HELP

Nieuws

 • Algemene tevredenheid met het wonen in onze buurt, maar.....

  16-02-2018
  De bewoners van Centrum Oost oordelen evenals de bewoners in heel Amsterdam positief over hun de leefbaarheid van hun buurt. Wel is er meer overlast door toerisme.
  Lees verder
 • Woningcorporatie De Key helpt ouderen om te verhuizen

  29-01-2018
  Bent u huurder van De Key (zie kaartje) 65 jaar of ouder en wilt u verhuizen naar de begane grond in het Centrum, kom in actie!
  Lees verder
 • Wie oud wil worden moet eigenwijs en koppig zijn

  17-12-2017
  Die lichamelijke tips om oud te worden, die kennen we nu wel. Maar welke geest heb je nodig?
  Lees verder
 • Rustig buurtje........

  30-11-2017
  De resultaten van de bewonersenquete zijn binnen. En wat blijkt? We vinden zelf dat we in een redelijk rustig buurtje wonen. Meer tenminste dan de andere bewoners van het Centrum.
  Lees verder
 • Gebiedsplan 1018

  30-11-2017
  Via Buurtorganisatie 1018 worden we ook goed op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in de buurt, zoals nu het gebiedsplan 1018.
  Lees verder
 • Een boekje open voor dementerenden

  30-11-2017
  De herinnering aan madeleines bracht een stroom verhalen op gang bij Proust in A la recherche du temps perdu. Een serie prachtige boeken vol herinneringen. De geur van kolenkachels in een Engels dorpje riep bij mij ook van alles op. Nu is er een boekje uitgekomen met verhalen speciaal voor dementerenden: "ik weet nog goed....".
  Lees verder
 • Van het Marineterrein.....

  30-11-2017
  Het Marineterrein stuurt soms ook een nieuwsbrief
  Lees verder
 • Tips voor een toegankelijk huis

  22-11-2017
  De gemeente wil bewoners ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen en helpt met tips voor het huis. Een goed ontwerp draagt eraan bij dat ouderen daadwerkelijk langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in een prettige omgeving met voldoende mogelijkheden voor contact en ontmoeting.
  Lees verder
 • Amsterdams Netwerk (Een)zaamheid

  26-10-2017
  In het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid werken wetenschap, praktijk en beleid samen om eenzaamheid bij Amsterdammers te voorkomen en te verminderen. Aandeelhouders weten elkaar te vinden, werken samen in de uitvoering en leren van elkaar om zo effectiever te worden bij interventies. Ons Spillenproject is één van de projecten die ondersteund worden door de gemeente. Alle activiteiten die daaronder vallen kan je terugvinden op de website van het Amsterdams Netwerk (Een)Zaamheid.
  Lees verder
 • Computer speurt eenzame bejaarden op?

  16-10-2017
  Een zegen of moet het niet gekker worden? Misschien toch wel het eerste. Als iemand zegt: "Met mij gaat alles goed.", is dat dan wel zo?. Het grootste probleem van eenzaamheid is dat het zo moeilijk zichtbaar, of hoorbaar, is. Een computer kan wellicht "horen" hoe het echt gaat. Voor ons gelezen door Jacques Kleverlaan.
  Lees verder
 • Nederland Zorgt voor Elkaar

  15-10-2017
  Nederland Zorgt voor Elkaar is een initiatief dat past in de participatiemaatschappij. Ruimte voor allerlei initiatieven en ondersteuning daarbij. Voor wie ideeën heeft of zoekt, of ondersteuning wil is er een helpdesk.
  Lees verder
 • Tips van Marijke

  15-10-2017
  Altijd fijn als leden hun tips delen. Deze komen van Marijke Kühbauch: bijvoorbeeld samen naar de film of naar de lunchconcerten in de stopera! Misschien wist u het al, maar zo niet....
  Lees verder
 • Bewegen, bewegen, bewegen!!!

  28-08-2017
  Wat we wel niet allemaal kunnen doen om gezond van lichaam en geest te blijven. Op NU.nl las ik bijvoorbeeld dat we een verkeerd eetritme hebben. We zouden eigenlijk moeten beginnen met een zwaar ontbijt, de dag vervolgen met een iets lichtere lunch en het avondeten kunnen we overslaan of nog lichter houden. Maar dansen en zingen is bijvoorbeeld ook heel goed voor ons. Dit alles is te vinden in een rapport over "bewegen" van de Gezondheidsraad dat onlangs verscheen. Hun advies is: beweeg 150 minuten per week (minimaal!). Doe dat deels ook een behoorlijk intensief, dat is zelfs beter! NRC: 23 augustus 2017
  Lees verder
 • Marineterrein: Bomvol programma Ontdekdagen 8, 9 en 10 september

  24-08-2017
  Met het principebesluit is de planvorming over de toekomst van het Marineterrein Amsterdam een stap verder gekomen. Op 8, 9 en 10 september 2017 kan iedereen komen kijken wat er nu gebeurt op het terrein en reageren op de plannen voor de toekomst. Voor wie hoopt op meer betaalbare levensloopbestendige woningen daar, die komt bedrogen uit. Het terrein moet geld opbrengen. We kunnen nog reageren.
  Lees verder
 • Principebesluit Marineterrein Amsterdam nabij

  14-07-2017
  Het afgelopen jaar hebben het Rijk, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Centrum, onder coördinatie van Bureau Marineterrein Amsterdam, voorbereidingen getroffen voor de toekomstige ontwikkeling van het Marineterrein. Hiervoor zijn onderzoeken gedaan en gesprekken gevoerd met deskundigen, directbetrokkenen en vele anderen. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in een zogenaamde Principenota.
  Lees verder
 • Geniet van de zomer in de stad!

  14-07-2017
  Over de ruilbibliotheek in het Pintohuis: lekker lezen in de binnentuin
  Lees verder
 • Dementerend en toch toch veilig thuis wonen

  27-06-2017
  Cordaan en FocusCura zetten moderne techniek in voor alleenstaande mensen met dementie
  Lees verder
 • Eenzaamheid in de stad: een onderzoek

  27-06-2017
  Eenzaamheid is een groeiend probleem in Amsterdam, dat ook oneerlijk is verdeeld. Afkomst, opleiding en leeftijd spelen een rol. De stad moet meer doen dan een kopje koffie hier en daar. Maar wie is de stad? Dat zijn wij ook en ook als Stadsdorp kunnen we hier een steentje of wat bijdragen, ook al is de eenzaamheidsproblematiek in 1018 minder groot dan in andere delen van Amsterdam.
  Lees verder
 • Publieke ruimte als ontmoetingsplek

  27-06-2017
  Samen toveren we de publieke ruimte om tot ontmoetingsplek voor iedereen. Het openluchtcafé bestaat uit geopende bankjes op de stoep voor het huis, in het park of op een plein. Hier serveer je wat lekkers of organiseer je knikkerwedstrijd, dansles of… wat je maar wil!
  Lees verder
 • Het is wrang om meer efficiency te verlangen in schaarse ouderenzorg

  02-06-2017
  De bedrijfsvoering in verpleeghuizen moet eerst efficiënter, zo stelt de zorgautoriteit (NZa) op basis van onderzoek. Pas dan kan er extra geld naar de ouderenzorg. Dit gaat voorbij aan de huidige schaarste en het gebrek aan goede zorg, en leidt tot meer regeldruk. Door Tineke Abma 13 april 2017 in: Sociale Vraagstukken
  Lees verder
 • Interview Hedy d'Ancona

  02-06-2017
  Hedy d’Ancona riep in haar Socrateslezing de samenleving vandaag op om anders naar ouderen te kijken. ‘We worden neergezet als kostenpost, deerniswekkend zelfs.’
  Lees verder
 • Zorgen over de impact van toerisme, bewoners komen in actie!

  02-06-2017
  De impact van het massatoerisme op Amsterdam heeft een volgende fase bereikt, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Dat het druk is, weten we. Dat toerisme leidt tot overlast, verschraling en verloedering is genoegzaam bekend. Maar dat Amsterdammers ervaren dat de kwaliteit van hun leven afneemt en zich minder thuis voelen in hun buurt, is voor het eerst vastgesteld in onderzoek. Maar bewoners komen in de benen. Parool, 31 mei 2017 en 2 juni 2017
  Lees verder
 • Penningmeester voor de SOOP

  02-06-2017
  De SOOP zoekt o.a. een penningmeester. Een penningmeester is voor een organisatie als de SOOP, en daarmee voor de ouderen van ons stadsdeel en -dorp, van levensbelang, dus de plek moet weer ingevuld worden.
  Lees verder
 • Mantelzorgnieuws en nuttige websites

  02-06-2017
  Nieuws over en voor mantelzorgers, maar ook nuttige websites zijn te vinden in deze nieuwsbrief.
  Lees verder
 • Bewonersgroep "Keer het Tij" voor deltaplan over de toeristenstroom

  26-04-2017
  Was de paasdrukte iets waar we aan moeten wennen? Steeds meer berichten geven aan dat we nog maar aan het begin staan van een groei van de toeristenstroom, daar waar nu al bewoners steeds meer de binnenstad mijden. In het najaar organiseert de Plantage Weesperbuurt Vereniging een voorlichtingsavond over dit thema. Een bewonersgroep heeft zich opgericht om het tij te keren als dat nog kan.
  Lees verder
 • Op het marineterrein werk je aan de toekomst

  26-04-2017
  Serieus werken aan een bestendige toekomst en een tegenwicht bieden aan de hectiek van de stad. Daar staan het Marineterrein Amsterdam en haar gebruikers voor.
  Lees verder
 • Woonruimte in de Akropolistoren voor 55plussers

  03-04-2017
  Niet dat we onze leden weg willen hebben uit de buurt, in tegendeel! maar toch zijn er nogal wat leden die nadenken over hun woonsituatie. Van het Platform Wooninitiatieven 50plus ontvingen wij bijgaande mededeling over redelijk betaalbare woonruimte voor 55plussers in de Akropolistoren op Zeeburgereiland. Misschien interessant.
  Lees verder
 • Hoe ouderen langer zelfstandig kunnen wonen dankzij sensoren bij senioren.

  30-03-2017
  Sensoren in huis registreren bewegingen, maar vooral als er afwijkende bewegingen, meer, of juist minder, zijn in het huis van ouderen. Bij afwijkingen gaat er een alarm af. Een systeem waardoor ouderen wellicht langer veilig thuis kunnen blijven wonen: een project van Cordaan. Bron: Parool
  Lees verder
 • Thuisafgehaald viert zijn/haar 5e verjaardag

  30-03-2017
  En dit is er gebeurd: 220.000 ontmoetingen tussen buurtgenoten 82% van de afhalers geeft aan dat de match bijdraagt aan de kwaliteit van leven 85% van de thuiskoks krijgt een goed gevoel omdat ze al kokend iets kunnen betekenen voor een ander.
  Lees verder
 • Geld maakt ook ouderen niet gelukkiger

  30-03-2017
  Meer geld naar ouderen was een van de speerpunten bij de verkiezingen. Ouderen worden gelukkiger van meer koopkracht, denken veel partijen namelijk. Maar geluk draait vooral om minder materiële zaken, blijkt eens te meer uit onderzoek van hoogleraar Hans Kasper: ouderen worden gelukkiger door een goede gezondheid en ongelukkiger door eenzaamheid.
  Lees verder
 • Het Danspaleis: dansen verleer je nooit

  03-03-2017
  Uitgaan alleen voor jongeren? Echt niet. Het Danspaleis organiseert een ‘ouderwets gezellige’ disco voor ouderen. Het theatrale mini-evenement wordt aangeboden aan zorgcentra, festivals, evenementen en bedrijven die met ouderen feest willen vieren. Jong en oud komt samen; iedereen in de buurt is welkom.
  Lees verder
 • Patientenfolder Transmurale Zorg: uit het ziekenhuis ontslagen, wat nu?

  03-03-2017
  Uit het ziekenhuis ontslagen, wat nu? In de patientenfolder Transmurale Zorg geven we informatie voor ouderen die na een ziekenhuisopname weer naar huis gaan. Wat kunnen ze verwachten?
  Lees verder
 • Fijnmazig openbaar vervoer: een initiatief van d'Oude Stad

  03-03-2017
  Het Platform Ouderen Amsterdam wil samen met andere bewonersgroepen komen tot een Comité voor behoud van fijnmazig Openbaar Vervoer en roept medestanders (ook vertegenwoordigers van nieuwe en bestaande groepen) op zich te melden.
  Lees verder
 • Thuisafgehaald: maaltijden delen met je buren

  03-03-2017
  Geef je gratis en vrijblijvend op wanneer je maaltijden wilt afhalen in de buurt of wanneer je een vaste thuiskok zoekt. Ook kun je jezelf aanmelden als thuiskok.
  Lees verder
 • Wordt hier maar eens wijs uit: wie zorgt er voor ouderen in de wijk?

  12-01-2017
  Wie doet wat aan zorg en ondersteuning voor ouderen in de wijk? Deze infographic biedt inzicht in de belangrijkste spelers zijn én hun belangrijkste taken. Een handig overzicht van de belangrijkste spelers en hun werkzaamheden. Bron: beteroud.nl
  Lees verder
 • Ouderen hechten belang aan vrije zorgkeuze

  09-01-2017
  Ouderen zijn bereid om meer te betalen voor hun zorgverzekering, zolang ze zelf de zorgverlener mogen kiezen. Dat blijkt uit een peiling van de ANBO, belangenbehartiger voor senioren, onder bijna negenhonderd leden. Trouw, 8 januari 2017
  Lees verder
 • Ouderen kruipen bij elkaar om zorg te delen

  06-01-2017
  Het is een nieuwe trend: vijftigplussers zoeken leeftijdsgenoten als buren, met de bedoeling elkaar zorg te bieden zodat ze lang zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarvoor nemen ze zelf het initiatief voor nieuwe woonvormen. Nu zijn die vaak nog onbekend, zegt Yvonne Witter van het Kenniscentrum Wonen-Zorg. "Maar over een jaar of tien vinden we zulke woonvormen met zorg waarschijnlijk doodnormaal." Trouw, 5 januari 2017
  Lees verder
 • Oud worden in de stad

  26-11-2016
  Oud worden in de stad, je kunt je er maar beter goed op voorbereiden: dus je oude dag, dat doe je zelf. Maar hoe? Daarover gaan de drie bijeenkomsten ‘Oud worden in de stad’ die in Pakhuis De Zwijger worden georganiseerd door Stadslicht. Gepresenteerd door Tracy Metz (zie artikel NRC 25 november 2016. O.a. over stadsdorpen).
  Lees verder
 • Onderzoek naar Zelfredzaamheid in de stadsregio Amsterdam

  26-11-2016
  In opdracht van de Vrije Universiteit heet Motivactioneen onderzoek gedaan naar de zelfredzaamheid van de oudere bewoners. De belangrijkste conclusies zijn hier weergegeven. Wie het hele rapport wil hebben kan dat navragen bij Hans Soetekouw.
  Lees verder
 • Beter oud worden:

  26-11-2016
  'Laat ouderen zelf uitvinden hoe ze zelfstandig in gezamenlijkheid kunnen wonen', Hoe blijven ouderen actief meedoen?, Toolkit gezond oud worden. Zomaar weer wat titels uit de nieuwsbrief Beteroud.nl.
  Lees verder
 • Muziek in het Conservatorium

  03-11-2016
  Amsterdam heeft het meest uitgebreide conservatorium van Nederland. We zien niet voor niets veel jonge mensen met muziekinstrumenten door 1018 fietsen. Die moeten allemaal podiumervaring opdoen. Dat regelt het conservatorium ook voor hen..... en voor ons!
  Lees verder
 • Beter oud worden en vroegopsporing kwetsbare ouderen.

  28-10-2016
  De nieuwsbrief Beter ouder worden is een aanrader, de laatste versie te downloaden onder http://cdn.flxml.eu/r-f1d7b30d8073881ece15aa77551dda7b1cac2ad4dd40c21d. Je kunt jezelf ervoor inschrijven. In deze laatste versie staat een artikel over vroegopsporing van kwetsbare ouderen. Misschien wel onze buren. Het RIVM kwam met een aantal aanbevelingen.
  Lees verder
 • CentraM neemt individuele mantelzorgondersteuning over van Markant

  17-10-2016
  Bericht van Centram: Op de Dag van de Mantelzorg, op 10 november aanstaande, neemt CentraM de individuele ondersteuning van mantelzorgers in Amsterdam-Centrum over van Markant (centrum voor mantelzorg). In deze nieuwsbrief informeren wij u over onze visie op individuele mantelzorgondersteuning en onze aanpak.
  Lees verder
 • VPTZ zoekt vrijwilligers

  27-09-2016
  Laat niemand in eenzaamheid sterven Veel ouderen zijn eenzaam in de laatste levensfase en sterven alleen. Thuis maar ook in het verpleeg- of verzorgingshuis. VPTZ-Amsterdam (vrijwilligers palliatieve terminale zorg) zoekt mensen die een paar uur per week aandacht willen geven aan iemand in de laatste levensfase. Gewoon, door er te zijn, te praten of samen een activiteit te ondernemen.
  Lees verder
 • Overlijden Léon

  08-08-2016
  Altijd aanwezig en altijd tot steun Vaderlijk, vriendelijk en vrolijk Op 4 augustus 2016 is onze voorzitter overleden P.L.L.H Deben – Léon Het Stadsdorp Centrum Oost verliest in Léon zijn ‘burgemeester’. Hij heeft het Stadsdorp opgezet en is vier jaar lang het middelpunt van onze vereniging geweest. We zullen hem heel erg missen. Wij wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte toe met dit grote verdriet. Namens het bestuur en leden van Stadsdorp Centrum Oost, Ada Wildekamp, secretaris
  Lees verder
 • Goudendans

  27-05-2016
  Gouden Dans is een nieuw initiatief van het Internationaal Danstheater en 4 Het Leven gericht op mensen die al wat ouder zijn. Met een groep van twaalf 65-plussers maken we nu een korte dansvoorstelling die straks als het uitgevoerd wordt naadloos over gaat in een danssalon met het publiek. Met live muziek uiteraard. ‘
  Lees verder
 • 'Fashion you can buy, but style you possess. It's about self expression and, above all, attitude’ - Iris Apfel

  01-05-2016
  De voorstelling SWAG True Style Never Gets Old is op 3 april in première gegaan in de VondelCS. De voorstelling is gemaakt door Saskia Huybrechtse o.a. bekend van de voorstelling Dames van de Beethovenstraat in het Hiltonhotel. Kenmerkend voor haar voorstellingen is dat ze werkt met amateur en professionals en op bijzondere locaties speelt.
  Lees verder
 • • INTERESSANTE WEBSITE Alleszelf.nl: ouderen op eigen kracht langer zelfstandig

  29-04-2016
  Alleszelf.nl is een erkende ‘social enterprise’ en sinds 2014 het enige platform in ons land dat zich uitsluitend richt op ouderen en hun eigen kracht centraal stelt.
  Lees verder
 • HET RAMSES SHAFFYHUIS OPENT IN JUNI 2016

  29-04-2016
  Het Ramses Shaffyhuis opent in juni 2016. Het is een kleinschalige woongemeenschap voor oudere- en jongere kunstenaars aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam.
  Lees verder
 • Een traplift of toch maar verkassen?

  29-04-2016
  Woningmarkt De meeste ouderen willen blijven waar ze zitten. Wat als ze toch ‘iets’ met hun woning moeten, een traplift installeren of, ingrijpender, verkopen? De hobbels en mogelijkheden op een rij. Friederike de Raat 9 april 2016 NRC
  Lees verder

Agenda