Op maandag 18 november 2024 kwamen bewoners en professionals samen in de Witte Boei met als doel de samenwerking tussen buurtbewoners en ouderenondersteuners te versterken.
Opening en sprekers
Natasja Boons van het buurtteam opende de bijeenkomst. Martin Kuper, coördinator Ouderenzorg bij ROHA en praktijkondersteuner ouderen, legde uit dat de ROHA, een zorggroep van ruim 200 huisartsen in de regio Amsterdam-Abcoude, een belangrijke rol speelt in ouderenondersteuning. Hij gaf aan dat ongeveer de helft van de huisartsenpraktijken in Amsterdam een praktijkondersteuner ouderen (POH-O) heeft, maar dat personele druk en vergrijzing binnen het huisartsenvak uitdagingen vormen. Ruben Picavet, praktijkmanager en praktijkverpleegkundige, gaf aan dat zijn huisartsenpraktijk het beleid heeft om ouderen van 75+ jaarlijks te zien maar dat dit door personele druk niet altijd haalbaar is.
Belang van proactieve communicatie
Ruben en Martin benadrukten het belang van proactieve communicatie: bewoners kunnen zelf hulp vragen bij de huisarts, praktijkondersteuner ouderen of het buurtteam als er problemen spelen. Als eerdere contacten moeizaam waren gaf men het advies toch het gesprek opnieuw aan te gaan, eventueel met ondersteuning van het buurtteam.
Uitdagingen in de zorg
Er werd gesproken over de uitdagingen in de zorg, zoals lange wachtlijsten, de werkdruk in zorgpraktijken, de complexiteit van het zorgsysteem en de samenwerking tussen professionals die nog niet optimaal is. Ruben adviseerde bewoners om alvast vooruit te denken over woningaanpassingen of medische keuzes die wellicht in de toekomst gemaakt moeten worden en om deze te bespreken met familie, vrienden of buren.
Verbinding en samenwerking in de buurt
Er werd benadrukt hoe belangrijk het is dat buurtbewoners elkaar leren kennen en ondersteunen, vooral gezien de druk op de zorg. Voorbeelden van succesvolle initiatieven zoals wekelijks koffiedrinken en voorzorgcirkels werden gedeeld als waardevolle manieren om onderlinge verbinding te versterken.
Uitdagingen en kansen
Bewoners zien vaak door de veelheid aan initiatieven en aanbod door de bomen het bos niet meer. Meer collectieve uitwisseling, zoals in deze bijeenkomst zou mogelijk helpen. Het betrekken van jongeren blijkt een uitdaging, aangezien veel initiatieven zich voornamelijk op ouderen richten. Milja van Zorgen voor Morgen deelde positieve voorbeelden van buren die elkaar op straatniveau beter leren kennen door bij elkaar aan te bellen en op deze manier een eerste contact te maken. Wat een belangrijke basis vormt voor onderlinge hulp in de toekomst.
Wat bewoners meenamen uit de bijeenkomst
Verschillende bewoners gaven aan dat meer inzicht in de rol van het buurtteam en de praktijkondersteuner ouderen voor hen een eyeopener was. Ook werd de wens geuit voor een beter toegankelijke locatie voor bijeenkomsten van Stadsdorp Centrum Oost.
Afsluiting
Bij de afsluiting werd gevraagd wat bewoners nodig hebben om verder geholpen te worden. Hoewel er geen concrete antwoorden kwamen, werd het belang van bijeenkomsten zoals deze benadrukt.
Waardevolle links:
Buurtteam: https://www.buurtteamamsterdam.nl
WOR: https://welzijnoprecept.nl
WMO: https://www.amsterdam.nl/zorg-ondersteuning/wmo
Wet langdurige zorg: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verpleeghuizen-en-zorginstellingen
Wet zorg en dwang: https://www.dwangindezorg.nl/wzd
Kom genieten van swingende jazz op 25 januari in het Shaffy Jazzcafé!
Laat je meevoeren door warme klassieke klanken tijdens de eerste Kamukoza editie van dit jaar. Een perfecte gelegenheid om het nieuwe jaar muzikaal te beginnen!
Amsterdam is jarig, en dat viert H’ART Museum met een cadeau aan de stad:
de gloednieuwe tentoonstelling Happy Birthday Amsterdam.