ten stadhuize.
   Lees verder
  • Wil jij je eigen kanjer van een boom? Dat kan!

   08-11-2018
   Doe dan mee met de campagne 'Bomen voor Amsterdam'! Gratis kanjers van bomen in de aanbieding.
   Lees verder
  • Ontdek de vrijwilliger in jezelf!

   04-11-2018
   Je kunt wat en je wilt wat! Vrijwilligerswerk is een mooie manier om goed bezig te zijn, maar wel vrijwilligerswerk past bij jou?
   Lees verder
  • Explosiegevaar, een expositie

   05-10-2018
   Wegens succes verlengd tot en met 6 januari 2019!
   Lees verder

  Agenda