HELP

Nieuws

 • Hoe zouden de Stoicijnen met Coronastress omgaan?

  08-04-2020
  De coronacrisis is verwarrend, energievretend en concentratieslopend. Het is natuurlijk niet de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat er zoiets ergs gebeurt.

  Er wordt dus al eeuwen nagedacht over hoe je daarmee het best kunt omgaan. De laatste tip: bel je grootmoeder, zal voor de meesten van ons een lastige opgave zijn. Maar oma mag ook best eens haar kleinkind opbellen (of die van een ander?) Uit NRC 4 april 2020

  Er zijn filosofieboeken volgeschreven over hoe om te gaan met rampen – een epidemietje op zijn tijd was vroeger niets geks. Maar het is vooral opvallend hoe goed de filosofie van de oude stoïcijnen past in deze tijd. Deze filosofische school, die 2.300 jaar oud is, biedt zelfs antwoorden op vragen als: moet ik nou gaan hamsteren of niet? Zal ik nóg een keer het journaal kijken? Wie moet ik op Twitter volgen over deze crisis?

  De meeste mensen zullen de term stoïcijns vooral associëren met nors en apathisch, maar dat doet het gedachtegoed geen recht. De stoïcijnse school, de Stoa, is een filosofische stroming die rond de derde eeuw voor Christus in het oude Griekenland ontstond. Ze werd vooral populair bij keizers en de bestuurlijke elite in het Romeinse rijk. De bekendste stoïcijnse denkers zijn Epictetus, Marcus Aurelius en Seneca.

  De kern van het stoïcijnse gedachtegoed is het begrip ta eph’hemin, letterlijk vertaald: hetgeen dat aan ons is. Stoïcijnen maken een strikt onderscheid tussen wat binnen je macht ligt, en wat erbuiten. Je moet je alleen richten op wat bínnen je macht ligt, vinden ze. Een greep uit stoïcijnse wijsheden die naadloos passen in de coronacrisis. 

  Een ramp is wat jij ervan maakt

  „Wat mensen dwarszit, zijn niet de dingen zelf, maar hun oordeel over de dingen. De dood is bijvoorbeeld niets engs. Anders was Socrates er wel bang voor geweest. Het oordeel dat de dood eng is – dát is iets om bang voor te zijn.” Epictetus (uit het boek Encheiridion, vrij vertaald)

  „Hoe wij met situaties omgaan, dat is wie wij zíjn, vinden stoïcijnen”, zegt Robert Vinkesteijn, die op Griekse filosofie promoveert aan de Universiteit Utrecht. „Wie je bent, is dus niet afhankelijk van je omstandigheden. Zelfs als je in de gevangenis zit, of zoals nu in quarantaine, heb je nog heel veel keuzes over hoe je daarmee omgaat. Dat wij nu binnen moeten zitten is op zich niet erg, zou een stoïcijn zeggen. Maar omdat wij dat als iets ergs beschouwen, gaat het ons dwarszitten en daardoor verstoort het onze innerlijke rust.” En doordat wij op die manier verstoord zijn, zijn we minder goed in staat om goed te leven, en dat is waar het om draait bij de stoïcijnen: goed, dat wil zeggen rationeel, leven.

  Volgens de stoïcijnen is het de kunst om los te laten wat je eigenlijk had willen doen, en je te richten op wat je nog wel kunt nu je thuiszit: tijd doorbrengen met gezin, een nieuwe hobby aanleren, boeken lezen.

  Sommige stoïcijnen gingen nogal ver in hun filosofie: ze proberen ambitie, rijkdom en status zoveel mogelijk te negeren. Ze stonden midden in de samenleving, maar sommigen gingen in een hutje op de hei wonen, vanuit de gedachte dat je niks anders nodig hebt om gelukkig te zijn dan de zon, de sterren en wat te eten en drinken. „Het is heel radicaal gedachtegoed, zeker niet makkelijk om toe te passen”, zegt Vinkesteijn.

  Er is ook veel kritiek op stoïcijnen, bijvoorbeeld van Russische denkers die constateerden: lekker makkelijk om in het warme Griekenland onder de sterrenhemel te wonen, maar dat voelt in Siberië toch behoorlijk anders. Omstandigheden doen er natuurlijk wel degelijk toe voor de meeste mensen.

  Lees ook: Zes tips om veerkrachtig te blijven in een tijd van onrust

  Toch loont het om op de stoïcijnse manier te kijken naar corona, zegt Ryan Holiday, de Amerikaanse schrijver van boeken over de stoïcijnen zoals The Obstacle is the Way en The Daily Stoic. „We controleren niet wat er gebeurt, maar we controleren wel hoe we reageren op wat er gebeurt.” De belangrijkste stoïcijnse les die iedereen nu in zijn oren moet knopen volgens hem is: „Wij hebben deze ellende niet veroorzaakt, wij zijn niet de politieke leiders die vergissingen hebben gemaakt, wij hebben er niet om gevraagd om in onze huizen opgesloten te zitten of om ineens geen werk meer te hebben. Dat is allemaal rot en oneerlijk, maar wat kunnen we eraan doen?”

  Volgens hem zouden de stoïcijnen zich nu richten op hoe we lessen uit deze situatie kunnen trekken, hoe we onze tijd beter kunnen doorbrengen – hoe we hier sterker uit kunnen komen.

  Kies je nieuwsbron zorgvuldig

  „De wereld bestaat alleen maar uit verandering. Ons leven is slechts perceptie.” Marcus Aurelius (uit het boek Meditationes, vrij vertaald)

  De vaststelling dat de wereld toch wel verandert, en dat je daar voor het grootste deel geen invloed op hebt, kan verstokte corona-nieuwsjunks weleens goed van pas komen, denkt Ryan Holiday.

  „Volgens de stoïcijnen is het belangrijk dat je je beslissingen baseert op betrouwbare bronnen van kennis in plaats van op de bronnen die vooral angst en boosheid verspreiden. Het is nu volgens hem cruciaal om te realiseren dat we het probleem erger kunnen maken als we overdreven reageren of juist te weinig reageren. „Dus het draait erom om je emoties onder controle te krijgen, en zo snel mogelijk weer nuttig aan de slag te gaan.”

  Ataraxia is een ander kernbegrip uit de Stoa: onverstoorbaarheid. Stoïcijnen zouden in deze tijd proberen een duidelijk onderscheid te maken tussen nieuws over dingen waar je wel en geen controle over hebt. Je hebt waarschijnlijk geen controle over het beleid van Trump of het al dan niet invoeren van een lockdown in Nederland, maar wel over je handen goed wassen, zoveel mogelijk thuisblijven en meedoen aan een buurtinitiatief om mensen te helpen. Minder hitsers en meer experts volgen op Twitter, het zoveelste journaal even overslaan en juist vaker de richtlijnen van het RIVM lezen, zouden de stoïcijnen waarschijnlijk zeggen. Richt je op wat je zelf kunt beïnvloeden.

  Hamsteren? Bel liever je oma 

  „Objectieve oordelen, nu in dit moment. Onzelfzuchtige acties, nu in dit moment. Acceptatie van externe gebeurtenissen, nu in dit moment. Dat is alles wat je nodig hebt.” Marcus Aurelius (uit het boek Meditationes, vrij vertaald)

  Als we rustig blijven, en rationeel blijven kijken, zijn we in staat om beter te handelen in dienst van de gemeenschap, zeggen de stoïcijnen. Ze zien het individu als onderdeel van iets groters. Zij legden veel nadruk op het goede doen voor anderen, om de wereld een beetje beter achter te laten. Veel ligt namelijk wél in je macht. „In de tijd dat je gefrustreerd loopt te doen over de situatie, kun je beter met een vriend Skypen die het moeilijk heeft”, zegt Vinkesteijn. „In plaats van te hamsteren, kun je beter je oma bellen.”

  Lees ook: Boeken over epidemieën: hamstergedrag is niets nieuws, net zomin als paniekverhalen

  Voor stoïcijnen zijn er vier deugden die je moet toepassen op elke situatie: moed, discipline, rechtvaardigheid en wijsheid. „Raak niet in paniek, zouden zij zeggen”, volgens Holiday. „Bereid je goed voor en blijf zoveel mogelijk binnen, ook als je daar geen zin in hebt. Help de minderbedeelden. Wees rationeel. En laat dat nou precies zijn wat de experts ons aanraden.”

 • Meer nieuws

  • Stilstaan bij jezelf

   05-01-2024
   In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan is het goed om af en toe stil te staan. Bij jouw leven en de vragen die dit opwekt. Heb je een levensvraag die alle aandacht verdient? Wil je stilstaan bij wat er in jouw leven nu echt toe doet? Tijdens deze cursus in Huis de Pinto nemen ze er de tijd en ruimte voor.
   Lees verder
  • Wordt u blij van een vrolijk (oppas) hondje?

   05-01-2024
   Bianca Simons zet zich in voor Stichting OOPOEH (Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier). Zij zijn een landelijke stichting die zeer actief is in Amsterdam. Ze koppelen ouderen (55 jaar of ouder) aan een oppashondje uit de buurt. Zo hebben onze OOPOEH's (de senioren) meer gezelligheid in huis én op straat.
   Lees verder
  • Meedenken over een sportplek voor senioren in de buurt

   05-01-2024
   Geef uw mening over wat volgens u nodig is voor een mooie en bruikbare buurtplek met focus op vitaal ouder worden
   Lees verder
  • Kennismaken met Humanitas: voorbeeld Thuisadministratie

   03-11-2023
   Leer Humanitas kennen: een vrijwilligersorganisatie waar je hulp kan vragen van een goede vrijwilliger of waar je zelf nog actief kunt worden. Hun kantoor zit bij ons in het Stadsdorp op de Nieuwe Keizersgracht
   Lees verder
  • Als u vanwege uw gezondheid wilt verhuizen kunt een een vergoeding krijgen van de gemeente

   08-10-2023
   Iedere Amsterdammer met medische problemen kan onder voorwaarden de vergoeding aanvragen. Hier leest u er alles over. Ga als u meer vagen hebt naar het spreekuur van het Buurtteam in de Witte boei.
   Lees verder
  • Het nieuwe Koningrijk van de Leeuwen..... in Artis

   06-10-2023
   De leeuwen verkennen hun nieuwe verblijf
   Lees verder
  • Het nieuwe Nationaal Holocaust museum

   29-05-2023
   Deze maand staat de Hollandse Schouwburg in de schijnwerpers. Het is de plek van het Nieuwe Nationaal Holocaust museum, samen met de voormalige kweekschool aan de overzijde van de straat.
   Lees verder
  • Weet je iemand die ondersteuning wil bij digitale zaken?

   06-12-2022
   Voorstellen van Solveig en Suzan van DIGIMAAT: studenten die je helpen om digitaal vaardiger te worden.
   Lees verder
  • Podwalk Plantagebuurt 1940-1945

   01-09-2022
   door het Verzetsmuseum: Nergens anders in Amsterdam dan in de Plantagebuurt en de voormalige Jodenhoek zijn er zo veel gedenktekens en monumenten die herinneren aan Joods Amsterdam, de Jodenvervolging en het verzet.
   Lees verder
  • Digitale vaardigheden verbeteren

   29-08-2022
   Wij verwijzen voor cursussen naar het aanbod van Soop en de Kenniskring. Eenmalig in dit nieuwsbericht. U vindt het ook onder ons activiteitenoverzicht op de website. In het bovenmenu.
   Lees verder
  • Dansend het najaar in met Dance Connects

   28-08-2022
   Op 5 september begint het uitgebreide najaarsprogramma van Dance Connects Community.
   Lees verder
  • Hoe denken we over een vergrijzende maatschappij?

   22-04-2022
   We worden in groten getale ouder. Dat brengt een hoop vraagstukken met zich mee. Het programma Ouder Worden 2040 geeft aan hoe we dit kunnen aanpakken. Maar is dat haalbaar?
   Lees verder
  • Vrijheids buurtmaaltijd op de Kadijken op 5 mei

   08-04-2022
   Op 5 mei 19.30-20.30 is er weer een vrijheidsmaaltijd in Museum 't Kromhout
   Angelie Weber
   Lees verder
  • Workshop wildplukken

   28-03-2022
   Op 15 april van 14.00 tot 16.00 uur is er vanuit de Witte Boei een workshop wildplukken met Wies Teepe.
   Angelie Weber
   Lees verder
  • 30 maart einde concerten Oosterkerk: afscheidsconcerten

   27-03-2022
   Het einde van de concertserie met laagdrempelige concerten is helaas in zicht
   Lees verder
  • Kom langs op de Burendag!

   21-09-2021
   Maak kennis met organisaties en activiteiten uit 1018. Kom ons helpen om Stadsdorp te presenteren of kom gewoon kijken!
   Lees verder
  • Week tegen eenzaamheid

   21-09-2021
   Wij doen mee aan de Week tegen de eenzaamheid. Actie: Nodig iemand uit voor onze maandelijkse bijeenkomst op 2 oktober.
   Lees verder
  • Wandelen met Allemaal Amsterdammers

   16-09-2021
   Nieuwsgierig naar de verhalen van Andere Amsterdammers? Wandel mee!
   Lees verder
  • Kook Voor Je Buur 10-daagse

   14-09-2021
   Doe mee! Meld je aan: Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor hulp bij de warme maaltijd en gezellig sociaal contact.
   Lees verder
  • Ga kijken naar het Buurlicht!

   14-09-2021
   Buurtwandelingen in West: buurt, kunst, licht in verbinding
   Lees verder
  • Buurtteam in 1018 actief!

   30-08-2021
   Per 1 april zijn ze actief geworden, de buurteams, ook in 1018: voor antwoorden op (bijna) al uw vragen!!
   Lees verder
  • Kennismaking Huis van de Tijd

   30-08-2021
   Het Huis van de Tijd is in onze buurt en voor iedereen die zelf of in zijn naaste omgeving te maken krijgt met geheugenproblemen en dementie.
   Lees verder
  • Meehelpen in de Geheime tuin

   30-08-2021
   Kom kennismaken met de tuin achter het Sarphatihuis: een groene oase!
   Lees verder
  • APK van de eigen woning

   30-08-2021
   Expertise om uw eigen woning beter toegankelijk te maken.
   Lees verder
  • Blijf fietsen!

   29-08-2021
   Fietsen is een makkelijke en laagdrempelige manieren van bewegen. Het houdt ons gezond, mobiel en zelfredzaam. Maar hoe blijven we zo lang mogelijk (veilig) fietsen?
   Lees verder
  • Passende zorg voor ouderen thuis

   29-08-2021
   Eerder hebben wij een enquete onder Stadsdorpers gehouden. Nu heeft het goed onderlegde Sociaal Cultureel Planbureau ook onderzoek gedaan naar de knelpunten. Voor wie van achtergronden houdt!
   Lees verder
  • Soop start weer op!

   26-08-2021
   SOOP begint weer met de maandelijkse lezingencyclus: thema deze maand is de Plantagewandeling van de vrienden van de Plantage
   Lees verder
  • Clubhuis Wertheimpark en het Stadsdorp

   29-05-2021
   Swift en PST willen een nieuwe clubhuis in het Wertheim park. Stadsdorpleden zijn daar op maandagmiddag actief met de buurt.
   Lees verder
  • Blijf online sporten

   30-03-2021
   Er zijn diverse opties om op je eigen niveau online te sporten. Ze zijn vaak gratis dus: Profiteer!
   Lees verder
  • Muziek en het brein: een musicaal college

   04-03-2021
   Erik Scherder en Dick Swaab geven een muzikaal college met daarin speciale aandacht voor de positieve rol van muziek op het brein in stressvolle tijden
   Lees verder
  • Informatie over het Corona Virus

   08-02-2021
   Hoe kom je te weten wat er waar is van alle beweringen over het Virus? Is er goede en helder geformuleerde uitleg? Wat kunt en moet u doen? We verzamelen alles wat we tegenkomen op dit vlak. Doe mee en geef door als je iets tegenkomt!
   Lees verder
  • GGD vaccineert niet aan huis!

   08-02-2021
   Het starten van de vaccinaties tegen het coronavirus heeft helaas ook mensen met minder goede bedoelingen in beweging gebracht.
   Lees verder
  • Ga vogels kijken en wandelen in je eigen wijk

   08-02-2021
   In deze tijd zoeken we allemaal naar ideeën om in beweging te blijven. Velen van ons houden van de natuur. De Vogelwerkgroep is een leuke ingang.
   Lees verder
  • Online je eigen stad in

   07-02-2021
   Online activiteiten zijn en mooi alternatief om vanuit huis je buurt te verkennen
   Lees verder
  • Krijgen we binnenkort ook het HeenenWeer in 1018?

   07-02-2021
   Kunnen we binnenkort voor 1 euro met een kort ritje naar vrienden, winkel of bibliotheek in onze buurt?
   Lees verder
  • Wandel een Ommetje!

   18-12-2020
   Samen of apart een Ommetje doen, voor wie een leuke steun in de rug wil om te wandelen
   Lees verder
  • Hulp of afstand bij bijvoorbeeld beeldbellen......

   01-11-2020
   de website www.wijzer.amsterdam.nl helpt u op afstand met uw digitale leven
   Lees verder
  • Sport op afstand, lekker actief blijven!

   30-10-2020
   Thuis sporten, digitaal met video's en live lessen.
   Lees verder
  • Ontmoeting voor mensen met geheugenproblemen

   27-10-2020
   De ontmoetingsbijeenkomsten voor mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en geïnteresseerden zijn weer gestart.
   Angelie Weber
   Lees verder
  • Engelen van de zee

   27-10-2020
   In het Scheepvaartmuseum is tot begin april een prachtige tentoonstelling van portretfotograaf Stephan Vanfleteren.
   Angelie Weber
   Lees verder
  • Lege plek voor het Scheepvaartmuseum

   27-10-2020
   Het is bijna niet te missen: het Scheepvaartmuseum heeft een ander aanzien gekregen
   Lees verder
  • Tips in de buurt: Godinnen van de art nouveau

   27-10-2020
   Liefhebbers van Art Nouveau zullen zich hebben verheugd bij de aankondiging dat er vanaf 23 oktober een tentoonstelling komt in het Allard Pierson museum. Helaas is de opening uitgesteld
   Lees verder
  • Onderzoek naar gezond ouder worden, doet u mee?

   27-10-2020
   Oproep om deel te nemen aan het onderzoek ‘senioren doen mee’ van de UvA (Universiteit van Amsterdam)
   Lees verder
  • Kort verhaal: een Coronadate op 16 april

   30-04-2020
   Keurend kijkt juffrouw Vlug haar woonkamer rond en zet het lege theekopje van die ochtend op het keuken-aanrecht. Opgeruimd staat netjes straks.
   Lees verder
  • Een blijvend appel aan bouwen voor senioren

   21-04-2020
   Specifieke woningen voor ouderen zijn uit de mode geraakt. Niemand wil ze meer bouwen. Steeds vaker komen senioren daardoor op latere leeftijd in de knel. Te laat om nog de stap te zetten.
   Lees verder
  • An die Musik!!! Online genoeg te doen.

   03-04-2020
   Online is er genoeg muziek, ook voor hen die hen die even geen radio willen horen. Hier vindt u een aantal websites met interessante activiteiten door musici en concertzalen.
   Lees verder
  • Leesvoer voor de thuisblijvers!

   03-04-2020
   Je kunt de hele dag online blijven lezen, maar alleen over Corona lezen wordt je ook niet vrolijk van. Er kan een heleboel meer!
   Lees verder
  • Haal de natuur in huis: Artis, de Hortus of de Keukenhof

   03-04-2020
   Artis is ook online. Via Facebook of Youtube kan je Artis ook volgen. De dierverzorgers verzorgen Vlogs, een mooie manier om achter de schermen te kijken.
   Lees verder
  • Theater en film

   03-04-2020
   Naast ernstige zaken mag er ook ruimte zijn voor wat humor. Er is genoeg in e aanbieding. Allerlei films of bijvoorbeeld de lockup verhalen uit de Decamerone
   Lees verder
  • Museumbezoek vanuit je luie stoel

   03-04-2020
   Musea spannen zich in om toch toegankelijk te blijven. Geniet en neem er de tijd voor! Even geen last hebt van gedrang voor al dat moois!
   Lees verder