HELP

Nieuws

 • Actief zijn: goed voor mijn geest!

  07-02-2020
  Community-building: elke maand verzorgt een groepje bewoners van een zorginstelling in Geuzenveld een lunch voor buurtgenoten.

  Toeroel Tanriverdioglu staat met uiterste concentratie broodjes te smeren. Rietje de Gooijer kijkt met een broodje in haar hand toe. Jamila Haddouti en Anja Teunenbroek pellen eieren voor de eiersalade. „We komen in de krant!”, giert Haddouti. Sarissa van den Broek komt net kijken. Ze is niet helemaal lekker, maar wilde niet nóg een dag op de bank doorbrengen. Zij en drie anderen, allen met een beperking en wonend onder begeleiding in zorginstelling Philadelphia in Geuzenveld, staan in de keuken van ontmoetingsruimte de Plint een lunch te verzorgen voor hun buurtgenoten in de wijk, de Beerenbrouckbuurt. Deze wordt eens per maand georganiseerd.

  Boodschappen doen, flyeren, eten maken, serveren, afruimen en opruimen: alles doet het groepje zelf, met ondersteuning van hun begeleider Malu de Wit en wat mensen uit de buurt. Voorheen hoorde zoiets niet bij De Wits werkzaamheden. Maar door het community-buildingproject ‘Nieuwe Verbindingen in de Beerenbrouckbuurt’ kreeg zij er de rol van buurtverbinder bij: „In die rol probeer ik tweerichtingsverkeer te creëren: we willen de buurt betrekken bij onze bewoners. En we willen dat onze bewoners wat kunnen teruggeven aan de buurt.”

  Goed voor mijn geest

  Op de vraag waarom ze dit doen reageert de keukenbrigade verschillend. „Actief zijn is goed voor mijn geest”, roept De Gooijer uit. „Ik dans, ik keramiek, ik zit in het koor...” En nu dus ook deze lunch: „Boodschappen doen en broodjes ei maken met de meiden is leuk!” Tanriverdioglu kijkt niet op van zijn broodjes: „In de keuken helpen”, zegt hij verlegen. Van den Broek vertelt over de drukte in haar hoofd: „Het is goed voor mij om wat te doen en om onder de mensen te zijn.”

  Ursula Doeki Koelfat en Nighat Kahn, twee vrouwen van rond de zeventig uit de buurt, helpen mee in de keuken. Doeki Koelfat: „Bij de buurtbijeenkomst voor Abdelhak Nouri leerde ik Malu kennen. Zij vroeg of ik hier wilde helpen met koken.” Koelfat probeert mensen uit haar buurt vaak erbij te halen: „Veel ouderen komen niet snel naar buiten. Jammer, want ze hebben het nodig. Mij doet het goed om onder de mensen te komen.” Nighat Khan: „Mijn man en ik liepen een keer toevallig langs. Ursula zei: kom binnen. Zo kwamen wij een keer lunchen. Ze vroegen of ik niet wilde helpen. Dat deed ik, en ik heb sindsdien niet één keer overgeslagen. Mijn man komt altijd mee eten.” Het stel beleeft de buurt waar ze bijna dertig jaar wonen nu anders: „Eerst kenden we alleen wat mensen uit onze straat, nu kennen we heel veel mensen. Je voelt je veiliger.” Kahn doet nu ook mee met de vrouwengroep, een andere buurtactiviteit van Nieuwe Verbindingen.

  Even voor twaalven stroomt De Plint langzaam vol. Aan twee tafels zitten senioren uit de flat erboven.

  Ook Linda Groenstege is aangeschoven, een jongere flatbewoner die hier onder begeleiding van Philadelphia woont. „Ik zit in de ziektewet door mijn voet”, zegt ze. Judith Burleson, activiteitenbegeleider bij zorginstelling Amsta in Geuzenveld, bracht vier cliënten mee: mannen van zestig tot zeventig jaar met het syndroom van Korsakov, een hersenaandoening gekenmerkt door geheugenstoornissen. „We wandelen op ons eigen tempo hiernaartoe. Dit is een fijn uitje voor de heren.” De ‘hulpboeren’ van de zorgboerderij bij de Fruittuin van West eten op de gang, omdat het hondje van de boerin niet in de eetzaal mag. Flatbewoonster Truus Schutte („van 91-en-half”) vertelt dat ze zoveel mogelijk activiteiten in de buurt meepikt. „Zolang ik nog kan.”

  Als al het eten en drinken op tafel staat, begint de lunch. Het team eet zelf ook mee. De mannen die hier met Burleson zijn, zeggen niet veel maar laten zich het eten smaken. „Normaal eet ik niet zoveel”, zegt een van hen. Alle tafels zijn bezet, toch lijken veel mensen in hun eigen bubbel te zitten. Aan een tafel met oudere bewoners klinkt gemopper: de groenten in de soep zijn te dun gesneden. Ook is het maar niks dat er binnenkort meer jonge bewoners begeleid door Philadelphia in de flat komen wonen. De tweede kom soep wordt wel aangenomen.

  Levenslustiger

  Overbuurman Simon Laan heeft het naar zijn zin: „Je drinkt een kopje koffie, maakt een praatje. Sinds mijn vrouw acht jaar geleden overleed, zat ik maar alleen in dat huis. Je gezondheid gaat dan achteruit, je wordt stijf en stram.” Laan heeft weinig contacten. „Eigenlijk alleen mijn buurman. We houden elkaar een beetje in de gaten: ik kan over een uurtje wel dood liggen.”

  Negen maanden geleden werd hij op straat aangesproken door een team van Nieuwe Verbindingen. „Sindsdien kom ik hier vrijwel altijd.” Het gaat inmiddels veel beter met hem zegt hij: „Ik ben actiever, ben ook begonnen met fysio. Ik voel me weer wat levenslustiger.”

  Laura Jansma, NRC 24 januari 2020

 • Meer nieuws

  • Podwalk Plantagebuurt 1940-1945

   01-09-2022
   door het Verzetsmuseum: Nergens anders in Amsterdam dan in de Plantagebuurt en de voormalige Jodenhoek zijn er zo veel gedenktekens en monumenten die herinneren aan Joods Amsterdam, de Jodenvervolging en het verzet.
   Lees verder
  • Digitale vaardigheden verbeteren

   29-08-2022
   Wij verwijzen voor cursussen naar het aanbod van Soop en de Kenniskring. Eenmalig in dit nieuwsbericht. U vindt het ook onder ons activiteitenoverzicht op de website. In het bovenmenu.
   Lees verder
  • Expositie Marc Ruygrok

   28-08-2022
   Expositie in Huis de Pinto tot eind september
   Lees verder
  • Dansend het najaar in met Dance Connects

   28-08-2022
   Op 5 september begint het uitgebreide najaarsprogramma van Dance Connects Community.
   Lees verder
  • Hoe denken we over een vergrijzende maatschappij?

   22-04-2022
   We worden in groten getale ouder. Dat brengt een hoop vraagstukken met zich mee. Het programma Ouder Worden 2040 geeft aan hoe we dit kunnen aanpakken. Maar is dat haalbaar?
   Lees verder
  • Vrijheids buurtmaaltijd op de Kadijken op 5 mei

   08-04-2022
   Op 5 mei 19.30-20.30 is er weer een vrijheidsmaaltijd in Museum 't Kromhout
   Angelie Weber
   Lees verder
  • Workshop wildplukken

   28-03-2022
   Op 15 april van 14.00 tot 16.00 uur is er vanuit de Witte Boei een workshop wildplukken met Wies Teepe.
   Angelie Weber
   Lees verder
  • 30 maart einde concerten Oosterkerk: afscheidsconcerten

   27-03-2022
   Het einde van de concertserie met laagdrempelige concerten is helaas in zicht
   Lees verder
  • Kom langs op de Burendag!

   21-09-2021
   Maak kennis met organisaties en activiteiten uit 1018. Kom ons helpen om Stadsdorp te presenteren of kom gewoon kijken!
   Lees verder
  • Week tegen eenzaamheid

   21-09-2021
   Wij doen mee aan de Week tegen de eenzaamheid. Actie: Nodig iemand uit voor onze maandelijkse bijeenkomst op 2 oktober.
   Lees verder
  • Wandelen met Allemaal Amsterdammers

   16-09-2021
   Nieuwsgierig naar de verhalen van Andere Amsterdammers? Wandel mee!
   Lees verder
  • Kook Voor Je Buur 10-daagse

   14-09-2021
   Doe mee! Meld je aan: Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor hulp bij de warme maaltijd en gezellig sociaal contact.
   Lees verder
  • Ga kijken naar het Buurlicht!

   14-09-2021
   Buurtwandelingen in West: buurt, kunst, licht in verbinding
   Lees verder
  • Buurtteam in 1018 actief!

   30-08-2021
   Per 1 april zijn ze actief geworden, de buurteams, ook in 1018: voor antwoorden op (bijna) al uw vragen!!
   Lees verder
  • Kennismaking Huis van de Tijd

   30-08-2021
   Het Huis van de Tijd is in onze buurt en voor iedereen die zelf of in zijn naaste omgeving te maken krijgt met geheugenproblemen en dementie.
   Lees verder
  • Meehelpen in de Geheime tuin

   30-08-2021
   Kom kennismaken met de tuin achter het Sarphatihuis: een groene oase!
   Lees verder
  • APK van de eigen woning

   30-08-2021
   Expertise om uw eigen woning beter toegankelijk te maken.
   Lees verder
  • Blijf fietsen!

   29-08-2021
   Fietsen is een makkelijke en laagdrempelige manieren van bewegen. Het houdt ons gezond, mobiel en zelfredzaam. Maar hoe blijven we zo lang mogelijk (veilig) fietsen?
   Lees verder
  • Passende zorg voor ouderen thuis

   29-08-2021
   Eerder hebben wij een enquete onder Stadsdorpers gehouden. Nu heeft het goed onderlegde Sociaal Cultureel Planbureau ook onderzoek gedaan naar de knelpunten. Voor wie van achtergronden houdt!
   Lees verder
  • Soop start weer op!

   26-08-2021
   SOOP begint weer met de maandelijkse lezingencyclus: thema deze maand is de Plantagewandeling van de vrienden van de Plantage
   Lees verder
  • Clubhuis Wertheimpark en het Stadsdorp

   29-05-2021
   Swift en PST willen een nieuwe clubhuis in het Wertheim park. Stadsdorpleden zijn daar op maandagmiddag actief met de buurt.
   Lees verder
  • Blijf online sporten

   30-03-2021
   Er zijn diverse opties om op je eigen niveau online te sporten. Ze zijn vaak gratis dus: Profiteer!
   Lees verder
  • Muziek en het brein: een musicaal college

   04-03-2021
   Erik Scherder en Dick Swaab geven een muzikaal college met daarin speciale aandacht voor de positieve rol van muziek op het brein in stressvolle tijden
   Lees verder
  • Informatie over het Corona Virus

   08-02-2021
   Hoe kom je te weten wat er waar is van alle beweringen over het Virus? Is er goede en helder geformuleerde uitleg? Wat kunt en moet u doen? We verzamelen alles wat we tegenkomen op dit vlak. Doe mee en geef door als je iets tegenkomt!
   Lees verder
  • GGD vaccineert niet aan huis!

   08-02-2021
   Het starten van de vaccinaties tegen het coronavirus heeft helaas ook mensen met minder goede bedoelingen in beweging gebracht.
   Lees verder
  • Ga vogels kijken en wandelen in je eigen wijk

   08-02-2021
   In deze tijd zoeken we allemaal naar ideeën om in beweging te blijven. Velen van ons houden van de natuur. De Vogelwerkgroep is een leuke ingang.
   Lees verder
  • Online je eigen stad in

   07-02-2021
   Online activiteiten zijn en mooi alternatief om vanuit huis je buurt te verkennen
   Lees verder
  • Krijgen we binnenkort ook het HeenenWeer in 1018?

   07-02-2021
   Kunnen we binnenkort voor 1 euro met een kort ritje naar vrienden, winkel of bibliotheek in onze buurt?
   Lees verder
  • Wandel een Ommetje!

   18-12-2020
   Samen of apart een Ommetje doen, voor wie een leuke steun in de rug wil om te wandelen
   Lees verder
  • Hulp of afstand bij bijvoorbeeld beeldbellen......

   01-11-2020
   de website www.wijzer.amsterdam.nl helpt u op afstand met uw digitale leven
   Lees verder
  • Sport op afstand, lekker actief blijven!

   30-10-2020
   Thuis sporten, digitaal met video's en live lessen.
   Lees verder
  • Ontmoeting voor mensen met geheugenproblemen

   27-10-2020
   De ontmoetingsbijeenkomsten voor mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en geïnteresseerden zijn weer gestart.
   Angelie Weber
   Lees verder
  • Engelen van de zee

   27-10-2020
   In het Scheepvaartmuseum is tot begin april een prachtige tentoonstelling van portretfotograaf Stephan Vanfleteren.
   Angelie Weber
   Lees verder
  • Lege plek voor het Scheepvaartmuseum

   27-10-2020
   Het is bijna niet te missen: het Scheepvaartmuseum heeft een ander aanzien gekregen
   Lees verder
  • Tips in de buurt: Godinnen van de art nouveau

   27-10-2020
   Liefhebbers van Art Nouveau zullen zich hebben verheugd bij de aankondiging dat er vanaf 23 oktober een tentoonstelling komt in het Allard Pierson museum. Helaas is de opening uitgesteld
   Lees verder
  • Onderzoek naar gezond ouder worden, doet u mee?

   27-10-2020
   Oproep om deel te nemen aan het onderzoek ‘senioren doen mee’ van de UvA (Universiteit van Amsterdam)
   Lees verder
  • Kort verhaal: een Coronadate op 16 april

   30-04-2020
   Keurend kijkt juffrouw Vlug haar woonkamer rond en zet het lege theekopje van die ochtend op het keuken-aanrecht. Opgeruimd staat netjes straks.
   Lees verder
  • Een blijvend appel aan bouwen voor senioren

   21-04-2020
   Specifieke woningen voor ouderen zijn uit de mode geraakt. Niemand wil ze meer bouwen. Steeds vaker komen senioren daardoor op latere leeftijd in de knel. Te laat om nog de stap te zetten.
   Lees verder
  • Hoe zouden de Stoicijnen met Coronastress omgaan?

   08-04-2020
   De coronacrisis is verwarrend, energievretend en concentratieslopend. Het is natuurlijk niet de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat er zoiets ergs gebeurt.
   Lees verder
  • An die Musik!!! Online genoeg te doen.

   03-04-2020
   Online is er genoeg muziek, ook voor hen die hen die even geen radio willen horen. Hier vindt u een aantal websites met interessante activiteiten door musici en concertzalen.
   Lees verder
  • Leesvoer voor de thuisblijvers!

   03-04-2020
   Je kunt de hele dag online blijven lezen, maar alleen over Corona lezen wordt je ook niet vrolijk van. Er kan een heleboel meer!
   Lees verder
  • Haal de natuur in huis: Artis, de Hortus of de Keukenhof

   03-04-2020
   Artis is ook online. Via Facebook of Youtube kan je Artis ook volgen. De dierverzorgers verzorgen Vlogs, een mooie manier om achter de schermen te kijken.
   Lees verder
  • Theater en film

   03-04-2020
   Naast ernstige zaken mag er ook ruimte zijn voor wat humor. Er is genoeg in e aanbieding. Allerlei films of bijvoorbeeld de lockup verhalen uit de Decamerone
   Lees verder
  • Museumbezoek vanuit je luie stoel

   03-04-2020
   Musea spannen zich in om toch toegankelijk te blijven. Geniet en neem er de tijd voor! Even geen last hebt van gedrang voor al dat moois!
   Lees verder
  • Erik Scherder over het waarom van bewegen. Juist nu!

   29-03-2020
   Blijf bewegen, dat is de enige weg uit deze crisis! Bouw je weerstand op, ook thuis. Volg Erik Scherder!
   Lees verder
  • Culturele evenementen in huis!

   28-03-2020
   Genieten van kunst en cultuur ondanks het coronavirus. Dat kan!
   Lees verder
  • Oh ja, binnen blijven en toch bewegen

   28-03-2020
   Binnen blijven is niet bevorderlijk voor de gezondheid, en toch wordt het geadviseerd. Wat doe je eraan?
   Lees verder
  • Telefoonlijn voor vragen ouderen

   28-03-2020
   Voor ouderen die vragen hebben over het coronavirus, is de Ouderen-Infolijn met telefoonnummer 030-3400600 opengesteld. De lijn is ook bedoeld voor een luisterend oor.
   Lees verder
  • Online is lifeline: luister muziek!

   21-03-2020
   Veel musici spelen nu online, wij zorgen voor tips om u daar naar toe te leiden
   Lees verder
  • Dorpsondersteuners brengen zorgprofessionals dichter bij de burgers

   11-03-2020
   Allerlei vormen van nieuwe bewonersondersteuners zijn belangrijk om zorg dichter bij ons te brengen en daardoor om professionals te ontzien. Dat leidt ook tot lagere zorgkosten. Denk ook aan het project van de spillen in 1018.
   Lees verder

  Agenda