HELP

Nieuws

  • Wat heb je nodig om gezond oud te worden?

    01-11-2018
    Deze vraag stond centraal tijdens een serie verhalenworkshops van Ouderen aan het Woord. Beter Oud, 22 oktober 2018

    Inzicht krijgen in wat ouderen nodig hebben, door ouderen zelf aan het woord te laten over hun leven. Dat is het doel van ‘Het woord is aan ouderen’, waarbij ouderen uit verschillende delen van het land gevraagd zijn om te vertellen over wat ze nodig hebben. 

    In Emmen kwamen 25 ouderen bij elkaar om te praten over hun leven. Ze vertelden concreet en vanuit hun eigen ervaringen over het ouder worden.

    Bekijk alle verhalen

    Ruimte voor eigen regie belangrijk

    Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig? De ouderen in Emmen proberen zo antwoord te geven op de vraag: Wat heb je nodig om gezond ouder te worden?
    In alle verhalen komt de wens om zo lang mogelijk de eigen regie over je leven te houden, terug. Een belangrijk onderdeel daarvan, misschien wel de belangrijkste, is je thuissituatie.

    De thuissituatie

    Zo vertelt Aly Mulder (76) uit Beilen dat ze blij is dat haar huis aan het spoor en dichtbij de snelweg staat. Na haar pensioen is ze hier expres blijven wonen, zodat ze overal kan komen en ook op oudere leeftijd niet van anderen afhankelijk is. Zo kan ze, ook wanneer autorijden niet meer gaat, van Assen naar Beilen met het openbaar vervoer. De gewenste woonsituatie is voor iedereen anders. Zo woont Aly alleen in een huis met een tuin.

    Ida Kroeze (74) woonde lange tijd met haar moeder,kinderen en kleinkinderen in een groot woonhuis. ‘Een mooie manier van mantelzorg’, noemt Ida het. Zo blijven alle generaties altijd contact met elkaar houden.
    Nadat haar moeder overleed, werd het huis een driegeneratiewoning. Ze vertelt dat ze na een ziekenhuisopname van vijftien dagen weer naar haar woning terugkeerde, waar ze wist dat haar kinderen en kleinkinderen haar zouden opvangen. Dat was heel prettig, maar ondanks dat voelde ze zich toen toch heel kwetsbaar en was ze de regie even kwijt.

    De patiënt achter de kwaal

    Maar een warme ontvangst thuis is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit hetverhaal van Greet van der Kamp (88), die na een operatie terug moest naar huis, waar niemand was om haar op te wachten. Greet vertelt hoe angstig en onrustig ze daarvan werd. ‘De vraag hoe het thuis moest was de bedreigende rode draad in mijn kwetsbare medische proces’, vertelt ze. ‘Waar bleef de schakel tussen ziekenhuis en thuis waar ik zo op rekende?’

    In plaats van met haar fysieke herstel, was Greet vooral bezig met de stress die het ontslag uit het ziekenhuis met zich meebracht. Ze vertelt hoe ze vocht met haar psychische en fysieke disbalans. ‘Gelukkig won ik, maar dit wens ik niemand toe.’ De patiënt achter de kwaal werd niet gezien, concludeert ze.

    Dat beaamt Bieneke Blaak. Zes jaar geleden kreeg ze een hersenbloeding, waar ze nog elke dag de gevolgen van ondervindt. Aan de buitenkant is niet altijd te zien hoe het met iemand gaat. Dat levert Bieneke vaak problemen op. Autorijden lukt haar niet, maar een taxipas krijgen kost haar keer op keer grote moeite. Ook een huishoudelijke hulp is er nog steeds niet, terwijl ze die zo hard nodig heeft. Zorgverleners en de overheid kijken niet verder dan naar hun eigen rol, en dat veroorzaakt bij veel ouderen zorgen en onzekerheid.

    Lege dagen na pensioen

    Sociale contacten zijn een groot onderdeel van gezondheid, beaamt Wim Roeleveld (70). Toen hij op zijn 65ste afscheid nam van zijn werk als vertegenwoordiger en met pensioen ging, vond hij het vreselijk om afscheid te nemen van zijn collega’s en klanten. ‘Ik was na mijn pensioen in een niemandsland terechtgekomen en vond het lastig om mijn dagen te vullen.’ Zo lastig zelfs, dat hij uiteindelijk parttime weer aan de slag ging én vrijwilligerswerk ging doen. Uiteindelijk wist Wim daarmee die leegte na het pensioen weer op te vullen en geluk te vinden, iets waar meer ouderen mee worstelen.

    Je levenslust behouden bij ziekte

    Hoe moeilijk het kan zijn als je partner ziek wordt, toont het verhaal van Gusta Manusiwa (74). In 2008 wordt er bij Gusta’s man vasculaire dementie vastgesteld. Jarenlang zorgt ze voor haar man en gaat hij een paar dagen naar de dagbesteding in Assen, maar in 2015 moet ze hem achterlaten in een woonzorgcentrum.

    Bekijk de video op YouTube (externe link).

    Hoe behoud je je levenslust als je partner ziek is? Sociale contacten spelen daarbij een heel belangrijke rol, vertelt Gusta. Omdat ze op haar dertiende alleen van Nieuw-Guinea naar Nederland kwam, leerde ze al op jonge leeftijd zelfstandig te zijn en een sociaal netwerk op te bouwen. Die sociale bagage en leven vanuit mogelijkheden, zoals haar vader het haar leerde, kwamen haar na de diagnose van haar man goed
    van pas. ‘In plaats van denken in onmogelijkheden, dacht ik: wat kunnen we nog wél samen?’, vertelt ze. Maar hoe zorg je dat je zelf gezond blijft, als je zoveel energie steekt in de zorg van je man? Daarvoor is het hebben van hobby’s onmisbaar, zegt Gusta. ‘Om mezelf weer op te peppen zing ik in een swingkoor. De sociale contacten daar en de lol heb ik nodig om mijn accu op te laden.’ Maar die hobby’s moeten wel voor iedere oudere toegankelijk zijn.

    • "Goede zorg begint bij goed voor je zelf zorgen. Hobbies zijn daarbij heel belangrijk."
      Gusta Manusiwa, mantelzorger
    • "Soms is ouder worden niet de regie koste wat kost behouden, maar ook de regie
      loslaten. Je sociale bagage en de mensen die je in je leven hebt toegelaten, zijn op zo’n
      moment van onschatbare waarde."
      Anne van Delft, verhalenverteller

    Behoefte aan zekerheid

    Uit de verhalen van ouderen in Emmen blijkt dat ze zekerheid nodig hebben, bijvoorbeeld over hun huidige woonsituatie. Wie helpt hen als ze hun eigen regie beetje bij beetje los moeten laten? Waar kunnen ze terecht als thuis wonen niet meer gaat? Daarnaast blijkt dat wat je geleerd hebt in je jeugd en de sociale contacten die je gedurende je leven hebt opgedaan, essentieel zijn voor je gezondheid als je ouder wordt.

    Goed openbaar vervoer

    In Drenthe is het vervoer een belangrijk aandachtspunt. In die provincie zijn veel dorpen en voorzieningen op grote afstand van elkaar. Als je geen rijbewijs of auto hebt, ben je afhankelijk van het openbaar vervoer. En dat is vaak niet goed geregeld, dat beperkt veel ouderen in hun bewegingsruimte. Gemeenten hebben daarin een verantwoordelijkheid. Ouderen kunnen zonder goed geregeld openbaar vervoer bijvoorbeeld geen vrijwilligerswerk doen of hun hobbies, zoals zingen in een swingkoor, uitoefenen.

    Verder kijken dan eigen rol

    Zorgverleners moeten verder kijken, kijken naar de mens achter de kwaal. Kan iemand wel zomaar ontslagen worden uit het ziekenhuis en uit de voeten met wat thuiszorg? Is dat echt het beste voor de gezondheid van de oudere in kwestie? Op het eerste oog lijkt het misschien alsof het goed gaat met iemand, maar dat is lang niet altijd zo. Het zou helpen als zorgverleners verder kijken dan alleen naar hun eigen rol, blijkt uit de verhalen van de ouderen in Emmen.

    Maatwerk blijft belangrijk

    Door in gesprek te gaan met ouderen en te beginnen vanuit hun dagelijks leven, kan je als organisatie of gemeente veel beter inspelen op de behoeften van ouderen.
    Verhalensessies als deze, waarbij naar ouderen geluisterd wordt, zouden dan ook veel vaker georganiseerd moeten worden, menen de initiatiefnemers. Want ouderen zijn
    ervaringsdeskundigen die graag willen helpen en zelf goed weten welk duwtje ze nodig hebben.

    Over ‘Ouderen aan het woord’

    Wat zou je horen als je echt zou luisteren naar persoonlijke verhalen van ouderen? Dat is het startpunt van het project Ouderen aan het Woord. Van eind 2017 tot de zomer van 2018 zijn drie sessies gehouden, door het hele land.

    Bij de sessies in Emmen, Veenendaal en Rotterdam schoven in totaal 75 ouderen aan, die de kans kregen om ononderbroken te vertellen over de dingen die zij meemaken in het leven. Ze gaven in allerlei vormen antwoord op de vraag: Wat heb je nodig om gezond ouder te worden?

    Ouderen aan het Woord is een initiatief van Zorg Innovatie Forum (Anders Oud 2030), GENERO en NUZO.  Verhalenvertelster Anne van Delft hielp de ouderen concreet en vanuit hun eigen ervaringen te vertellen over hun eigen (zorg)behoefte.

  • Meer nieuws

    • Stilstaan bij jezelf

      05-01-2024
      In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan is het goed om af en toe stil te staan. Bij jouw leven en de vragen die dit opwekt. Heb je een levensvraag die alle aandacht verdient? Wil je stilstaan bij wat er in jouw leven nu echt toe doet? Tijdens deze cursus in Huis de Pinto nemen ze er de tijd en ruimte voor.
      Lees verder
    • Wordt u blij van een vrolijk (oppas) hondje?

      05-01-2024
      Bianca Simons zet zich in voor Stichting OOPOEH (Opa's en Oma's Passen Op Een Huisdier). Zij zijn een landelijke stichting die zeer actief is in Amsterdam. Ze koppelen ouderen (55 jaar of ouder) aan een oppashondje uit de buurt. Zo hebben onze OOPOEH's (de senioren) meer gezelligheid in huis én op straat.
      Lees verder
    • Meedenken over een sportplek voor senioren in de buurt

      05-01-2024
      Geef uw mening over wat volgens u nodig is voor een mooie en bruikbare buurtplek met focus op vitaal ouder worden
      Lees verder
    • Kennismaken met Humanitas: voorbeeld Thuisadministratie

      03-11-2023
      Leer Humanitas kennen: een vrijwilligersorganisatie waar je hulp kan vragen van een goede vrijwilliger of waar je zelf nog actief kunt worden. Hun kantoor zit bij ons in het Stadsdorp op de Nieuwe Keizersgracht
      Lees verder
    • Als u vanwege uw gezondheid wilt verhuizen kunt een een vergoeding krijgen van de gemeente

      08-10-2023
      Iedere Amsterdammer met medische problemen kan onder voorwaarden de vergoeding aanvragen. Hier leest u er alles over. Ga als u meer vagen hebt naar het spreekuur van het Buurtteam in de Witte boei.
      Lees verder
    • Het nieuwe Koningrijk van de Leeuwen..... in Artis

      06-10-2023
      De leeuwen verkennen hun nieuwe verblijf
      Lees verder
    • Het nieuwe Nationaal Holocaust museum

      29-05-2023
      Deze maand staat de Hollandse Schouwburg in de schijnwerpers. Het is de plek van het Nieuwe Nationaal Holocaust museum, samen met de voormalige kweekschool aan de overzijde van de straat.
      Lees verder
    • Weet je iemand die ondersteuning wil bij digitale zaken?

      06-12-2022
      Voorstellen van Solveig en Suzan van DIGIMAAT: studenten die je helpen om digitaal vaardiger te worden.
      Lees verder
    • Podwalk Plantagebuurt 1940-1945

      01-09-2022
      door het Verzetsmuseum: Nergens anders in Amsterdam dan in de Plantagebuurt en de voormalige Jodenhoek zijn er zo veel gedenktekens en monumenten die herinneren aan Joods Amsterdam, de Jodenvervolging en het verzet.
      Lees verder
    • Digitale vaardigheden verbeteren

      29-08-2022
      Wij verwijzen voor cursussen naar het aanbod van Soop en de Kenniskring. Eenmalig in dit nieuwsbericht. U vindt het ook onder ons activiteitenoverzicht op de website. In het bovenmenu.
      Lees verder
    • Dansend het najaar in met Dance Connects

      28-08-2022
      Op 5 september begint het uitgebreide najaarsprogramma van Dance Connects Community.
      Lees verder
    • Hoe denken we over een vergrijzende maatschappij?

      22-04-2022
      We worden in groten getale ouder. Dat brengt een hoop vraagstukken met zich mee. Het programma Ouder Worden 2040 geeft aan hoe we dit kunnen aanpakken. Maar is dat haalbaar?
      Lees verder
    • Vrijheids buurtmaaltijd op de Kadijken op 5 mei

      08-04-2022
      Op 5 mei 19.30-20.30 is er weer een vrijheidsmaaltijd in Museum 't Kromhout
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Workshop wildplukken

      28-03-2022
      Op 15 april van 14.00 tot 16.00 uur is er vanuit de Witte Boei een workshop wildplukken met Wies Teepe.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • 30 maart einde concerten Oosterkerk: afscheidsconcerten

      27-03-2022
      Het einde van de concertserie met laagdrempelige concerten is helaas in zicht
      Lees verder
    • Kom langs op de Burendag!

      21-09-2021
      Maak kennis met organisaties en activiteiten uit 1018. Kom ons helpen om Stadsdorp te presenteren of kom gewoon kijken!
      Lees verder
    • Week tegen eenzaamheid

      21-09-2021
      Wij doen mee aan de Week tegen de eenzaamheid. Actie: Nodig iemand uit voor onze maandelijkse bijeenkomst op 2 oktober.
      Lees verder
    • Wandelen met Allemaal Amsterdammers

      16-09-2021
      Nieuwsgierig naar de verhalen van Andere Amsterdammers? Wandel mee!
      Lees verder
    • Kook Voor Je Buur 10-daagse

      14-09-2021
      Doe mee! Meld je aan: Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan elkaar voor hulp bij de warme maaltijd en gezellig sociaal contact.
      Lees verder
    • Ga kijken naar het Buurlicht!

      14-09-2021
      Buurtwandelingen in West: buurt, kunst, licht in verbinding
      Lees verder
    • Buurtteam in 1018 actief!

      30-08-2021
      Per 1 april zijn ze actief geworden, de buurteams, ook in 1018: voor antwoorden op (bijna) al uw vragen!!
      Lees verder
    • Kennismaking Huis van de Tijd

      30-08-2021
      Het Huis van de Tijd is in onze buurt en voor iedereen die zelf of in zijn naaste omgeving te maken krijgt met geheugenproblemen en dementie.
      Lees verder
    • Meehelpen in de Geheime tuin

      30-08-2021
      Kom kennismaken met de tuin achter het Sarphatihuis: een groene oase!
      Lees verder
    • APK van de eigen woning

      30-08-2021
      Expertise om uw eigen woning beter toegankelijk te maken.
      Lees verder
    • Blijf fietsen!

      29-08-2021
      Fietsen is een makkelijke en laagdrempelige manieren van bewegen. Het houdt ons gezond, mobiel en zelfredzaam. Maar hoe blijven we zo lang mogelijk (veilig) fietsen?
      Lees verder
    • Passende zorg voor ouderen thuis

      29-08-2021
      Eerder hebben wij een enquete onder Stadsdorpers gehouden. Nu heeft het goed onderlegde Sociaal Cultureel Planbureau ook onderzoek gedaan naar de knelpunten. Voor wie van achtergronden houdt!
      Lees verder
    • Soop start weer op!

      26-08-2021
      SOOP begint weer met de maandelijkse lezingencyclus: thema deze maand is de Plantagewandeling van de vrienden van de Plantage
      Lees verder
    • Clubhuis Wertheimpark en het Stadsdorp

      29-05-2021
      Swift en PST willen een nieuwe clubhuis in het Wertheim park. Stadsdorpleden zijn daar op maandagmiddag actief met de buurt.
      Lees verder
    • Blijf online sporten

      30-03-2021
      Er zijn diverse opties om op je eigen niveau online te sporten. Ze zijn vaak gratis dus: Profiteer!
      Lees verder
    • Muziek en het brein: een musicaal college

      04-03-2021
      Erik Scherder en Dick Swaab geven een muzikaal college met daarin speciale aandacht voor de positieve rol van muziek op het brein in stressvolle tijden
      Lees verder
    • Informatie over het Corona Virus

      08-02-2021
      Hoe kom je te weten wat er waar is van alle beweringen over het Virus? Is er goede en helder geformuleerde uitleg? Wat kunt en moet u doen? We verzamelen alles wat we tegenkomen op dit vlak. Doe mee en geef door als je iets tegenkomt!
      Lees verder
    • GGD vaccineert niet aan huis!

      08-02-2021
      Het starten van de vaccinaties tegen het coronavirus heeft helaas ook mensen met minder goede bedoelingen in beweging gebracht.
      Lees verder
    • Ga vogels kijken en wandelen in je eigen wijk

      08-02-2021
      In deze tijd zoeken we allemaal naar ideeën om in beweging te blijven. Velen van ons houden van de natuur. De Vogelwerkgroep is een leuke ingang.
      Lees verder
    • Online je eigen stad in

      07-02-2021
      Online activiteiten zijn en mooi alternatief om vanuit huis je buurt te verkennen
      Lees verder
    • Krijgen we binnenkort ook het HeenenWeer in 1018?

      07-02-2021
      Kunnen we binnenkort voor 1 euro met een kort ritje naar vrienden, winkel of bibliotheek in onze buurt?
      Lees verder
    • Wandel een Ommetje!

      18-12-2020
      Samen of apart een Ommetje doen, voor wie een leuke steun in de rug wil om te wandelen
      Lees verder
    • Hulp of afstand bij bijvoorbeeld beeldbellen......

      01-11-2020
      de website www.wijzer.amsterdam.nl helpt u op afstand met uw digitale leven
      Lees verder
    • Sport op afstand, lekker actief blijven!

      30-10-2020
      Thuis sporten, digitaal met video's en live lessen.
      Lees verder
    • Ontmoeting voor mensen met geheugenproblemen

      27-10-2020
      De ontmoetingsbijeenkomsten voor mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en geïnteresseerden zijn weer gestart.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Engelen van de zee

      27-10-2020
      In het Scheepvaartmuseum is tot begin april een prachtige tentoonstelling van portretfotograaf Stephan Vanfleteren.
      Angelie Weber
      Lees verder
    • Lege plek voor het Scheepvaartmuseum

      27-10-2020
      Het is bijna niet te missen: het Scheepvaartmuseum heeft een ander aanzien gekregen
      Lees verder
    • Tips in de buurt: Godinnen van de art nouveau

      27-10-2020
      Liefhebbers van Art Nouveau zullen zich hebben verheugd bij de aankondiging dat er vanaf 23 oktober een tentoonstelling komt in het Allard Pierson museum. Helaas is de opening uitgesteld
      Lees verder
    • Onderzoek naar gezond ouder worden, doet u mee?

      27-10-2020
      Oproep om deel te nemen aan het onderzoek ‘senioren doen mee’ van de UvA (Universiteit van Amsterdam)
      Lees verder
    • Kort verhaal: een Coronadate op 16 april

      30-04-2020
      Keurend kijkt juffrouw Vlug haar woonkamer rond en zet het lege theekopje van die ochtend op het keuken-aanrecht. Opgeruimd staat netjes straks.
      Lees verder
    • Een blijvend appel aan bouwen voor senioren

      21-04-2020
      Specifieke woningen voor ouderen zijn uit de mode geraakt. Niemand wil ze meer bouwen. Steeds vaker komen senioren daardoor op latere leeftijd in de knel. Te laat om nog de stap te zetten.
      Lees verder
    • Hoe zouden de Stoicijnen met Coronastress omgaan?

      08-04-2020
      De coronacrisis is verwarrend, energievretend en concentratieslopend. Het is natuurlijk niet de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat er zoiets ergs gebeurt.
      Lees verder
    • An die Musik!!! Online genoeg te doen.

      03-04-2020
      Online is er genoeg muziek, ook voor hen die hen die even geen radio willen horen. Hier vindt u een aantal websites met interessante activiteiten door musici en concertzalen.
      Lees verder
    • Leesvoer voor de thuisblijvers!

      03-04-2020
      Je kunt de hele dag online blijven lezen, maar alleen over Corona lezen wordt je ook niet vrolijk van. Er kan een heleboel meer!
      Lees verder
    • Haal de natuur in huis: Artis, de Hortus of de Keukenhof

      03-04-2020
      Artis is ook online. Via Facebook of Youtube kan je Artis ook volgen. De dierverzorgers verzorgen Vlogs, een mooie manier om achter de schermen te kijken.
      Lees verder
    • Theater en film

      03-04-2020
      Naast ernstige zaken mag er ook ruimte zijn voor wat humor. Er is genoeg in e aanbieding. Allerlei films of bijvoorbeeld de lockup verhalen uit de Decamerone
      Lees verder